Al klasiko in druge arabske zgodbe

Borut Planinšič ml.
16.01.2023 19:14

Ko se skrb za človekove pravice umakne denarju, dobimo ligo Savdske Arabije. Kaj imajo z njo Ronaldo, Messi, Modrić in kako bi lahko kmalu dobili drugačen nogometni el clasico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gavi, prihodnost Barce, si je proti Realu privoščil svoj večer v Savdski Arabiji.
EPA

Smešen, hinavski zna biti svet športa. Nogometa. Ko je konec pozivov k bojkotu fuzbala med Arabci, se (skoraj) vsi vrnemo k spektaklu. K dobičku, ki poganja nogometni svet. Španski nogometni superpokal v Savdski Arabiji je tak primer. Od leta 2019 ga igrajo v bogati puščavi. Za 30 milijonov evrov na leto ga je španska nogometna zveza prodala Savdijcem. Tako naj bi bilo vsaj do leta 2029. Pri čemer so Španci celo pripravljeni zamižati ne le pred človekovimi pravicami, temveč tudi pred tem, da so Savdijci - pirati. Ker že dve leti kršijo mednarodne pogodbene pravice in prenašajo tekme la lige prek lastne televizije pod patronatom savdskih oblasti.

Tudi zaradi denarja je španski superpokal, prej obračun državnega in pokalnega prvaka v dveh tekmah, postal zaključni turnir četverice. Državni prvak Real je v polfinalu po penalih ugnal finalistko pokala Valencio, državna podprvakinja Barcelona je na enak način izločila pokalnega prvaka Betis. Vse tekme so igrali na stadionu kralja Fahda v Riadu. In finale, ki bi moral biti razburljiv el clasico, se je spremenil v prevlado Barce. Katalonske evforije ne neti le dejstvo, da je to prva trofeje, odkar je predlanskega novembra za trenerja prišel Xavi Hernandez. Tu je še mladost, ki Barci obeta velike stvari. Prvo ime tekme je bil Gavi, komaj 18-letnik, strelec prvega gola, ki je pomagal še pri zadetkih Roberta Lewandowskega in Pedrija. Za malo bolj znosen poraz z 1:3 je v 93. minuti zadela zadnja Realova zlata žoga Karim Benzema.

Nasploh se jim v Savdski Arabiji v nogometu dogaja na polno. Z naftnim denarjem, ki so ga vmes deloma že pretopili v deleže po svetovnih podjetjih in nogometnih klubih, da so zdaj pripravljeni na električno prihodnost, lahko počnejo, kar si poželijo. Cristiano Ronaldo bo v nedeljo končno lahko igral za Al Nasr, kjer dobi 200 milijonov na leto. Konec je suspenza dveh tekem, ker je še kot nogometaš Manchester Uniteda zbil telefon iz rok navijaču Evertona, Fifa pa je odločila, da se kazen iz ene državne zveze prenese k drugi. To je šele začetek nove ere doslej brezvezne prve lige Savdske Arabije. Ne le, da menda velja ponudba Al Nasrovega največjega rivala Al Hilala za Lionela Messija. V lovu na Argentinca je naenkrat še Al Itihad. Klub, kamor je Matjaž Kek decembra 2011 šel za trenerja za pol leta, v Džedi zdržal 51 dni in za to zaslužil pol milijona dolarjev.

Takrat smo si mislili, da imajo v Savdski Arabiji nenormalno veliko denarja. Odtlej ga imajo še precej več. Ponudba za Messija, ki mu junija poteče pogodba z drugimi Arabci, katarskimi lastniki PSG-ja, naj bi bila blizu dvakratniku Ronaldove plače. Ampak tudi "al klasiko", derbi Al Nasr - Al Hilal, še ni vse, kar bi nam kmalu lahko dal nogomet Savdske Arabije. Klubi savdske lige, poroča španski časnik Marca, z zajetnimi vsotami ciljajo še na ase, kakršni so Luka Modrić, Angel di Maria, Sergio Ramos ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta