DP v kolesarstvu: Hribolazca iz Emiratov premočna

Uroš Gramc Uroš Gramc
23.06.2024 19:23

V Trebnjem drugi naslov prvaka Domnu Novaku, prva "dvojna" krona Urški Žigart.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domen Novak si je s šampanjcem dal duška, nima ga prav pogosto v rokah. 
Uroš Gramc

Matej Mohorič bi lahko v Trebnjem postal rekorder s tremi naslovi državnega prvaka na cestni dirki in tretji, ki bi - ob slavju v kronometru - vknjižil dvojno krono. V odsotnosti Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča se je zasukalo drugače. Prehitela sta ga odlična hribolazca iz UAE Emiratov. Domen Novak se je pridružil šesterici z dvema naslovoma, prvega je leta 2019 osvojil v Radovljici, Gal Glivar je ob srebru postal še prvak v kategoriji mlajših članov.

V 21,5 km dolgem krogu (odpeljali so jih sedem za 150,5 km in 2600 višinskih metrov) je bila odločilna 1,7-kilometrska rampa na Grmado, ki je naredila selekcijo že v prvem vzponu. Ostali so le štirje, trije - 50 km do cilja je odpadel Jaka Primožič (Hrinkow Advarics) - so bili složni do finiša. "Šele v zadnjih treh krogih so se mi noge začele dobro vrteti. Gal je na zadnjem vzponu narekoval tempo, že takrat je Matej imel težave, jaz pa sem samo nadaljeval in šel do konca," je povedal Novak, ki je v osmi sezoni med profesionalci vknjižil svojo drugo zmago. "Taktika kaj dosti vloge ni igrala, trasa je bila iskrena. Vedno smo šli na klanec hitro, v zadnjih treh krogih pa na vso moč in na koncu noge niso vzdržale," je dejal Matej Mohorič. 

Glivar je dokazal, da bi si morda zaslužil mesto tudi v prvi ekipi Emiratov, ne le v razvojni. Drugouvrščenega, 18-letnega Jako Marolta (Kranj) je ugnal za več kot osem minut, še za minuto in pol več pa moštvenega kolega, lani evropskega prvaka pri mladincih Anžeta Ravbarja.

Na vzponu je padla odločitev tudi pri dekletih. Po štirih naslovih državne prvakinje v uri resnice je bila prvič na cesti najboljša Urška Žigart (Liv Alula Jayco). Srebro je osvojila Urška Pintar (BTC City), bron Špela Kern (Cofidis). "Prvič sem imela dobre noge in še vse se je obrnilo meni v prid, taktično sem dobro odpeljala. Zelo vesela sem dvojne krone," je povedala 27-letnica iz Slovenske Bistrice, ki je po podelitvi v Trebnjem vzela še mikrofon v roke in zapela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta