(EURO 2024) Nemir med Angleži: Naval kritikov in še prepir na treningu

Borut Planinšič ml.
24.06.2024 05:45

Kapetan Harry Kane je pred obračunom s Slovenijo sklical sestanek vseh 26 reprezentantov. Brez selektorja Garetha Southgata, po katerem tolče angleška stroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo ve, o čem pred spopadom s Slovenijo razpravljata Gareth Southgate in Harry Kane.
Reuters

Visokoleteče, ošabne izjave v slogu, da Slovenija nima šans? Daleč od tega! Potem ko so Angleži na Euro prišli kot favoriti, ne pa tako tudi igrali, je otoško nogometno razpoloženje že takšno, kakršno je na velikih turnirjih vedno bilo. Navijači in stroka so polni dvomov, razočaranja in vprašanj, zakaj na igrišču to ni to, kar so mislili, da bo. Zmaga nad Srbijo (1:0) in remi z Dansko (2:2) nista pokazala silovitega napada, kakršnega naj bi Anglija imela, če bi igrala le imena. Klubska imena. V reprezentanci je drugače. Da je selektor Gareth Southgate stopil v isto past kot njegovi predhodniki in začel na kup metati zvezdnike, da se jim ne zameri, namesto da bi iskal moštvo, ki funkcionira skupaj, mu očitajo. Da je bil včasih drugačen in da mora takšen spet postati, mu svetujejo.

Southgate ima med nepotrpežljivimi rojaki kar precej "kredita", ker je Anglijo popeljal do polfinala SP 2018 in finala Eura 2020, po četrtfinalu na SP 2022 pa namignil, da se bo poslovil. Z njim so na Otoku začutili, da bi lahko v nogometu prvič po letu 1966, ko so doma postali svetovni prvaki, naredili kaj velikega. A zdaj je že na udaru kritik, ker je v Nemčiji predstavil moštvo, v katerem trojka Jude Bellingham, Phil Foden, Harry Kane ne deluje.

Jamie Carragher, ki je zapravil enajstmetrovko v četrtfinalu 2006 proti Portugalski (tako kot Frank Lampard in Steven Gerrard), je danes kolumnist, ki je zapisal: "Prvi tekmi Anglije na tem Euru me spominjata na ero, v kateri sem sodeloval sam. Streznila nas je ugotovitev, da je smisel nogometa izbira najboljšega moštva, ne najboljših igralcev. Gareth Southgate se sooča s problemom, ki je problem vseh selektorjev Anglije od leta 1966 naprej. Vržeš oko na ekipo, ki gre na evropsko ali svetovno prvenstvo, opaziš same talente, ki odlično igrajo v klubih, in premami te zamisel, da bi jih vse skupaj vrgel v eno enajsterico. V mojih časih smo se tako v slačilnici ozrli naokrog in videli Wayna Rooneyja, Franka Lamparda, Stevena Gerrarda, Paula Scholesa, Michaela Owena in si rekli - če se tile ujamejo med seboj, premagamo vsakogar! Pa se to nikoli ni zgodilo. Nikoli se nihče ni odločil žrtvovati veliko ime. Če hočemo, da se ne konča enako, kot se za Anglijo vedno konča, bo Southgate moral sprejeti pogumno odločitev in na klopi pustiti nekaj zvezd."

Legendarni napadalec Gary Lineker je igro Anglije označil kar "za en drek", nekdanji branilec Ashley Cole je selektorja pozval, naj Fodena z levega krila preseli na desnega, Bukayo Saka pa naj - malo počiva: "Vse skupaj ni pošteno do Fodena. Nanj letijo kritike, češ, igralec svetovnega kova je, moral bi se znati prilagoditi. Naj igra, kar igra pri Manchester Cityju, na desni strani, pa bo svetu lahko pokazal, kako dober je."

Nemir med Angleži je šel tako daleč, da sta se branilca Kyle Walker in Kieran Trippier spričkala na enem zadnjih treningov pred tekmo s Slovenijo, umiril ju je prav Foden. Tudi zato je kapetan Harry Kane sklical sestanek moštva, vseh 26 nogometašev brez strokovnega štaba. Bo njegov poskus, da dvigne angleško moralo, vžgal? Hja, če vprašate Slovence, bi bilo še najbolje, da favoriti prvenstva rešitev za svoje težave najdejo šele po torkovi tekmi v Kölnu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta