(ANALIZA) Ključni trenutki derbija: Zakaj je Maribor izgubil in zakaj bo sezono nadaljeval brez prvega zvezdnika

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.09.2023 21:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le 5500 gledalcev je bilo v soboto v Stožicah, dan prej 10 tisoč več.
Robert Balen

Neuspešen Krznarjev eksperiment

Trener vijoličastih Damir Krznar je prvič v sezoni od prve minute na igrišče poslal Ignacia Guerrica in Blaža Vrhovca. Za nameček je Argentinec, sicer (levi) bočni branilec, začel na desnem krilu, kjer za mesto v postavi konkurirajo Josip Iličić, Marko Božić (oba sta vstopila s klopi), Ishaq Rafiu (kot četrti tujec izven kadra), Hilal Soudani in občasno Arnel Jakupović ter Marko Kolar (vsi trije poškodovani). V konici napada je bil v prvi postavi Erico Castro, ki je vpisal šele drugi nastop za vijoličaste. Portugalec angolskih korenin je bil povsem odrezan od igre, videlo se je, da z moštvom ni uigran, pri svoji edini priložnosti pa je akcijo nespretno zaključil s strelom s kolenom. Vrhovec je bil eden redkih pri Mariboru, ki so pokazali nekaj vneme, a se mu zelo pozna, da že dolgo ni v tekmovalnem ritmu. Že res, da imajo Mariborčani veliko težav s poškodbami in da Krznar nima na razpolago kadra, ki bi si ga Maribor, klub z najvišjim proračunom med prvoligaši v prejšnji sezoni, zaslužil, toda tudi Hrvatovo vodenje ekipe ima kar nekaj pomanjkljivosti in razkriva velike težave vijoličastih.

Prekinitve

Olimpija je dva gola dosegla po prekinitvah in zaključku akcije na oddaljeni vratnici, kjer sta bila Rui Pedro v 34. minuti in Marcel Ratnik v 65. minuti neovirana. Sploh drugi gol Ljubljančanov je razjezil mariborski strokovni štab, saj so podajo proti Ratniku predvideli, igralci pa navodil niso upoštevali. "Boli, saj smo se ves teden pripravljali na to. Za analizo prekinitev skrbi trener vratarjev Mitja Pirih, 50-krat je opozoril, da je Ratnik nevaren na drugi vratnici, potem pa se je zgodilo prav to," je dejal Damir Krznar. Ratnika bi bil moral pokriti Blaž Vrhovec, ki je svojo napako priznal na tiskovni konferenci. Olimpiji pod vodstvom Joaa Henriquesa uspeva dosegati gole po uigranih akcijah iz prekinitev.

Iličić že bivši?

Med reprezentančnim premorom je Josip Iličić znova izpustil nekaj treningov zaradi težav s tetivo. Pred obračunom v Stožicah je Damir Krznar dejal, da nanj računa, a ga nato ni uvrstil v prvo postavo. Med polčasom se je Iličić ogreval sam, in ne pod vodstvom kondicijskega trenerja kakor preostali igralci. Toda njegovega ležernega segrevanja pred vstopom v igro smo že vajeni. Vse manj pa je potrpljenja v javnosti zaradi odnosa na igrišču in iger 35-letnika. Kmalu bo eno leto, odkar se je vrnil v Ljudski vrt, pričakovanj pa Kranjčan še zdaleč ni izpolnil. V igro je v soboto vstopil v 75. minuti in v skoraj 20 minutah dvakrat nevarno izgubil žogo v bližini sredine igrišča, da so Ljubljančani krenili v protinapad. Manj kot 24 ur po derbiju je športni dnevnik Ekipa objavil, da se NK Maribor in prvi zvezdnik ekipe razhajata, informaciji so pritrdili tudi naši viri blizu igralca. "Kaj naj rečem? O tem ne bom govoril. Ne vem nič, bomo videli," pa se je za Večer odzval športni direktor vijoličastih Marko Šuler. Na vprašanje, ali lahko kakšne informacije v zvezi s 35-letnikom pričakujemo v naslednjih dneh, je odgovoril: "V ponedeljek so igralci prosti. Tudi Iličič, ki je član ekipe."

Marko Šuler o odhodu Josipa Iličića: Ne vem nič, bomo videli

Slab obisk

Olimpija, ki bo v sredo v Lillu igrala prvo tekmo v konferenčni ligi, za največjo tekmo v slovenskem klubskem nogometu na tribune ni zmogla privabiti več kot 5500 gledalcev, kar je deset tisoč manj od kapacitete stadiona. Manj kot 24 ur pred prvim derbijem v sezoni so bile Stožice denimo razprodane na dobrodelni tekmi svetovnih nogometnih zvezd.

Neredi na tribunah

Prvi večni derbi v sezoni se je začel z nekaj minutami zamude, ker so huligani 15 minut pred začetkom tekme poskrbeli za nerede, kakršnih na tekmi s povečanim varnostnim tveganjem ne bi smelo biti. Za varnost in red na tekmi ni bilo primerno poskrbljeno. Član navijaške skupine Viole je na tribuni C stadiona Stožice ukradel zastavo Olimpije, že pred tem pa so mariborski navijači na južni tribuni uničili nekaj stolov. Po provokacijah Mariborčanov so na igrišče in proti privržencem vijoličastih stekli člani navijaške skupine Green Dragons. Izbruhnil je pretep med huligani, dokler policisti niso obkolili tribune z violami.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta