Dirka po Italiji: Tadej Pogačar v Benečiji upa na veliko podporo navijačev

Slovenski as bo ne le poskušal roza majico dobiti v trajno last, ampak tudi naskakoval že šesto etapno zmago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"K sreči je konec," si je na mokrem in hladnem asfaltu oddahnil Jan Tratnik. 
Uroš Gramc

Čeprav je dirka po Italiji, se je na 19. tekmovalni dan zdelo, da je po Sloveniji, toliko slovenskih navijačev je bilo ob progi, največ naših zastav je vihralo ob kolesarjih in nad karavano. To je bil tudi dan, ko se je prva tritedenska pentlja v letu najbolj približala Sloveniji, kar je vlilo naši trojici v pelotonu dodatnih moči. In to je bilo še kako pomembno, je dejal Jan Tratnik, ki se je v veliki ubežni skupini potegoval za zmago, ciljno črto pa prečkal na sedmem mestu. Tadej Pogačar v roza majici je vrtel pedale varno v zavetju glavnine in hranil moči za naslednji dan, Domen Novak, njegov zvesti pomočnik, pa je bil tik ob njem.

Bojazen, da ne bi eksplodiral

"Ja, res je bilo zelo veliko navijačev od starta do cilja. Neverjetno. Še na koncu mi je dalo moč, da sem iztisnil iz sebe maksimum. To je bil danes moj maksimum," je v Sappadi razlagal Tratnik. Ko je prišel do zraka, po prihodu v cilj se je od izčrpanosti kar ulegel na moker in hladen asfalt, a vendar se mu je obrazu izrisal nasmeh. "K sreči je konec," je izdahnil v deževnih Dolomitih, kjer je bilo kakšnih 15 stopinj hladneje kot ob startu v sončnem Morteglianu. A vreme je še najmanj vplivalo na kolesarje, cesta, ki se je skoraj z višine morske gladine dvignila čez tisočaka, po treh prelazih pa so premagali kar 3000 višinskih metrov, je naredila največ škode. V tem pogledu so na 107. Giru še težje etape, to pa je otežila borba za prisotnost v pobegu. Vsi najboljši s rožnato majico na čelu so napovedali, da jih etapno slavje tokrat ne zanima, ampak dan kasneje, in vsako priložnost je bilo treba izkoristiti, ker jih ni bilo prav veliko in nobene tovrstne več ne bo.

"Že od starta so bili poskusi in sem porabil kar nekaj moči, ko pa so prvo večjo skupino potegnili nazaj, je bil pa sam kaos. V prvi uri in pol je bil tak tempo, da sem že v glavnini malo trpel, toda nisem izgubil upanja. Poskusili smo še enkrat, čeprav je bila ubežna skupina že od spredaj, preselili smo se in potem se je začelo dirkanje," je povedal 30-letni Idrijčan o delu dirke, ki navijačem običajno ni viden. Ključni trenutek je prišel že na prvem od treh prelazov (Duron), ko so si prednost ustvarili Julian Alaphilippe, Georg Steinhauser, Pelayo Sanchez, Jhonatan Narvaez, vsi že zmagovalci etap, in z njimi Andrea Vendrame, ki pa je tokrat vse premagal in slavil svojo drugo zmago na Giru po letu 2021. "Alaphilippe je napadel, jaz pa sem bil malo prekratek. Pač, šel sem svoj tempo. Vem, da če bi se zagnal za Alaphilippom, bi lahko eksplodiral. Saj na vrhu nismo veliko zaostajali, ampak tam se je odločilo. Nisem pa obupal, poskušal sem do konca in ja, bil je lep dan," je povedal Tratnik.

Za roza in modro majico

S tem se je boj za etapno zmago specialista za pobege dva dni pred koncem zaključil. Zadovoljen je z izkupičkom na svojem petem Giru. Ni sicer vknjižil etapne zmage kot pred tremi leti - ko je slavil v kraju San Daniele, skozi katerega je tokrat peljala karavana in zaradi česar je bil še dodatno motiviran -, bil pa je tretji v deseti etapi. "Trikrat sem bil v pobegu, ene stopničke. Priložnosti za pobege ni bilo ravno veliko, zdi se mi, da sem bil skoraj vedno zraven. Še tokrat in v Livignu. Seveda zmeraj hočeš več, hočeš zmagati, ampak lahko rečem, da sem zadovoljen," je povedal Primorec, ki je za drugi "slovenski" dan v tem koncu tedna predal štafetno palico Gorenjcu. "Etapa bo spet blizu Slovenije in pričakujem, da bo Tadej poskusil zmagati."

Pogačar je dan preživel v zavetrju glavnine, a v novem dnevu bi moral biti povsem drugače. 
Epa

Sploh se ni zmotil, čeprav prireditelji morda ne bodo dobili, kar so pričakovali – sklepno bitko za roza majico. Ta je trdno na ramenih prvega kolesarja sveta, zato si je postavil drug cilj – etapna zmaga. Pa tudi sicer velja pravilo, da je boljše napadati, kot braniti. "(Devetnajsto, op.p.) etapo smo si z ekipo začrtali tako, da smo šli čim bolj z rezervo, da bomo imeli čim bolj sveže noge v naslednji. Osredotočeni smo, to je zadnja priložnost za nas 'klančarje', da se spet dokažemo," je povedal Tadej Pogačar, ki pa o modri majici najboljšega hribolazca, oziroma "klančarja", ne razmišlja, čeprav je v njej tako dolgo kot v rožnati, od drugega dne. "Mislim, da imam lepo prednost, ampak ta ni cilj, nikoli ni bila. Ne vem, kako se bo končalo."

Cesta "prekrita" z navijači

Če je soditi po vseh dosedanjih gorskih, spet s slovenskih slavjem, saj gre za eno od štirih etap z vsemi petimi (težavnostnimi) zvezdicami. Na 184-kilometrski trasi Alpago – Bassano del Grappa je za to krivda izključno prelaza Monte Grappa, ki z 18 kilometri in 8,1-odstotka povprečnega naklona (maksimalni je 14 odstotkov) ter več kot 1500 metri višinske razlike velja morda za najtežjega letos, če odštejemo Stelvio, na katerega pa se karavana ni povzpela. To je pravi serpentinast alpski vzpon, pa čeprav je v Benečiji in s pogledom na Jadransko morje. Za nameček se bodo nanj povzpeli dvakrat … In dvakrat spustili po zavitih, ozkih in nevarnih cestah. Kilometer in pol dolga rampa Il Pianaro z 10 odstotki naklona sredi spusta je skoraj nevidni dodatek.

Andrea Vendrame se je veselil druge zmage na Giru. 
Epa

"Tega vzpona še nikoli nisem prevozil, a tudi če bi ga, najbrž ne bi poznal ceste, ker bo toliko navijačev. Mislim, da nas bodo z energijo potiskali proti vrhu," se nadeja Komendčan. Tako vsaj sklepa po etapi prej: "V takem vremenu videti toliko Slovencev, toliko tudi znanih obrazov, ti da veliko energije, motivacije in veliko lažje odpelješ." Se pa zaveda, da bo treba ostati skoncentriran. Opozorilo je bila majhna nepozornost Gerainta Thomasa, ki se je v Dolomitih znašel na tleh, vendar jo je odnesel brez časovnega pribitka in ostal na stopničkah. Tekmeci so počakali, da se je Valižan vrnil v glavnino. "To kaže na veliko spoštovanje. Bil je to lep trenutek. No, ne zanj, za kolesarstvo pač. Po 15 letih na kolesu vem, da nikoli ne veš, kdaj pride do nezgode. Zato moramo biti osredotočeni do zadnjih sto metrov v Rimu," je sklenil Tadej Pogačar.

Rezultati 19. etape, Mortegliano – Sappada, 157 km: 1. Andrea Vendrame (Italija/Decathlon AG2R) 3.51:05 (povp. hitrost 40,8 km/h), 2. Pelayo Sanchez (Španija/Lidl-Trek) +0:54, 3. Georg Steinhauser (Nemčija/EF Education-EasyPost) 1:07 … 7. Jan Tratnik (Visma-Lease a bike) 2:30, 21. Tadej Pogačar 15:56, 87. Domen Novak (vsi Slovenija/oba UAE Emirates) 21:29; vrstni red: 1. Pogačar 71.24:03, 2. Daniel Felipe Martinez (Kolumbija/Bora-Hansgrohe) +7:42, 3. Geraint Thomas (Velika Britanija/Inoes) 8:04, 35. Tratnik 1.38:50, 72. Novak 3.11:28.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta