(ODZIVI) Slovenija zaspana, a neporažena na generalki pred Eurom; Oblak: Emocije je treba kontrolirati

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.06.2024 12:20

Slovenska nogometna reprezentanca s hitrim odgovorom do remija 1:1 proti Bolgariji. "Ker si zmage nismo zaslužili, je pomembno, da nismo izgubili. Tudi to je odraz kvalitete," meni strelec Andraž Šporar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Oblak je prepričan, da bo v Nemčiji najpomembnejša glava.
Robert Balen

Brez zmage, a tudi brez poraza je slovenska nogometna reprezentanca opravila generalko, zadnjo pripravljalno tekmo pred evropskim prvenstvom. Z remijem 1:1 proti Bolgariji se je končalo v Stožicah. "Ker si zmage nismo zaslužili, je pomembno, da nismo izgubili. Tudi to je odraz kvalitete. Na Euru moramo izgledati boljše, verjamem, da bomo. Tokrat je bil celoten ambient obsojen na tako zaspano tekmo. Nič zato, prepričan sem, da bomo proti Danski igrali dosti boljše," je zatrdil napadalec Andraž Šporar.

Ja, zaspano je začela Slovenija. Morda je bila kriva tudi ura, ki je v običajnem ritmu življenja nogometaša prej kot tekmi namenjena počitku po kosilu, a vodstvo reprezentance je tak termin izbralo z namenom. Ob isti uri bo v drugem krogu evropskega prvenstva igrala proti Srbiji. Štiri minute so bile dovolj, da so se Kekovi izbranci znašli v zaostanku. Bolgari so izpeljali protinapad, Jaka Bijol pa je v kazenskem prostoru podrl Kirila Despodova. Član grškega Paoka je sam izvedel kazenski udarec. Natančno.

Je pa naša reprezentanca hitro odgovorila. Podajo Adama Gnezde Čerina iz kota je Jan Mlakar podaljšal do Šporarja, ki je pri drugi vratnici natančno zaključil z glavo. Je bila akcija uigrana? "Zlagal bi se, če bi rekel, da je bilo uigrano, da mora Mlakar podati k meni, je pa bilo uigrano, da gre žoga na njega, on jo pa podaljša. Na srečo sem bil na pravem mestu, žoga je prišla točno tja, kamor je morala," je odgovoril 30-letnik, ki se je podpisal pod svoj 12. gol za izbrano vrsto.

Andraž Šporar je hitro odgovoril na bolgarsko vodstvo. 
Robert Balen

Fizika je, zdaj potrebujejo še glave

"Na koncu nismo zmagali, ena od pozitivnih stvari, ki jih lahko potegnemo iz te tekme, je, da smo se hitro vrnili. Nismo naredili dovolj za zmago, a nič zato. Pomembne tekme so pred nami, na katere se je treba mentalno pripraviti. V zadnjih dveh tednih smo se pripravljali fizično, zdaj pa je treba še glavo 'naštimati' na to, kar nas čaka v Nemčiji," pa je povedal Jan Oblak. Kapetan je tokrat začel od prve minute, selektor je na igrišče, če odštejemo Petra Stojanovića, ki, podobno kot Benjamin Verbič in Miha Blažič, še ni povsem odpravil poškodbe, poslal najmočnejšo enajsterico.

Podoba na testu ni bila najboljša, v drugem polčasu, ko so priložnost med drugim dobili debitant Nino Žugelj, Josip Iličić in Sandi Lovrić, je Slovenija sicer iskala zmago, a si izrazitih priložnosti ni pripravila. So bili reprezentanti z mislimi že v Stuttgartu, kjer jih v nedeljo čaka tekma proti Danski? "Mislim, da ne. Več ko razmišljaš, hujše je. Profesionalni športnik razmišlja samo o tekmi, ki je pred njim, ne pa, kaj bo čez en teden. Stvari se hitro spreminjajo, na vse moraš biti stoodstotno pripravljen. Z glavo smo bili tukaj, na žalost pa nismo naredili dovolj za zmago. Bolgarija ni slaba ekipa, zato po tem remiju ni nobene panike," je prepričan Oblak.

Robert Balen

Vratar Atletica ima največ izkušenj z velikih tekem, na Brdu in v nemški pripravljalni bazi v Wuppertalu, kamor se Slovenci odpravljajo v torek, bo zagotovo še padel kak nasvet, kako se soočiti s preizkušnjami na največjem odru. "Emocije je treba kontrolirati, je pa vsak posameznik tukaj na nivoju, ko to zna početi. Zagotovo se bomo pogovarjali, do prve tekme je še nekaj časa, čaka nas še veliko treningov in druženja. Verjamem, da bomo fizično in mentalno pripravljeni na Dansko," pravi Oblak.

Metuljčki šele v Nemčiji

Nogometaši do uverture v Euro ne bodo samo razmišljali, tudi nekaj dela jih čaka. "So stvari, ki jih je še treba popraviti. V določenih momentih je treba odreagirati bolje. Sploh v obrambi. Že proti Armeniji smo prevečkrat dopustili, da so prišli v naš kazenski prostor, linije je v teh primerih treba postaviti višje, bolj daleč od gola. Na koncu tekme pokažejo tvoje šibke točke, morali bomo biti pozorni na vsak detajl. Proti Armeniji smo dobili gol iz kota, proti Bolgariji iz penala, taki detajli te lahko stanejo rezultata. Glava bo najpomembnejša. Verjamem, da nam bo energija s tribun še povečala krila," meni 31-letni Škofjeločan. Je pred svojim prvim velikim turnirjem z reprezentanco že začutil metuljčke v trebuhu? "Iskreno povedano, mislil sem, da bom čutil drugače, a na koncu ne. Čaka nas pomembna tekma proti Danski, niti ne razmišljaš, da je to na evropskem prvenstvu, ampak je pred tabo tekma, ki jo želiš dobiti. Na to se osredotočiš, vse stvari okoli odmisliš. Verjamem, da bodo lepi občutki, ko bomo enkrat v Nemčiji."

Robert Balen

Teden dni še imajo, da se pripravijo na tekmo proti Danski. "Zame in za večino fantov je to tekma kariere. Zmaga bo morda že dovolj za uvrstitev naprej. Odkar smo se uvrstili in izvedeli za skupine, čakamo na to tekmo. Treba je dati vse od sebe, iti na glavo. Prepričan sem, da imamo s kvaliteto, ki jo premoremo, dobre možnosti," proti Stuttgartu pogleduje Andraž Šporar.

Prečrtani postali navijači

Dan pred generalko je selektor določil 26 potnikov v Wuppertal, priprave na Euro so predčasno zaključili Matevž Vidovšek, Žan Zaletel, Miha Zajc in Luka Zahović. "To je zelo težek trenutek. Med temi štirimi, ki ne gredo z nami, bi lahko bil kdorkoli od nas. V tistem trenutku nismo preveč govorili, smo si pa dali roke, se objeli, si zaželeli srečo. To je kruta realnost športa, na žalost ni prostora za vse, zelo težko je sprejeti take odločitve. Vsi, ki so bili z nami, so si zaslužili evropsko prvenstvo. Verjamem, da bodo navijali," je o krčenju seznama dejal Jan Oblak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta