Zahovič za Ekipo kritičen do "prodaje" Maribora: Tu ne gre za nikakršno strateško partnerstvo

M.D.
22.08.2024 11:15

Za spletni portal športnega dvotednika Ekipa je nekdanji športni direktor Zlatko Zahovič spregovoril o uvrstitvi treh slovenskih klubov v play-off konferenčne lige ter o partnerstvu NK Maribor s Turkom Acunom Ilicalijem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nisem prepričan, da tisti, ki se je podpisal pod prodajo kluba, čuti ljubezen do Maribora," je v pogovoru za Ekipo dejal Zlatko Zahovič.
Andrej Petelinšek

Na dan tekem zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo, v katerem bodo igrali kar trije slovenski prvoligaši, so na portalu slovenskega športnega dvotednika Ekipa objavili pogovor z dolgoletnim športnim direktorjem NK Maribor Zlatkom Zahovičem. Mariborčan je z navdušenjem govoril o uspehu Maribora, Celja in Olimpije"Še nedolgo tega je bilo to nepredstavljivo. To je vrhunsko! Nogomet je v Sloveniji v rezultatski ekspanziji, zelo zanimivo je vse skupaj spremljati. Veliko se dogaja, klubi so ambiciozni, rezultati so odlični, tako da – vrhunsko!" Zahovič je ocenil, da imajo prav vsi slovenski predstavniki 50-odstotne možnosti, da se uvrstijo v konferenčno ligo.

Je pa bil 53-letnik, ki je bil športni direktor vijoličastih, ko so se ti dvakrat uvrstili v ligo prvakov in še trikrat v evropsko ligo, kritičen do vodstva NK Maribor, ki je tik pred sklenitvijo strateškega partnerstva s turškim medijskim magnatom Acunom Ilicalijem. "Za tiste, ki so podpisali prodajo Maribora, je to zelo velika družinska packa," je bil v pogovoru za Ekipo direkten nekdanji nogometaš. "Meni so stvari zelo zelo jasne. Tu ne gre za nikakršno strateško partnerstvo. Ne vem, zakaj v klubu to poudarjajo. Mislim, vem, zakaj to počnejo, ampak tega ne razumem. Acun Ilicali bo klasičen lastnik, kar je legitimno. Moram reči, da sem zelo zelo vesel, da se to ni zgodilo v mojem času, kajti tisti, ki bodo podpisani pod prodajo Maribora … To ni ravno ugledno, to ni ravno neka referenca. Po mojem mnenju je ravno nasprotno. Vendar stvari so takšne, kot so. Ti ljudje so prišli, treba jim je dati podporo. Treba jih je razumeti, narediti vse, da se oni v naši okolici počutijo dobro," je povedal Zahovič in med drugim dejal še, da ni prepričan, da tisti, ki se je podpisal pod prodajo kluba, čuti ljubezen do Maribora.

NK Maribor med realnostjo in (turškimi) cilji: Lov na Dinamo? Kakšen milijon še manjka

Pred dvema tednoma je Ilicali spregovoril o svojih načrtih z najuspešnejšim slovenskim nogometnim klubom. Čeprav ga v Ljudskem vrtu predstavljajo kot strateškega partnerja, se sam dojema kot (bodoči) lastnik. "Naš cilj je: uspeh, uspeh, uspeh. Za to se moraš izboljšati. Nisem čarovnik, ne bom vsega spremenil, sem pa tip lastnika, ki ga Maribor potrebuje. Rad imam nogomet, obožujem nogomet, živim za nogomet, tu nisem zaradi denarja," je pod zahodno tribuno Ljudskega vrta razlagal Acun Ilicali.

Uradno Turek še ni lastnik kluba oziroma podjetja, ki bo ustanovljeno v solastništvu z društvom NK Maribor. Maja je podpisal pismo o nameri, postopki pa naj bi bili po njegovih predvidevanjih zaključeni septembra. "Smo pa že odgovorni za nekatere stvari v klubu, denimo za transferje," je dejal in potrdil, da je njegovo podjetje že posodilo nekaj denarja klubu. V vodstvu NK Maribor so ga predstavljali kot strateškega partnerja, slovenska zakonodaja ne omogoča lastninjenja športnih društev, lahko pa klubi skupaj z zasebnimi vlagatelji ustanavljajo povezana podjetja in nanje prenesejo del dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta