(INTERVJU) Klemen Bergant: Lani so film prekinili deset minut pred koncem

Bojan Bauman Bojan Bauman
07.10.2020 08:00

Vodja moške ekipe za tehnične discipline v svetovnem pokalu Klemen Bergant o trenutni pripravljenosti Žana Kranjca in Štefana Hadalina - dveh vrhunskih smučarjev, ki se bosta v sezono podala 18. oktobra v Söldnu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Bergant pripravlja Žana Kranjca in Štefana Hadalina na še eno smučarsko sezono, ki se bo začela čez manj kot dva tedna. 
Andrej Petelinšek

Dobrih deset dni nas še loči od prvih dveh tekem alpskih smučarjev in smučark v svetovnem pokalu - tradicionalno se sezona začenja z veleslalomoma na ledeniku Rettenbach nad avstrijskim Söldnom. Tokrat znova tudi s slovenskim favoritom za veleslalomski globus - Žanom Kranjcem. Lani se mu je naslov nesrečno izmuznil, tudi zaradi skrajšane sezone ob izbruhu koronavirusa. Znova bo sezona zaznamovana z omejitvami in prilagajanji zaradi nevarnosti okužb. V serijo ukrepov sodi tudi prestavitev uvodne tekme za en teden v oktobru (17. in 18. oktobra).

Tokrat so se ekipe pripravljale na sezono izključno na evropskih ledenikih in so izpustile priprave na južni polobli. Žan Kranjec in Štefan Hadalin se od 30. septembra pripravljata v avstrijskem Hintertuxu. Pred tem sta glavni del priprav na sezono opravila v švicarskem Saas Feeju. "Letos smo bili prisiljeni priprave na sezono prilagoditi. V Saas Feeju smo imeli relativno dobre pogoje, medtem ko smo tukaj v Avstriji prejšnji teden naredili zelo malo, saj je bilo slabo vreme. Na srečo je do sobote obetavna vremenska napoved in bomo imeli še nekaj kvalitetnih treningov."

Sezona se začenja v omejitvah zaradi nevarnosti širitve koronavirusa. Celo začetek je bil prestavljen. Zaradi tega sicer načeloma nihče ni v prednosti, a treba se je bilo dodatno prilagajati, formo tempirati še na bolj zgodnji čas.

"Da bo tekma bolj zgodaj, se je zvedelo pravi čas. Velikih sprememb zaradi tega nismo delali. Septembrski in oktobrski treningi so na ledenikih zmeraj pogojeni z vremenom, tako kakega načrta tudi ni mogoče sestaviti, nenehno se je treba prilagajati. Ko vreme dopušča, poskušamo smučati. Ledeniška tekma je tako mesec dni pred naslednjo in za njo je še en mesec pavze, preden se sezona res začne. Zelo lepo je, ko se sezona uspešno začne. Žan je na zadnjih dveh nastopih v Söldnu dobro tekmoval - pred štirimi leti je bil četrti, lani tretji. Vmes je tekma dvakrat zaradi slabega vremena odpadla. Upam, da bo proga dovolj dobro pripravljena, čeprav v zadnjem obdobju nimamo najboljših izkušenj z direktorji Fisa in s tistimi, ki jim je zaupana priprava prog. Lani smo imeli veliko tekem na slabo utrjeni podlagi."

Tekmovalo se je hkrati na krajših progah, kar Kranjcu ne ustreza, saj je znan kot dobro pripravljen smučar. To mu običajno uspe unovčiti v klasičnih veleslalomih.

"Drži. V Alta Badii na primer imamo dva povsem različna veleslaloma - enega, ko gredo smučarji na progo z vrha, in drugega, ko se poženejo z rezervnega starta. To gre na račun razmišljanja direktorja naših tekem Markusa Waldnerja še iz časov, ko je vodil evropski pokal. Takrat so bile veleslalomske tekme dolge 45, 50 sekund. V tistem obdobju se nikomur ni uspelo prebiti v svetovni pokal, saj je bil nivo smučarskega znanja pri tekmovalcih zelo nizek - le Žan je bil izjema. Podobno se sedaj dogaja v svetovnem pokalu, ki ga vodi Waldner. A več kot to, da povem svoje mnenje, ne morem storiti."

Kako je na prvi veleslalom pripravljen drugi slovenski adut, Štefan Hadalin?

"Na treningih je že nekaj let konkurenčen Žanu. Je pa kar nekaj razlogov, zakaj na tekmah svetovnega pokala Štefan še ni naredil preboja. Prepričan sem, da se bo tudi to enkrat zgodilo."

Lanska sezona Žana Kranjca je bila odlična, a vendarle je končal na zanj slabem četrtem mestu.

"Lanska sezona se je končala tako, kot da bi film prekinili deset minut pred koncem. Veleslalomsko sezono so končali s papirnato odločitvijo, in to v najslabšem trenutku za Žana. Za njim je super dobra sezona, njegova najslabša uvrstitev je bilo 13. mesto. A globuse so na koncu razdelili dve tekmi pred koncem in je pristal na četrtem mestu. Konec pred koncem."

Tudi za letos ne kaže na prav regularne pogoje. Prav tako ni jasno, kako bo sezona potekala. Kako se je v takih časih mogoče pripravljati in predvsem, kako se je mogoče primerno motivirati?

"Naša naloga sedaj je, da se primerno pripravimo. Kaj bo in česa ne bo, to ni v naših rokah. Če bodo tekme organizirali, bomo tekmovali. Z drugimi stvarmi se ne ukvarjamo. Seveda je dobro, ko lahko sestaviš program za celo sezono. A oba tekmovalca se zavedata, da običajna ta sezona ne bo. Že program so obrnili na glavo. Pozimi lahko pričakujemo dodatne zaplete. Mi se bomo prilagodili."

Omejitve otežujejo vaše delo. Koliko dodatne energije gre za take obrobne zadeve?

"Na omejitve smo se navadili - ohranjamo distanco, nosimo maske v zaprtih prostorih, v gondolah, vlakih. Trenutno tudi bivamo vsak v svoji sobi in je manj stikov. Težko bi rekel, da nas to omejuje. Omejitve smo sprejeli kot del vsakdana in s tem se ne ukvarjamo. Škoda časa, ostajamo pozitivni."

Krvavec. Novinarska konferenca ekipe za tehnične discipline reprezentance alpskih smučarjev. Slovenska smučarska reprezentanca Klemen Bergant 
Robert Balen

Prva priložnost za dokazovanje na veliki sceni bo že čez nekaj dni. Je bilo mogoče pri obeh fantih, ki sta pod vašim okriljem, še karkoli nadgraditi?

"Težko bi izpostavil karkoli, čakamo na prve primerjave s konkurenco. Ta teden bomo imeli skupne treninge s Francozi, tukaj je Norvežan Henrik Kristoffersen. Naša naloga je, da tekmovalca pripeljemo do maksimuma, ki ga pokaže na tekmi. Pred prvo tekmo pa je zmeraj največ vprašanj. Letos smo vsi trenirali v Evropi, celo Američani. V alpskem smučanju silnih revolucij ni, v enem poletju se zgodi malo."

A je korona ekipe nekoliko zbližala? Pravite, da boste trenirali s Francozi in Norvežani. V zadnjih letih ste opažali, da se vas velike ekipe pogosto izogibajo.

"Ne, s Francozi že od nekdaj dobro sodelujemo, tudi z Italijani. Problemi so predvsem z nemško govorečimi nacijami. S tistimi, ki smo si blizu po temperamentu, zelo dobro sodelujemo. Kristoffersen sicer hoče zmeraj trenirati sam, a v Hintertuxu to preprosto ni mogoče. S tukajšnjim šefom smo v zelo dobrih odnosih. Smučarje na teh terenih vodim že 25 let in nihče ne more imeti več, kot imamo mi. Saj so poskušali, a so bili neuslišani. Tako smo skupaj na treningu tudi z Norvežanom. Tudi z Italijani pogosto in dobro sodelujemo."

Ste letos v vašo reprezentanco za tehnične discipline povabili še koga ali ste znova samo s Kranjcem in Hadalinom?

"V naši ekipi je kar lepo število slovenskih tekmovalcev že dobilo možnost za skupne treninge, trenutno pa ni nobenega, ki bi mu naš trening omogočal napredek, ker nihče še ni na dovolj visokem nivoju. Ostala je samo zelo mlada garda, ki mora še narediti veliko stvari, preden bo na nivoju tekmovalcev v svetovnem pokalu."

Zagotovo že spremljate razmere na ledeniku Rettenbach, kjer bo čez slaba dva tedna tekma. Kakšno tekmo pričakujete?

"Ta čas je to težko napovedati, odvisno je od vremena. Za vikend je napovedan sneg. Pred tekmo bodo progo preparirali z vodo. Pred nami je ženska tekma, in ko sta na istem terenu tekmi za dekleta in fante, terena z vodo ne preparirajo tako temeljito, kot če bi bila tekma samo za moške. To je realnost Söldna. Gre za ledenik, in če je tam slabo vreme, je tekmo nemogoče organizirati. Upam, da bo podlaga primerna ... Da se bodo fantje po koronapavzi spet dobro udarili med sabo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta