Zvišanja oskrbnin v domovih za starejše zaradi višjih plač zaposlenih ne bo

Tanja Fajnik Milakovič
08.12.2021 17:20

Tako je danes pojasnil minister Janez Cigler Kralj. Poslanci koalicije in opozicije imajo različne rešitve, kako zagotoviti manjkajočih 16 milijonov evrov iz državnega proračuna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zvišanja oskrbnin v domovih za starejše zaradi višjih plač zaposlenih ne bo do konca prihodnjega leta, je danes na izredni seji državnega zbora zagotovil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Poslanci so namreč danes kar pet ur razpravljali o predlogu priporočila, da vlada manjkajočih 16 milijonov evrov za pokritje dviga plač zaposlenim v domovih za starejše zagotovi s prerazporeditvijo proračunskih sredstev in tako prepreči zvišanje oskrbnin. Vložili so ga opozicijski poslanci Levice.

Koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SMC pa so našle drug način, kako zagotoviti manjkajoči denar. Predlagajo, da del stroškov za višje plače zaposlenih v domovih za starejše zagotovijo z dopolnilom k prehodnim določbam zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem bo državni zbor v tretjem branju odločal jutri. Kot je pojasnila Eva Irgl (SDS), predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, je ta prav zaradi zagotovila koalicije priporočilo opozicijskih poslancev zavrnil.

Po dogovoru z reprezentativnimi sindikati o višjih plačah zaposlenih v domovih, ki jih bodo dobili že decembra, je bilo namreč predvideno, da bi štiri milijone evrov zagotovil državni proračun, 17,4 milijona evrov Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), preostanek dviga mase za plače, 16 milijonov evrov, pa bi bil znesek, ki bi vplival na dvig cen za storitve institucionalnega varstva, torej oskrbnin, ki jih plačujejo stanovalci in njihovi svojci. Te bi se v povprečju dvignile za 5,6 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta