(FOTO) Ko kosi nogometne zgodovine dobijo novo podobo: NK Maribor predstavil unikatno zbirko oblačil

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.04.2024 17:10

Iz dresov, ki so zaznamovali novejše obdobje NK Maribor, so nastali majice in puloverji, izkupiček od prodanih oblačil pa bodo v Ljudskem vrtu namenili za nakup žog okoliškim klubom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svoje drese so "žrtvovali" tudi Aleš Mejač, Marcos Tavares in Aleš Mertelj. 
Andrej Petelinšek

Iz (zasluženo) odsluženih dresov so nastala nova oblačila. NK Maribor je predstavil zbirateljsko kolekcijo oblačil, unikatnih kosov, v katerih se skrivajo drobci novodobne zgodovine vijoličastega kluba. Zanimivi - v Ljudskem vrtu so jih poimenovali kar ikonični - kosi so dobili novo podobo. Od dresa, s katerim je Aleš Mertelj leta 2011 podal za gol, ki je vijoličastim v Glasgowu odprl pot v evropsko ligo, od tistega, s katerim je Marcos Tavares igral v ligi prvakov v sezoni 2014/15, pa tistega, v katerem je zadnjo tekmo odigral Jasmin Handanović, pa vse do tistega, ki ga je po vrnitvi v Ljudski vrt nosil Josip Iličić. Iz 15 dresov je, kot je povedal idejni vodja projekta Goran Radinović, ustanovitelj in kreativni direktor agencije Aritmija, nastalo 184 novih oblačil - majic s kratkimi rokavi in puloverjev s kapuco.

Iz 15 dresov je nastalo 184 novih oblačil.
Andrej Petelinšek

Starim dresom je novo podobo priskrbel modni oblikovalec David Hojnik. "Že na začetku se mi je to zdela zelo drzna ideja. Drzno je vzeti neki skoraj religiozni kos, kot je dres nogometaša, in iz njega ustvariti nekaj novega. Z zaupanjem ekipe in agencije Aritmija nam je uspelo ustvariti dodano vrednost majicam in puloverjem, ki so primerni za vsakodnevno uporabo ali kot kosi, ki jih obdržiš za spomin, saj imajo neko težo in vrednost. Na vsakem kosu je zabeležena zgodba, od kod dres izvira, oštevilčen je. Vsak lastnik tega oblačila bo imel delček zgodovine pri sebi doma," pravi priznani oblikovalec.

Majice in puloverje je oblikoval David Hojnik.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

V nekih drugih okoliščinah bi bilo blasfemično razrezati drese za mnoge svetega kluba. "Poskušali smo ne uporabiti teh besed. Dejansko smo poustvarili, reciklirali tako pomembne kose zgodovine z veliko vrednostjo za klub, nogometaše, ki so jih nosili, in za navijače, ki leta in leta spremljajo uspehe Maribora. S spoštovanjem smo se lotili vsakega dresa in skušali iz njega potegniti največ, da bi mu dodali novo vrednost," nam je opisal Hojnik. Da ne bi bil ravno zadovoljen, če bi mu pred časom nekdo napovedal, da bo njegov dres razrezal na 14 delov, nam je priznal Marcos Tavares, ki je za projekt "žrtvoval" dres iz Gelsenkirchna, kjer je s soigralci jeseni 2014 iztržil remi 1:1 v ligi prvakov: "Ampak s to akcijo bodo vsi zadovoljni. Tudi jaz, ker bom kupil majico, v kateri je en del moje zgodbe, profesionalne kariere. Kar je naredil klub, je čudovito, majice in hoodieji so lepi, hkrati pa je zraven še dobrodelna akcija. Mislim, da bodo navijači veseli, ko bodo vedeli, da lahko imajo en del Marcosa Tavaresa pri sebi."

Aleš Mertelj je za zbirko prispeval dres, v katerem je leta 2011 igral v Glasgowu, kjer se je Maribor prvič uvrstil v evropsko ligo.
Andrej Petelinšek

"Ideje rastejo tako v klubu kot pri naših partnerjih, se prepletajo, nastajajo skupne zgodbe. Krasna ideja je, da se sklene krog, iz tistega, kar se ne uporablja več - v muzej ti ni treba dati 50 dresov Marcosa Tavaresa -, ustvari nekaj novega, s čimer lahko tudi navijači začutijo trud, znoj, odrekanje, uspehe …," nam je o kolekciji dejal poslovni direktor vijoličastih Bojan Ban. Zgodba teh oblačil se ne bo zaključila v trgovini. NK Maribor bo z zbranim denarjem kupil žoge in jih razdelil med klube v Medobčinski nogometni zvezi Maribor, za povrh pa bo podjetje Mastercard, partner pri projektu, za vsak kos, kupljen z njegovo kartico, podvojil zbrani znesek. "Dobrodelna nota je bila od začetka načrtovana v tej akciji. Naš cilj je prodati čim več oblačil, narediti čim več veselja ljudem, ki bodo te majice nosili, hkrati pa našim prijateljskim klubom v MNZ Maribor čim bolj pomagati. Upam, da bodo te tri zgodbe uspešne. Po prvih odzivih vidim, da je akcija dobro sprejeta," nam je še povedal Ban.

Goran Radinović iz agencije Aritmija, Aleš Petejan iz Mastercarda Slovenija ter Bojan Ban in Stipe Jerić iz NK Maribor
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta