Alpsko smučanje: Slovenci oslabljeni, a kljub temu opaženi

Bojan Bauman Bojan Bauman
28.11.2022 18:01

Na prvi severnoameriški postaji svetovnega pokala od Slovencev najuspešnejša Ana Bucik s sedmim mestom v slalomu. Solidne uvrstitve Neje Dvornik v slalomu ter Martina Čatra in Mihe Hrobata v hitrih disciplinah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Čater se je v težkih pogojih v Lake Louisu uspel zbrati.
Reuters

Za smučarji je uvodni del turneje po Severni Ameriki. Dekleta v tehničnih disciplinah so že na poti v domovino, medtem ko v hitrih disciplinah fante in dekleta čaka še en tekmovalni vikend. Slovenci so se na pot odpravili v okrnjenih zasedbah. Andreja Slokar in Tina Robnik sta poškodovani, Meta Hrovat je tik pred začetkom sezone smuči obesila na klin. Mladine, ki bi lahko izkoristila izpraznjena mesta v ekipi, ni. Tako sta se prek luže odpravili le Ana Bucik in Neja Dvornik.

Obe si zaslužita pohvalo. 29-letna Ana Bucik je očitno spet dobro pripravljena in tudi dovolj motivirana za predstave, kot jih v karieri še ni kazala. V slalomu je prejšnjo sezono končala celo med najboljšo sedmerico na svetu (na šestem mestu) in to pozicijo je zadržala tudi po nastopu v Killingtonu, ko je bila sedma. Podobno uvrstitev je pričakovala tudi v veleslalomu, preden je v finalu zdrsnila s proge in odstopila.

Prostor za napredek vidi tudi sama Primorka, ko pravi: "Morda se kdaj proge še lotim preveč zadržano, bi se dalo tudi bolj napadati. Na splošno pa sem zadovoljna z letošnjimi predstavami. Sem blizu, hkrati mi tudi nekaj zmanjka. Na naslednjih tekmah bom zato morala nekaj dodati." Sedaj ji je izziv priti do stopničk, ki jih je osvojila le enkrat, davnega leta 2018 v kombinaciji.

Neja Dvornik se šele prebija med najboljše, zanjo je vsaka uvrstitev med dobitnice točk že uspeh. Uspešna pa je bila na vseh treh slalomih v sezoni, najvišje je bila v Leviju, na 15. mestu. "Izhodišče za naprej je dobro, a v vsaki vožnji je bilo tudi nekaj rezerve. To bo treba dodelati," se optimistična v domovino vrača 21-letnica.

Dekleta v tehničnih disciplinah naslednje tekme čakajo čez tri tedne v Franciji. Naslednji vikend bo v Lake Louisu v smuku tekmovala Ilka Štuhec, ki se je po letih brez pravih rezultatov vrnila pod trenersko okrilje mame Darje Črnko. Tam se je leta 2016 z dvema zmagama začela njena smučarska pravljica.

Tudi fantje v hitrih disciplinah nastopajo v okrnjeni zasedbi. Manjka v prejšnji sezoni znova prvi smukač ekipe Boštjan Kline. Spomladi si je na treningu zlomil nogo, zahtevna rehabilitacija se je zavlekla in trenutno še nihče ne napoveduje natančnega dneva njegove vrnitve. Dolgo je bil poškodovan tudi Klemen Kosi, ki je vmes izpadel iz reprezentance, kar mu je zaprlo vrata do vrhunskega smučanja. V ekipi za hitre discipline sta trenutno standardna člana Martin Čater in Miha Hrobat. Na tekmah nobeden od njiju nima dobrega izhodišča. Na tekmah v Kanadi, kjer vreme ni bilo najboljše, je bil to velik hendikep. Izvlekla sta maksimum: Hrobat se je s 16. mestom izkazal na smuku (Čater je takrat pristal na 21. mestu), Čater z 20. mestom dan kasneje v superveleslalomu.

Trener Grega Koštomaj je oba pohvalil: "Čater se je med pripravami precej lovil in je na prvih tekmah odlično reagiral, spravil se je k sebi. Po solidni vožnji v smuku je na superveleslalomu imel najtežje pogoje med vsemi, močno je snežilo. Miha se je izkazal na smuku, kjer je tudi on imel zelo težke razmere, slabo vidljivost. Kvalitetno smučanje na treningih je uspel prenesti na tekmo. Tako gremo optimistični na nove tekme." T

retji član slovenske odprave Nejc Naraločnik se šele spoznava s konkurenco na tekmah za svetovni pokal in je trenutno daleč zadaj. Smukači so se že preselili v ZDA. Danes bo v Beaver Creeku na sporedu prvi trening in konec tedna dva smuka in superveleslalom. Pri vrhu v tej sezoni ni velikih sprememb. Švicar Marco Odermatt, v prejšnji sezoni skupni zmagovalec svetovnega pokala, je zimo otvoril z dvema zmagama in tretjim mestom. Pri dekletih pa se je začel še en boj za primat med Američanko Mikaelo Shiffrin in Slovakinjo Petro Vlhovo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta