(INTERVJU) Matjaž Kek: Nočem več biti samo selektor, samo trener

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
10.06.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da je Slovenija lahko uspešna samo z maksimalno fizično pripravljenostjo, pragmatičnostjo, disciplino, hrabrostjo, opozarja selektor.
Robert Balen

Treningi, analize, sestavljanje končnega seznama potnikov v Nemčijo, tekma ... Natrpan urnik ima te dni selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, je pa našel nekaj minut, da je posebej za Večer strnil vtise o opravljenem v dosedanjem delu priprav in se ozrl proti izzivu, ki ga z nogometaši čaka na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

To leto vam prinaša enega od vrhuncev kariere, vam je pa tudi marsikaj vzelo. Marčevski tekmi ste izpustili zaradi očetove smrti. Kako je biti spet ob igrišču?

"To leto je del življenjskega kroga, ki se enkrat začne, enkrat konča. V njem sem dobil še en dokaz več, koliko mi pomeni nogomet, koliko mi daje. Ne glede na vse zmage in poraze je na koncu lepo biti fuzbaler."

Omenili ste že, koliko so vam marca pomenila vsa sporočila reprezentantov in da so se tudi v vmesnem obdobju, ko so bili po klubih, večkrat spomnili na vas.

"Živimo skupaj. Vsi s svojimi problemi. V določenem momentu se kakšnemu od fantov kaj zgodi, nam iz strokovnega štaba se kaj zgodi. Ta povezanost je predvsem spoštljiva z obeh strani, komunikacija je vedno v zavedanju, da eden ne more narediti ničesar in da smo skupaj v dobrem in slabem. Moram priznati, da se je v zadnjih mesecih in na teh treningih tudi to pokazalo kot še eno dejstvo, ki dela te fante posebne. Niso me razočarali v človeških odnosih. Dosti starejši sem od vseh, ta njihova mladost in energija me polnita, mi dajeta veselje, zagon. Ne moreš biti imun na vse skupaj. Nočem več biti samo selektor, samo trener. Tako me je življenje naučilo."

Marčevski pripravljalni tekmi je zaradi družinskih zadev izpustil, zdaj je spet ob igrišču. 
Robert Balen

Pred časom ste mi dejali, da ste že v obdobju življenja, ko ne živite 24 ur na dan z nogometom. Predvidevam, da je med pripravami na velik turnir drugače.

"Življenje sem si uredil na svoj način, s svojim razmišljanjem. Jasno, nogomet je tisti svetilnik, ki te usmerja. Evropsko prvenstvo je izziv tudi za malo močnejše trenerje, kot sem jaz, zakaj torej tudi meni ne bi bilo vse skupaj nekaj, kar mi polni to obdobje življenja in mi bo konec koncev tudi pisalo neko življenjsko knjigo. Vesel sem, da sem našel sredino, ki mi to omogoča, in da sem upravičil zaupanje. Jasno je, da na koncu niso vsi zadovoljni - predvsem v tako razdeljeni nogometni Sloveniji -, ne morete pa si niti misliti, koliko bolj sem danes ponosen, da sem selektor, kot sem bil takrat, ko sem prvič postal selektor. To me dela močnega, polnega, samozavestnega, odločnega. Ne glede na to, da sem selektor male Slovenije."

Ponosni zaradi fantov, ekipe, podobe na igrišču?

"Zaradi vsega. Zaradi rezultata. Nekdo objektiven težko pričakuje, da bo Slovenija vsaki dve leti na velikem tekmovanju. Če pogledamo, kdo se ni uvrstil oziroma s kakšnimi reprezentancami bomo na prizorišču evropskega prvenstva, je upravičeno razmišljanje, da si del uspešne zgodbe. Pa čeprav si bil kdaj prej razočaran, ker ti ni uspelo. Izhodišče je pri meni vedno isto. Ko mi je uspelo sestaviti skupino igralcev z eno mislijo, povezanostjo, so me rezultati skozi kariero kar spremljali. Je pa to zgodba, ki je mnogokrat najtežja. Predvsem v tako ozkem selekcijskem naboru."

Kakšne odgovore so vam doslej dale skupne priprave?

"Moram priznati, da nikoli nisem bil najbolj srečen zaradi teh junijskih terminov. Konec je ligaških tekmovanj, nekateri imajo očiten problem z minutažo in formo, a imeli smo dovolj časa, da smo nekatere stvari spravili na višjo raven. Zagovarjam pa tezo, da bo Slovenija na takšnem tekmovanju in tudi v kvalifikacijah uspešna samo z maksimalno fizično pripravljenostjo, pragmatičnostjo, disciplino, hrabrostjo. Le tako lahko potenciramo našo kvaliteto."

Matjaž Kek bo moral najti menjavo za poškodovanega Žana Karničnika, vprašljiv je tudi nastop Jana Oblaka. 
Robert Balen

Kaj bo za vas uspeh na evropskem prvenstvu? Če podaljšate bivanje v Nemčiji po 25. juniju?

"Ne razmišljam v tej smeri. Dejstvo je, da smo že igrali zelo kvalitetno proti Danski, pa so nas v Köbenhavnu zasluženo premagali. Dejstvo je, da smo v določenih delih tekme v ligi narodov super kontrolirali Srbe, slabo pa smo izgledali v Beogradu. Proti Angležem pozitivnega rezultata še nimamo, a spomnim se dobrih momentov na tekmi v Port Elizabethu, tudi na Wembleyju. Slovenija v tej skupini ni favorit, to nam naj ne bo olajševalna okoliščina, ampak samo večji motiv, zagon, kako se postaviti po robu tem reprezentancam s super imeni. To je vodilo."

Boste igralcem analize tekmecev predstavili pred tekmami ali se že zdaj kaj pogovarjate o njih?

"Ne, pogovarjamo se o opravljenih treningih, zadevah, ki nas še čakajo. Ustvarili smo prepoznaven način igranja, premalo časa je, da bi šli stran od tega in pripravili nekaj čisto novega, tudi specifike igralcev so takšne, kot so. Vedno pa je lahko kakšna stvar nova, drugačna. To bomo skušali pripraviti. Fantje so zelo zavzeto trenirali, upam, da se bo to videlo."

Seznam 26 igralcev za Euro ste oddali, v petek so Vidovšek, Zaletel, Zajc in Zahović morali zapustiti priprave.

"Zelo vesel sem, da nam te poškodbe niso dokončno odnesle koga od igralcev. Na eni strani si trener in selektor, na drugi si človek. Jasno mi je, da niso najlepši momenti, ko nekomu odvzameš pot na evropsko prvenstvo, določiš tiste, ki jih vidiš v prednosti, v boljši kompoziciji. Spisek ne more biti sestavljen z desetimi napadalci, štirimi branilci in petimi golmani. Gre za kompozicijo, tudi razmišljanje o nasprotnikih. To niso fajn momenti, te pa v karieri to čaka. Včasih koga razočaraš, mnogokrat si sam razočaran. Vsem tem fantom pa tudi javno povem: nogomet se bo igral tudi po evropskem prvenstvu, zelo hitro bodo prišle nove tekme. Upam, da me bodo takrat na igrišču prepričali, da si zaslužijo vpoklic in da sem naredil napako. Meni ni težko priznati, da sem naredil napako."

Kako vam je všeč dogajanje ob treningih? Doživeli ste sprejeme, obiske, sponzorskih aktivnosti je kar veliko … Je to tista evforija, ki ste si jo kar lep čas želeli?

"Tudi to spada zraven. Zelo vesel bi bil, da imamo nogometaši vsaki dve leti sprejem. Da se o nogometu v poplavi fantastičnih rezultatov slovenskih športnikov in športnic govori na ta način, pomeni, da smo tudi mi ukradli nekaj medijskega prostora, pokazala se je vsa razsežnost najpomembnejše postranske stvari v življenju. Vsa energija mladih, ki so prišli na trening, prisotnost vas medijev, govori, da smo nekaj naredili. Takšen, kot sem, pa ne bom pozabil tudi tistih momentov, ko ste bili tukaj dva ali trije, ko smo se pogovarjali sami s seboj. Nogomet je včasih zelo krut, včasih širokega srca. Zdaj smo v obdobju, ko žanjemo, kar smo si absolutno prislužili, priigrali. Tega sem kot selektor zelo vesel."

Robert Balen

Zlatko Zahovič mi je v intervjuju za posebno prilogo Euro 2024, ki bo z Večerom izšla v torek, dejal, da Slovenija na evropskem prvenstvu ne more razočarati. To drži?

"Besede človeka, ki je v nogometu dal vse skozi, in predvsem človeka, ki ima kvaliteto, da o tem govori na svoj način. Vsake besede si lahko ljudje različno tolmačimo, jaz pa vedno pravim: dajmo nogomet nogometašem. To dostikrat manjka, pa čeprav se včasih marsikaj ne sliši lepo in so besede trde. Na tem položaju, kjer sem zdaj jaz, moraš biti tega vajen. Nasveti, analize, ki temeljijo na znanju, so vedno dobrodošle. Ko govorijo imena, ki izhajajo iz znanja, ima to težo. Tudi jaz sem bil v določenih trenutkih življenja strokovni komentator, analitik. To je ena vrsta zgodbe, druga pa je v živo, ko si vsak dan v problemu. Upam samo, da nam ljudje dovolj zaupajo in verjamejo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da pokažemo, kaj znamo. Znamo dosti, tekma pa lahko vedno prinese en ali drug obraz. Hvala bogu, da smo v zadnjem času večkrat gledali boljši obraz nogometne Slovenije. Tistih razočaranih obrazov je bilo preveč od takrat, ko smo bili nazadnje na velikem tekmovanju."

Vam je pa že prištel štiri točke. Ena proti Danski, tri proti Srbiji in osmina finala je tukaj.

"Z Zlatkom se kar pogosto srečava v Mariboru. Te štiri točke bi za Slovenijo pomenile neverjeten rezultat, super rezultat. Optimizem nekoga, ki ve, za kaj gre, je izredno dobrodošel, daje ti dodatno energijo. Slovenija je bila na velikih tekmovanjih na različne načine. Pred kratkim sem videl posnetke, miks starih slik in novih. Nekaj najlepšega je, ko se ti to zgodi in si še vedno udeleženec vsega skupaj. Bili so tudi manj prijetni momenti tako v Koreji kot v Južni Afriki, a v ospredju so lepe slike. S to popotnico fantom odhajam v Nemčijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta