(FOTO) Slovenke poskrbele za prvo presenečenje na EP: Preprosto smo spoštovale navodila in to je prineslo rezultat

Bojan Bauman Bojan Bauman
04.11.2022 21:05

Slovenske rokometašice so v uvodni tekmi skupine B z 28:26 premagale favorizirano Dansko in naredile velik korak do Stožic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenke so poskrbele za najlepše vabilo v dvorano Zlatorog.
Andrej Petelinšek

Evropsko prvenstvo v rokometu se je končno začelo. Sanjsko za Slovenke, ki so uspele na kolena položiti Danke, na papirju najmočnejšo ekipo skupine B. "Preprosto smo spoštovale navodila, dogovore pred tekmo in to nam je prineslo rezultat," je ključ do zmage razkrila presrečna Ana Gros, kapetanka ekipe.

Zadovoljni so bili v celjskem Zlatorogu na uvodni tekmi tudi navijači, pedantni organizatorji so jih prešteli 2.871. V dvorani s 5.000 sedeži je bil prostor še za marsikaterega navijača, ki uvodoma morda še ni povsem zaupal moči naših deklet. "Seveda po uvodni zmagi v nedeljo pričakujemo bolj polno dvorano. To smo si s to zmago nedvomno prislužile," je navijače poskusila pridobiti 32-letna slovenska vratarka Branka Zec, ena od junakinj tekme. "Na tako tekmo sem čakala vso kariero, da tudi sama postanem del zgodbe o uspehu. Te priložnosti, ki se nam ponuja, zlepa ne nameravamo izpustiti iz rok," je dodala vratarka, ki je samo v drugem delu tekme, ko je stopila med vratnici, zbrala osem obramb.

Asistence Ane Gros na šestmetrsko črto je v zadetke spreminjala Nataša Ljepoja.
Andrej Petelinšek

V dvorani je bilo tokrat veliko mladine, rokometnega podmladka. Tudi to je rezultat dela organizatorjev, ki so se angažirali tudi v slovenskih klubih in med pripravami niso skrivali, da je eden od njihovih osnovnih ciljev popularizacija ženskega rokometa v državi.

Andrej Petelinšek
2.817 gledalcev so prešteli organizatorji v dvorani Zlatorog.
Andrej Petelinšek

Slovenke so se proti renomiranim nasprotnicam, ki tukaj odkrito ciljajo na medaljo, postavile odločno že od prvih minut. Vzpodbuden je bil prvi zadetek Slovenije, ko se je iz desnega zunanjega položaja v zrak dvignila kapetanka Ana Gros. Najboljša slovenska rokometašica se je v zadnjem obdobju otepala poškodb, kar ji je vzelo veliko moči, pa tudi rokometnih občutkov. A se je očitno spet v pravem trenutku vrnila v formo. Kar je hitro dokazala s številnimi asistencami na šestmetrsko črto in na krilne položaje, kjer so njene podaje v zadetke spreminjale Nataša Ljepoja, Tamara Mavsar in Alja Varagić.

Ana Gros je bila z osmimi goli najučinkovitejša igralka tekme.
Andrej Petelinšek

Izjemno formo in borbenost sta iz pripravljalnih tekem na začetek turnirja uspeli prenesti Elizabeth Omoregie in Nina Zulić, v vratih je obrambe v prvem polčasu nabirala Maja Vojnović. Vse to je prispevalo k všečnem videzu Slovenk na parketu. Hitro so se otresle začetne nervoze in po dvanajsti minuti prevzele pobudo. Nekajkrat so vodile z dvema zadetkoma, a so Danke vedno uspele najti priključek. Te predvsem niso uspele priti do svoje hitre igre in lahkih zadetkov, kar krasi njihovo igro skozi zgodovino. Kljub temu so prvi polčas dobile z zadetkom prednosti (15:14). "Celo tekmo smo ostale zbrane, saj smo se zavedale, da nam manevrskega prostora za napake Danke ne bodo dovolile," je ključ do zmage razkrila Tamara Mavsar.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Na začetku drugega polčasa, ko je zadela še sedmič na tekmi, je na tleh obležala Ana Gros. A se je kmalu vrnila v igro. Selektor Dragan Adžić se je zelo dobro zavedal, kako ključna je njena prisotnost na igrišču v tako pomembnih trenutkih, ko se je odločalo o zmagovalcu uvodne tekme v skupini B. V zadnjih deset minut so Slovenke vstopile z dvema goloma prednosti. Ko je šest minut pred koncem Tamara Mavsar iz sedmih metrov zadela za plus tri (26:23), je zadišalo po prvem velikem presenečenju na tem prvenstvu. Zaključne minute so naše odigrale šolsko, na dolge napade in prišle do izjemne zmage z 28:26.

Njihove naslednje nasprotnice bodo v nedeljo ob 18. uri Švedinje. Slovenke so na prejšnjih prvenstvih zelo pogosto uvodoma premagovale najmočnejše ekipe na turnirju, a so v nadaljevanju popuščale in izpadale že po prvem delu. "Ta generacija v tem trenutku tega ne bo dovolila. Sedaj slavimo, a smo že tudi povsem osredotočeni na Švedinje. Danke so bile prebrana knjiga, saj smo z njimi igrali že med pripravami. Švedinj pa ne poznamo, zato bodo zelo nevarne nasprotnice," je bil v prihodnost osredotočen Dragan Adžić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta