Evropsko prvenstvo: Slovenke pregnane iz rokometnih nebes

Bojan Bauman Bojan Bauman
06.11.2022 21:21

Na drugi tekmi v skupini B so Slovenke prvič klonile, Švedinje so bile boljše s 33:22. V torek bo o napredovanju naših deklet odločala tekma s Srbkinjami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Kakšna priložnost se je slovenskim rokometašicam ponujala že na drugi tekmi evropskega prvenstva, v predtekmovalni skupini B! Če bi jim po Dankah uspelo premagati še Švedinje, bi bile praktično v rokometnih nebesih. Z dvema zmagama in štirimi točkami bi si še pred zadnjim obračunom v skupini B zagotovile napredovanje. Kar je bil osnovni cilj slovenske ekipe pred začetkom prvenstva.

A ne le to. V nadaljevanje turnirja bi skoraj zagotovo prenesle štiri točke, kar je stoodstotni izkupiček. Z njimi bi na glavnem turnirju, kjer se srečajo z ekipami iz skupine A, napovedale najresnejšo kandidaturo za prvi dve mesti v skupini, ki vodita v boj za medalje. Za to jim ne bi bilo treba premagati tudi tokrat izjemnih Norvežank. Zadostovale bi že zmagi proti Hrvaški in Madžarski, morda le tri točke ...

No, danes imajo vse to v rokah Švedinje. Lepo je napovedal slovenski selektor Dragan Adžić - tekma s Švedsko bo težja od tiste z Dansko, ki je bila zanj "prebrana knjiga". Švedinje so ena redkih reprezentanc, s katero se Slovenke med pripravami na prvenstvo niso srečale in tako niso imele neposrednih informacij o njihovi igri. Kar bi lahko bila pomanjkljivost; a na tekmi, ki so jo Slovenke prepričljivo, z enajstimi goli razlike izgubile (22:33), se je pokazalo še marsikaj drugega.

Zapiski niso pomagali

Adžić je v petek, po zmagi proti Danski, ostal še na večerni tekmi in je spremljal Švedinje, ki so tako kot Slovenke takrat prišle do uvodne zmage, one proti Srbkinjam. Zapisoval si je v svojo beležko, njegovi pomočniki so snemali detajle in proučevali preigravanja in tipične mete Švedinj. A se je že v prvih minutah današnje tekme pokazalo, da je tokrat bolj uspešne priprave opravil njegov kolega Tomas Axner.

Švedinje so od prve minute tekme posebno pozornost namenile Ani Gros, najboljši slovenski rokometašici v zadnjem obdobju in tudi na prvi tekmi z Dansko. "Švedinje so nas preteple. Igrale so zelo agresivno obrambo. V takih trenutkih iščem podporo pri soigralkah, ki jim tudi tokrat čestitam za borbenost. A na tej tekmi smo preprosto zgrešile preveč stoodstotnih priložnosti," je razloge za visok poraz iskala Grosova.

"Švedinje so nas preteple," je ugotovila Ana Gros. 
Andrej Petelinsek

Selektor jo je po uvodnih minutah zamenjal z Barbaro Lazović, ki pa po poškodbi kolena še ni na nivoju, kot smo jo poznali pred leti. "Seveda smo bili pripravljeni na tesno pokrivanje Grosove, a to vendarle ni bilo usodno za ta dvoboj. Mi smo zapravili vsaj 16 stoodstotnih priložnosti, mnogo preveč," je enega od ključnih podatkov o tekmi izpostavil tudi Dragan ​Adžić.

Grosova se je po krajšem odmoru vrnila na igrišče, a prvi gol je dosegla v 18. minuti. Takrat so bile Slovenke po zaostanku štirih golov končno v zaletu. Zaustavile se niso vse do izenačenja na deset, gol je prispevala jubilantka Tjaša Stanko. Petindvajsetletna Mariborčanka je potrebovala tekmo, v kateri bi se izvlekla iz krize, v katero je zapadla v zadnjem obdobju. Švedinje so jo vrnile med najboljše. V resnici si je darilo ob 25. rojstnem dnevu podarila kar sama z dobro predstavo tako v obrambi kot v napadu, ki jo je kronala s štirimi zadetki. "Saj sem vesela končno boljše igre, in to še ob osebnem jubileju, ki je bil zame nekaj posebnega, saj sem ga praznovala z ekipo. A iskreno se lahko veselim le, ko zmagamo. Prepričana sem, da bomo precej boljše volje po torkovem balkanskem derbiju," je bila takoj po tekmi z mislimi že v prihodnosti Stankova.

Gros: Lekcij je bilo dovolj

V prvem polčasu so Slovenke po večini še lovile Švedinje, ki so vodstvo izgubile le enkrat. V slovenskih vratih se je z osmimi obrambami takrat izkazala Amra Pandžić, ki je takrat še imela podporo obrambne vrste. Klemenčičeva, Žabjekova, Omoregijeva, Ljepoja, Grosova, Stankova so postavile agresiven zid Švedinjam, ki so hkrati le na trenutke uspele razviti prepoznavno igro s hitrimi protinapadi. Toda v napadu Slovenke niso imele izstopajoče posameznice. Kar bi lahko bil slovenski adut za odločilni del tekme, v katerem smo čakali na novo uspešno simultanko Ane Gros. A je nismo dočakali. Selektor jo je iz igre umaknil po 40. minuti, ko je postalo jasno, da na tej tekmi za Slovenke ne bo kruha in da bo za Slovenijo odločilna tekma v torek s Srbijo.

Tjaša Stanko upa, da bo v torek boljše volje, kot je bila na rojstni dan. 
Andrej Petelinsek

No, zadnje minute je bila Grosova znova na terenu, a takrat je bila slovenska barka že potopljena. V drugem polčasu so bile na terenu predvsem Švedinje, ki so samo v tem delu tekme dosegle 19 golov, Slovenke pa devet. Tudi ko so naše dobile stoodstotne priložnosti, se je pogosto izkazala švedska vratarka Jessica Ryde, ki je tekmo končala s 14 obrambami. Najboljša posameznica je bila z osmimi goli Jamina Roberts.

Kapetanka Ana Gros pravi, da bo v torek, ko po 18. uri v celjskem Zlatorogu igrajo odločilno tekmo za napredovanje proti Srbkinjam, na terenu znova prepoznavna Slovenija. "Verjamem, da se bomo hitro pobrale in da bomo že v torek spet stoodstotno pripravljene. Lekcij, ko smo na prvenstvih najprej premagovale favoritinje, zatem pa se poslovile po prvem delu, je bilo res že dovolj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta