Dirka po Baskiji: Prva Rogličeva zmaga v nemškem dresu

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.04.2024 19:25

Uvodni posamični kronometer ni šel povsem po načrtih, a konec dober, vse dobro. Triumf je slajši tudi zaradi prisotnosti Remca Evenepoela in Jonasa Vingegaarda, kar obeta zanimiv kolesarski teden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Primožu Rogliču ni bilo treba dolgo čakati na prvo zmago v dresu njegovega drugega moštva v svetovni seriji, Kisovčan je za Boro-Hansgrohe slavil na drugi etapni dirki, v uvodnem kronometru sedemdnevne preizkušnje po Baskiji. Še bolj odmevno je to slavje, ker je prišlo v troboju kandidatov za rumeno majico na julijski dirki po Franciji. V odsotnosti Tadeja Pogačarja sta v pelotonu tudi Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard, ki pa nista bila na stopničkah. Drugi je bil Avstralec Jay Vine (UAE Emirates, zaostanek 7 sekund), tretji Danec Mattias Skjelmose (Lidl-Trek, 10).

Belgijec je na četrtem mestu zaostal sekundo več, a bi najbrž bil velika grožnja Zasavcu, če ne bi zdrsnil in padel že v drugem zavoju. Danec je bil s 15 sekundami pribitka peti. A niti slovenskemu asu ni šlo vse po načrtu, saj je tik pred ciljno črto zapeljal v hodnik za spremljevalna vozila. "Par sekund je šlo. Očitno sem si progo prevečkrat ogledal, saj sem enako kot vedno zapeljal desno. Mislil sem, da bi že moral biti cilj, tako sem spoznal zmoto in se obrnil. K sreči sem imel še nekaj zaloge. Zelo sem vesel, noge so očitno dobre, močne," je dejal Primož Roglič. Dirko po Baskiji je že dobil v letih 2018 in 2021, zato ima nanjo lepe spomine. Še posebej, ker smo pred sedmimi leti tam videli njegovo prvo slavje na tedenskih dirkah svetovne serije.

Zasavec je tik pred ciljem narobe zavil in izgubil par dragocenih sekund, k sreči ne odločilnih.
EPA

Pred tremi leti pa smo spremljali prvi obračun na tem nivoju s Tadejem Pogačarjem, ki sta ga ugnala skupaj s tedaj njegovim vajencem pri Jumbo-Vismi Jonasom Vingegaardom. Letos bo šla dirka v anale kot prvi spopad Rogliča z bivšim moštvenim kolegom in dvakratnim zmagovalcem Toura. "Start je bil težek in eksploziven. Lahko sem vesel, kako sem peljal, kako se počutim. Dirka je morda lažja kot v prejšnjih letih, ampak saj se je vedno odločalo v zadnjem dnevu," je povedal Vingegaard. Letos je suvereno dobil dirko dveh morij in brani prepričljivo lansko zmago (brez obeh Slovencev) iz Baskije.

EPA

Evenepoel pa je to dirko odpeljal le predlani in bil četrti. "Roglič je dobro odpeljal. Upal sem, da bom prvi dan v ospredju, ampak naredil sem neumno napako," je dejal svetovni prvak v kronometru, ki verjame v boljše dneve. "Upam, da smo opravili s smolo. Od druge etape naprej bo velika dirka, no, prvi dan mogoče še ne, potem pa." Druga etapa Irun-Kanbo (160 km) delno poteka po Franciji in bo razgibana, najtežji sta tretja (3060 višinskih metrov) in sobotna zadnja, šesta (3500). "Lepo bi bilo imeti majico vodilnega tudi na koncu, ampak daleč je še do tja, saj je za nami najlažji dan," je ob 81. profesionalni zmagi dejal Roglič. 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta