(FOTO) Spremembe na Fazaneriji: George Juncaj vstopa v lastništvo Mure, njegov žep pa nima dna

Miha Dajčman Miha Dajčman
03.09.2024 06:30

V naslednjih dneh bo realizirano partnerstvo ameriškega podjetnika albanskih korenin z muraši. Ob lastniških spremembah pri Muri so spregovorili predsednik kluba Robert Kuzmič, investitor George Juncaj in direktor Agron Šalja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Kuzmič, George Juncaj in Agron Šalja Muro vodijo v novo poglavje.
Miha Dajčman

Strateško partnerstvo Mure in ameriškega poslovneža albanskih korenin Georgea Juncaja postaja realnost. Pogodbo o sodelovanju sta predsednik Mure Robert Kuzmič in Juncaj podpisala julija, v naslednjih dneh bodo zaključeni birokratski postopki, da bo Juncaj lahko postal delni lastnik podjetja, ki upravlja klub s Fazanerije. "Želja je, da se Mura vrne na raven, na kateri je že bila, in da se povzpne še višje," sporočajo pri Muri. O novem poglavju kluba, ki je pred dnevi beležil sto let organiziranega nogometa v Murski Soboti, so pred predstavniki medijev govorili Kuzmič, Juncaj in Agron Šalja, ki pri muraših opravlja vlogo generalnega direktorja in je vez med Muro in Američanom.

Partner nujno potreben 

"Za nami sta dva mandata, v katerih je Mura pisala uspešno zgodbo. Morda so nas rezultati celo prehitevali, toda z njimi so rasli tudi ostali deli kluba, od poslovnega do športnega in infrastrukturnega. Prišli smo do nivoja, ki je za naše okolje precej zahteven, za nadgradnjo in nadaljnji razvoj kluba pa potrebujemo partnerja, ki nam lahko pomaga cilje uresničiti. To je bila ena od točk v naši dolgoročni strategiji, v kateri smo zapisali, da ko se Mura pojavi na evropskem zemljevidu, je tudi zrela za iskanje strateškega partnerja," je uvodoma pojasnil prvi mož Mure Robert Kuzmič

Robert Kuzmič
Miha Dajčman

Investitorja so v Murski Soboti začeli iskati pred enim letom, eden od potencialnih kandidatov pa je pred osmimi meseci postal George Juncaj. Slednjega so spremljevalci slovenskega nogometa spoznali pred dobrim letom, ko je nekaj mesecev sodeloval z Gorico. "Povezal nas je Agron Šalja. Po novem letu so se začele stvari aktivno odvijati. Junija smo prišli do zaključka, ko smo uskladili pogoje sodelovanja in zastavili cilje. Pošteno smo že zavihali rokave in začeli delati," pravi Kuzmič. "Zadovoljen sem, da sem tukaj. Kolikor sem videl po sodelovanju z Agronom, je Mura zelo zanimiv slovenski klub, ki ima dobro bazo navijačev. Želel sem priti v takšno okolje. Klub dobro funkcionira in dela, to mi je bilo zelo pomembno," pa so bile prve besede Georgea Juncaja, ki je v ZDA tudi lastnik kluba Michigan Stars v tretjem rangu tamkajšnjega nogometnega sistema. Američan, ki je s predstavniki medijev govoril v srbskem jeziku, je poudaril, da se ob obisku Murske Sobote počuti kot doma. Spregovoril je tudi o epizodi v Novi Gorici, kjer pa ni imel formalne funkcije, zato tudi z izjemo financiranja kluba njegov učinek tam ni bil viden, je pojasnil.

George Juncaj
Miha Dajčman

Lastnik ve, da se denar porablja

Kolikšen bo Juncajev finančni vložek, akterji niso razkrili. "Kar se tiče financ, smo se zavezali, da bomo ob Juncajevem prihodu v Slovenijo pregledali financiranje in analizirali stvari. Počasi smo začeli graditi ekipo. V kratkem času, mesecu ali dveh, bomo dorekli financiranje za naslednje leto, v začetku novega leta pa bomo dorekli stvari za daljše obdobje. V prehodnem obdobju bo določen del sofinanciranja potreben, koliko to bo, pa bosta pokazala čas in analiza situacije zdaj, ko je gospod tukaj," je odgovoril Kuzmič. "Pri nas v Michiganu nimamo takšnih vprašanj. Ko si lastnik, moraš vedeti, da se bo denar porabljal. Odkar sem tukaj, smo Muro odpeljali v ZDA na priprave in nekaj porabili. Igralcem smo zagotovili dva obroka na dan. Pripeljali smo enajst igralcev, v nekdaj dneh bosta prišla še dva ali morda trije. Imamo proračun, da lahko delamo, kar želimo v tem mestu in klubu. Nismo pa specificirali, koliko denarja je na voljo. Vem, da se tukaj o tem veliko sprašuje, mora pa se vedeti, koliko je dal investitor, koliko je denarja od vstopnic in tako dalje. Toda jaz sem izbral ta posel in klub z namero, da dam, kar lahko. Dobiti moram pomoč predsednika, Agron pa bo odgovarjal za vse, kar se dela v klubu. Počutim se dobro, zdrav, v ZDA imam podjetje in delavce, ni mi bilo treba prodati hiše, da bi vložil v Muro, zato naj nihče ne izgublja spanca zaradi tega," je odgovoril Juncaj, ki je iz Jugoslavije šel s trebuhom za kruhom v ZDA, tam pa uspel kot inženir, in to z inovacijami, ki jih uporablja celo vesoljska agencija Nasa.

Agron Šalja
Miha Dajčman

Med igralci, ki so to poletje prišli v Muro, so tudi trije Američani. Eden od teh je podjetnikov sin Steven Juncaj. Ta je večino tekem v članskem nogometu odigral za Michigan, bil pa je tudi član Gorice in za vrtnice vpisal dvanajst nastopov. In ne le, da se je že preizkusil na slovenskih zelenicah, nekaj časa je bil tudi član hrvaške Rijeke. "Želja je, da smo v vrhu slovenskega nogometa in da se redno uvrščamo v Evropo. Ne le, da gremo v kvalifikacije, ampak tudi v skupinski del katerega od Uefinih tekmovanj. To so ambicije, toda zavedamo se, da se to ne da čez noč. Želimo si, da bodo okolje in navijači potrpežljivi. Vemo, da je bila Mura na vrhuncu, ki mu je sledil padec, zdaj pa na novo gradimo zgodbo, ki je ambiciozna," razlaga Agron Šalja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta