(PREGLED) Kekov seznam za Euro: Jedro je trdno, a fantazija na igrišču ni prepovedana

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
22.05.2024 20:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Kek se je v Ljudskem vrtu prepričal, da lahko Josip Iličić še vedno pomaga reprezentanci.
Andrej Petelinšek

Ni ostalo le pri napovedih, s širšim seznamom povabljencev na priprave je selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek potrdil, da bodo jedro reprezentance v Nemčiji sestavljali nogometaši, ki so v kvalifikacijah priborili uvrstitev na veliki turnir. Jan Oblak, Benjamin Šeško, Petar Stojanović, Jaka Bijol in drugi nosilci igre, ki so nosili glavno breme v lanskem letu, bodo tudi v vrhuncu cikla pričakovano zadržali svoje vloge. 

Kdo manjka?

Ne le nosilci igre, zraven so praktično vsi, ki so k uvrstitvi pristavili svoj delež. Od 26 nogometašev, ki so v kvalifikacijah vsaj za minuto stopili na igrišče, jih je na tokratnem selektorjevem seznamu kar 25. Manjka le Andres Vombergar. V Argentini rojeni napadalec, ki je v tej sezoni igral za Itihad Kalbo v Združenih arabskih emiratih, je med potjo reprezentance na Euro dobil priložnost v drugem krogu, odigral 58 minut proti San Marinu, za preostale zbore pa ni dobil vpoklica. 

Junaki kvalifikacij bodo imeli glavno besedo tudi na Euru.
Robert Balen

Od igralcev, ki so bili v kvalifikacijah vsaj enkrat v kadru, torej na klopi, manjkata vratarja Martin Turk in Aljaž Ivačič – slednji je reprezentanco kar sam zapustil, ko sta na junijskih tekmah, kjer je zaradi poškodbe manjkal Jan Oblak, prednost med vratnicama dobila Vid Belec in Matevž Vidovšek -, Aljoša Matko in Domen Črnigoj. Da ni zraven reprezentančno najizkušenejšega med to četverico, Črnigoja, ni presenečenje, saj so Koprčana tudi v tej sezoni pestile poškodbe, za Reggiano je v italijanski serie B nazadnje igral v začetku marca. Nekateri so na spisku pričakovali vsaj Matka, a napadalec Celja, ki je naslov državnih prvakov podkrepil še s krono prvega strelca slovenske lige, je moral mesto prepustiti v reprezentančnem dresu bolj uveljavljenim nogometašem.

Novinci z izkušnjami

Kek pred pripravami ni iskal novih obrazov. Klasičnih novincev ni. Brez nastopa za člansko selekcijo v uradnem Fifinem terminu so vratar Igor Vekić, branilec Žan Zaletel in vezist Adrian Zeljković, so pa bili vsi del selekcije, ki jo je Mariborčan v začetku leta odpeljal na pripravljalno tekmo v ZDA. Brez uradnega nastopa med zdaj vpoklicanimi je le Nino Žugelj, a tudi krilnemu napadalcu, ki je predlansko poletje prestopil iz Maribora v norveški Bodo/Glimt, reprezentančno okolje ni neznanka, saj je v zadnjem obdobju redno dobival vabila za zbore.

Zbogom je bil dokončen

Precej bolj uveljavljeno nogometno ime se znajde na seznamu povratnikov. Kmalu po novembrski tekmi proti Kazahstanu, s katero je Slovenija dokončno potrdila konec dolgega posta brez velikega tekmovanja, so se sprožile debate, da bi vodstvo reprezentance lahko znova poskusilo s Kevinom Kamplom, a vezist Leipziga je ostal pri odločitvi o upokojitvi, ki jo je sprejel že leta 2018. "Takrat, ko sem se odločil, da ne bom več igral, sem zelo dolgo razmišljal o tem. Sem človek, da ko se odločim za nekaj, potem za tem tudi stojim," je 33-letnik za STA potrdil, da je bil 28. nastop za reprezentanco njegov zadnji, hkrati pa poudaril, da bo poleti velik navijač Slovenije.

Kevin Kampl ostaja pri 28 nastopih za izbrano vrsto. 
Andrej Petelinšek

Več kot vlogo navijača pa je Kek namenil Josipu Iličiću. Ni ostalo le pri debatah, celo pozivih, da si je tehnično najbolj nadarjeni igralec generacije z odlično pomladjo v Mariboru zaslužil še eno priložnost v izložbi najboljšega, kar premore slovenski nogomet. Selektor ga je uvrstil na seznam 30 kandidatov za Euro, s katerega bodo pred turnirjem odpadli štirje. Z navajanjem na soigralce napadalni vezist, ki je slovenski dres oblekel 78-krat in v njem dosegel 16 golov, ne bi smel imeti težav. Večina igralcev, s katerimi je igral svojo doslej zadnjo tekmo za reprezentanco – novembra 2021 je v zadnjem krogu kvalifikacij za SP 2022 dobil vseh 90 minut proti Cipru -, je še vedno zraven, manjkata le vezista Leo Štulac in Blaž Vrhovec, ki sta takrat kot rezervi na igrišču pobrala le drobtinice. 

Zvezdnik pripravljen na novo vlogo

So se pa v poltretjem letu, odkar se je Iličić zaradi depresije poslovil od nogometa v serie A, se boril s prekomerno težo, se vrnil v Maribor in v tej sezoni prve lige znova opozoril nase, karte v reprezentanci premešale, nekateri igralci, kot so Žan Karničnik, David Brekalo, Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik, so zagrabili precej odgovornejše vloge, v napadu sta Benjamin Šeško in Andraž Šporar sestavila uigran napadalni tandem, svojo priložnost je izkoristil Žan Vipotnik … Tudi postavitev na igrišču je drugačna. Če je v Kek v kvalifikacijah za zadnje svetovno prvenstvo, ko je bil Iličić še nezamenljiv član udarne postave, stavil na postavitev 4-2-3-1, se je preko eksperimentov v ligi narodov, ko je poskušal tudi s tremi osrednjimi branilci, v kvalifikacijah za Euro 2024 ustalil pri sistemu 4-4-2.

Po poltretjem letu se izkušeni napadalni vezist vrača v reprezentanco. 
Robert Balen

Nekdanji zvezdnik Palerma, Fiorentine in Atalante ima več kot dovolj izkušenj, da se najde tudi v takem sistemu, prilagodi, bo pa njegova vloga v vsakem primeru drugačna. Kek Iličića v Nemčijo ne bo odpeljal kot nosilca igre, ki bi na vsaki tekmi igral 90 minut. "Vsak nogometaš si želi nastopiti na takšnem tekmovanju. Veselim se ga. Seveda so v ospredju fantje, ki so to priborili. Hvaležen sem selektorju in vsem v reprezentanci, da sem lahko izpolnil svoje sanje," je v pogovoru za 24ur.com 36-letnik potrdil, da je pripravljen na novo vlogo v izbrani vrsti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta