Dirka po Italiji: Pogi skoraj pokvaril parado sprinterjev

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.05.2024 19:45

V tretji etapi je bil le klanček dovolj, da bi edini napisan scenarij šel v franže, a na koncu se je vse postavilo na svoje mesto. Slavil je Belgijec Tim Merlier.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ne le, da je glavni favorit za skupno zmago, o kateri se bo odločalo v gorah in obeh posamičnih vožnjah na čas, kako dober in vsestranski kolesar je Tadej Pogačar, je dokazal v tretji, povsem ravninski etapi dirke po Italiji (Novara-Fossano, 166 km), ko bi skorajda pokvaril prvo parado sprinterjev. Le klanček štiri kilometre pred ciljem je bil dovolj, da se je zapodil za Mikkelom Honorejem, ki je iskal svojo priložnost, za njim pa še Geraint Thomas. Vodilna v skupnem seštevku sta poskrbela za vznemirjenje, a na ciljni črti se je vse le postavilo na svoje mesto. Belgijec Tim Merlier je osvojil osmo zmago letos, 42. v karieri, drugo na Giru po letu 2021. 

"Zaradi Pogačarja je bila to najtežja zmaga doslej. Zelo težek zaključek je bil, v zadnjem kilometru nisem našel dobrega zavetrja, ves čas sem bil na vetru. Tristo metrov do cilja sem si rekel 'moraš iti'. Milan je začel sprint na levi strani. Vedel sem, da bom prvi ali drugi. Vesel sem, da sem zmagal," je dejal 31-letni Belgijec, ki že ima tudi zmago s Toura. Letos je osvojil sprintersko majico na dirkah po Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih, dobil pa je tudi dve belgijski klasiki. Nekdanji kolesar v ciklokrosu, ki še vedno pozimi rad zaide k prvi ljubezni, je relativno pozno presedlal na cesto, šele drugo sezono pa je v svetovni seriji in pri Soudal-QuickStepu, ki je vedno imel odlične sprinterje. Sam Bennett, Mark Cavendish, Fabio Jakobsen so njegovi predhodniki, in ko je slednji pred lansko sezono odšel v DSM, je Merlier postal prva violina. 

Belgijec je drugič zmagal na Giru ...
Epa
... in vložil kandidaturo za majico v barvi ciklame.
Reuters

Je pa že lani, ko ni odpeljal niti ene tritedenske dirke, nanizal enajst zmag za najuspešnejšo sezono v karieri. Letos je na Giru že vložil kandidaturo za majico v barvi ciklame, ki jo nosi največji mojster hitrih zaključkov. Zanjo se bo bodel tudi z Jakobsnom, ki ni v šampionski formi, še bolj pa z Jonathanom Milanom (Lidl-Trek), ki jo je osvojil lani in mu je pol kolesa zmanjkalo, da bi bil najhitrejši že v Fossanu. Italijan ima za sabo odlično leto s tremi prvimi mesti, sprintersko majico na dirkah po Valencii in od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je dobil dve etapi in ugnal tudi lanskega kralja sprinta Jasperja Philipsna. Milan je s 23 leti med predstavniki mlajše generacije, njegova odlika za tritedenske preizkušnje pa je tudi ta, da je soliden v gorah, kjer drugi mišičnjaki pustijo veliko moči. 

Roza majica skrbi, da trpijo tudi sprinterji. 
Epa

Tretji je bil v tretji etapi nesrečni Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche), ki mu je predlani ob slavju na Giru v oko priletel zamašek šampanjca in je moral odstopiti, šesti najmlajši med sprinterskimi prvokategorniki, 22-letni up Visme Olav Kooij, debitant na Grand Tourih, ki je letos dobil dve etapi na dirki Pariz-Nica. Prisotnih je veliko zvenečih imen, Fernando Gaviria, Alberto Dainese, Phil Bauhaus, Danny van Poppel, Kaden Groves, Caleb Ewan, ki mu pomaga naš Luka Mezgec, in še kdo. Zasedbi Jayco-Alula se v prvem poskusu ni izšlo, povratnik v avstralsko ekipo je osvojil 13. mesto, je pa Mezgec z njim dobil priložnost, da se po sedmih letih spet preizkusi na Giru, kjer je pred natanko desetletjem v Trstu osvojil največjo zmago v karieri. Letos Kranjčana čakata tudi Tour in Vuelta. V Franciji bo v tradicionalnem tandemu z Dylanom Groenewegnom, konkurenca tam pa bo s Philipsnom, Cavendishem, Arnaudom Demareom, Madsom Pedersnom, Arnaudom de Liem, Pascalom Ackermannom ... še za odtenek hujša. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta