Finale pred polfinalom? Spopad gigantov na pariškem pesku

Uroš Gramc Uroš Gramc
31.05.2022 07:00

Še en dvoboj največjega teniškega rivalstva Novak Đoković - Rafael Nadal bo letos, tretjič v zgodovini, zelo zgodaj, v četrtfinalu odprtega prvenstva Francije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je šel Srb po polfinalni zmagi nad Špancem po svojo drugo trofejo v Parizu.
Epa

Pripravite se na še en epski dvoboj, najpomembnejši spopad teniških kraljev, Novaka Đokovića in Rafaela Nadala, pa čeprav bo nocoj že njun 59. medsebojni obračun. Vzemite si čas in uživajte, ker ne veste, ali boste njuno poslastico sploh še kdaj videli, iz Pariza sporočajo nekoč odlični igralci in zdaj komentatorji Mats Wilander, Alex Corretja in John McEnroe.

Za obema viharno obdobje

To bi lahko bil tudi finale, kot je na drugem turnirju največje četverice trikrat že bil (2012, 2014, 2020), in vsakič je bil uspešnejši leto starejši Španec (za kratek čas sta trenutno oba pri 35 letih). Nadal, s 13 trofejami nesporni vladar Roland Garrosa in z 21 grand slami rekorder, je skupno sicer v zaostanku; 28 zmag ima v medsebojnih obračunih in 30 porazov, a na pariškem pesku je v nedosegljivi prednosti (7:2). Pred 16 leti je tam dobil njuno sploh prvo srečanje, leta 2015, ko sta se še drugič srečala tako zgodaj kot letos, v četrtfinalu, je izgubil. Đoković bi takrat moral imeti odprto pot do lovorike, ki mu je še edina od četverice manjkala, a po (tretjem) porazu na zadnji stopnički proti Švicarju Stanu Wawrinki se je zdelo, da nikoli ne bo njegova.

Da beseda "nikoli" za številko ena, s katero se kiti neverjetni 372. teden, za Đokovića ne obstaja, je dokazal že leto kasneje, ko je Roland Garros osvojil proti Andyju Murrayju, in lani še drugič, ko je v finalu v petih nizih zlomih Grka Stefanosa Cicipasa, ki je včeraj presenetljivo izpadel. Pred tem je Đoković izločil prav Nadala, kar je bilo tudi njuno zadnje srečanje. Od takrat se je veliko zgodilo, a ne prav dosti spremenilo. Za obema je viharno obdobje. Za Špancem poškodbe in veselje ob lovoriki v Melbournu, od koder so Srba avstralske oblasti izgnale.

Đoković: Imam dobre možnosti

Slednji za tem ni bil pravi, izgubil je že v prvem dvoboju mastersa v Monaku in v polfinalu Madrida (vmes še v finalu turnirja ATP 250 v Beogradu), a po lekciji španskega najstnika Carlosa Alcaraza (ki bo danes z Alexandrom Zverevom igral za polfinalnega izzivalca zmagovalca meča Nadal - Djoković) ni več oddal niza. Osvojil je italijansko prestolnico in se sprehodil do najboljše osmerice v francoski. "Vesel sem, da nisem prebil veliko časa na igrišču. Vem, da me čaka fizično naporna bitka, ampak pripravljen sem. Mislim, da imam dobre možnosti," je samozavesten Novak Đoković, ki je nazadnje 15. nosilcu, Argentincu Diegu Schwartzmanu, oddal le sedem iger, Aljažu Bedenetu pa eno več.

EPA

Na Pariz ima sicer več kislih kot sladkih spominov. "Toliko zlomljenih src, izgubljenih polfinalov, finalov, v glavnem od Rafe. Tu mi je bilo lovoriko najtežje osvojiti. Lani sem preživljal najtežjih sedem dni in bili so najtežji štirje dvoboji," se je spomnil Srb. Med njima s Špancem skrivnosti praktično ni: "Ima znamenit forehand, ko te vrže s terena in si odpre prostor. Ampak tudi on mene dobro pozna. Med nama je velik dvoboj v vsakem pogledu ne glede na turnir in krog, v katerem se srečava." Še za občinstvo se točno ve, na čigavi strani bo, kar je z izžvižganjem Đokovića v preteklih dneh že pokazalo. A slednji ima to srečo, da se s tem hrani: "Včasih se počutiš manj ljubljenega, včasih bolj in to je to."

Nadal: Zagotavljam boj do konca

Veličine njunih dvobojev, a tudi minljivosti se prav tako zaveda Rafael Nadal: "Šel sem skozi težek proces z nogo. Ne vem, kaj se bo zgodilo z mojo kariero, zato se želim čim bolj boriti, čim bolj uživati. Da ohranjam pri življenju sanje, da še igram tenis, prihajam v visoke kroge Roland Garrosa in do dvobojev proti številki ena na svetu. Upam, da bom lahko igral na najvišjem možnem nivoju."

Majorčan vse od Melbourna ni na njem, a prav v Avstraliji je dokazal, kaj še zmore, ko se je po pol leta vrnil na turnejo in osvojil grand slam. Turnirja na pesku letos še ni dobil, v Madridu je izpadel proti Alcarazu v četrtfinalu, v Rimu proti Denisu Šapovalovu še krog prej.

V Parizu je bil zelo prepričljiv v prvih treh dvobojih, v nedeljskem pa je v petih nizih moral pokazati vse svoje mojstrstvo proti vse boljšemu 21-letnemu Kanadčanu Felixu Auger-Aliassimu: "Najpomembnejše je, da sem dobro odigral peti niz, zadnje tri, štiri igre s pravo odločnostjo." Zdaj ga čaka druge sorte spopad. "Nisem v idealnem stanju, ampak tu smo, na meni najljubšem kraju. Zagotovim lahko le, da se bom boril do konca," je obljubil tenisač, katerega rekordi v peščeni teniški meki še dolgo ne bodo preseženi. Pa četudi nikdar več ne stopi na igrišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta