(FOTO) Ko podaja postane strel: Jakupović zaključil preobrat v Ljudskem vrtu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
11.08.2024 22:13

Nogometaši Maribora odgovorili na hitro vodstvo Mure in z dvema goloma Arnela Jakupovića dobili štajersko-prekmurski derbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arnel Jakupović je dosegel dva gola.
Andrej Petelinšek

S severa je sicer odmevalo "Mura", a tisti napev o Štajerski, ki se veseli, z južne tribune je prevladal. Nogometaši Maribora so dobili štajersko-prekmurski derbi. V Ljudskem vrtu so na tekmi četrtega kroga prve lige poskrbeli za prvi poraz dotlej popolne Mure. Z 2:1 se je končalo pod Kalvarijo.

Slovesno se je začelo v Ljudskem vrtu. Viole so z ovacijami pospremile Martina Milca, ko ga je klub obdaril za 300 odigranih tekem v vijoličastem. Kapetan se je na igrišču pojavil "v civilu", na štajersko-prekmurskem derbiju ga ni bilo med kandidati za nastop. Pa ni manjkal le on. Trener Ante Šimundža je temeljito posegel v enajsterico, ki je v četrtek iztržila zmago z 2:1 proti Vojvodini v tretjem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. V zadnji liniji je ostal le Lan Vidmar, ob njem je zaigral Bradley M'Bondo, na bokih pa Behar Feta in Gregor Sikošek. V osrčju zvezne linije sta namesto bratov Repas priložnost dobila povratnik po poškodbi Blaž Vrhovec in novinec Karol Borys, na levo krilo se je vrnil Hilal Soudani, na desno Niko Grlić, v napadu pa je ob Arnelu Jakupoviću priložnost dobil novinec Patrick Mbina.

Martin Milec je dobil spomin za 300 tekem v vijoličastem.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinsek

Premešana enajsterica se je kmalu znašla v škripcih. Prav je imel Šimundža, ko je pred tekmo ugotavljal, da je Mura v tej sezoni izjemno učinkovita, da zna priložnosti, čeprav redke, dobro pretopiti v zadetke (in zmage). Borna Proleta izkoristil prvo priložnost za goste, jih v peti minuti odpeljal v vodstvo. Hrvaški branilec je izlet v kazenski prostor zaključil z golom, po podaji Sandija Nuhanovića je ob Grliću natančno zadel z glavo.

Andrej Petelinšek

Dobrih 15 minut so vijoličasti sestavljali odgovor. In se vmes že naposlušali kritik s tribune in pozivov po zamenjavah. V 21. minuti pa se je zgodilo. Poljski najstnik je pokazal nekaj tistega, zaradi česar so mu v domovini že lepili vzdevke o čudežnem dečku. Borys prodrl po levi strani, odložil žogo Jakupoviću, napadalec, ki v tej sezoni vse pogosteje igra na položaju ofenzivnega vezista, pa je s prožil s prve. Močno in natančno. S tretjim ligaškim golom v sezoni – dva je dosegel še v kvalifikacijah za konferenčno ligo – je Dunajčan poskrbel za izenačenje.

Karol Borys je podal za izenačujoči zadetek.
Andrej Petelinšek

Pa kljub izenačenju strateg 16-kratnih slovenskih prvakov ni bil zadovoljen s prikazanim v prvem polčasu, ki je bil zaradi pirotehnične megle z južne tribune za kratko tudi prekinjen. Trojno menjavo je potegnil Šimundža na začetku drugega dela, v slačilnici pustil Sikoška, Vidmarja in Grlića, na igrišče pa poslal Pijusa Širvysa, Svena Šoštariča Karića in Marka Božića. V 59. minuti, le nekaj trenutkov zatem, ko je Matic Maruško s strelom z razdalje približal Muro vnovičnem vodstvu, a za nekaj centimetrov zgrešil vrata, je Šimundža s klopi potegnil še enega aduta, namesto Mbine v igro poslal Josipa Iličića.

Derbi si ji v Ljudskem vrtu ogledal tudi selektor Slovenije Matjaž Kek.
Andrej Petelinšek

V 67. minuti je Maribor dočakal preobrat. Arnel Jakupović je z desnega krila poslal predložek v kazenski prostor, iskal je Hilala Soudanija, a ko je zgrešila Alžirca se je podaja spremenila v nevaren strel, ki mu vratar Mure Florijan Raduha ni bil kos. Z drugim golom na tekmi je 26-letnik vijoličaste odpeljal v vodstvo z 2:1.

S "prvokategorniki", ki se jim je kmalu po vodilnem zadetku pridružil še Žiga Repas, na igrišču je Maribor iskal še tretji gol na tekmi, Josip Iličić mu je bil blizu, ko je zadel zunanji del mreže. A tudi Mura ni bila pasivna. Amadej Maroša je z bližine preizkusil reflekse Ažbeta Juga. V sodniškem podaljšku je imel Iličić še enkrat povišanje vodstva na levici, a je Raduha odbil njegov strel z bližine. Mura akcije, ki bi resneje zadišala po izenačenju, v finišu tekme ni sestavila.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta