Iz tabora vijoličastih pred večnim derbijem: Šimundža ugotovil, da bi lahko bil sodnik. Repas: Favorit je Olimpija

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.04.2024 07:00

Jan Repas se je razveselil nižjih temperatur pred derbijem v Ljubljani, ki se bo danes začel ob 18.30. Ante Šimundža je sprejel nedeljske napake sodnikov in se z delegiranjem delilca pravice ne obremenjuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Repas se z vijoličastimi zmage v Stožicah še ni veselil.
Andrej Petelinšek

V nedeljo so vijoličasti v Ljubljani gostovali v sončnem vremenu in pri malodane poletnih temperaturah, dan pred obračunom v Stožicah pa so o Olimpiji razlimšljali med sneženjem v mestu ob Dravi. Kljub za april nizkim temperaturam vijoličasti nocoj pričakujejo vroče ozračje v Stožicah, ki sicer ne bodo napolnjene večnemu derbiju primerno, bodo pa imeli, sodeč po utripu med pristaši 16-kratnih državnih prvakov, glasno podporo Mariborčani. Po kazni Nogometne zveze Slovenije, ki je za štiri tekme zaprla Ljudski vrt, bodo Mariborčani v prestolnici izvedli tako imenovani 5. miting ter, tako napovedujejo, množično v gosteh podprli svoj klub. "Vsi na derbi," piše na transparentih na nekaterih mariborskih nadvozih.

"Bolje takšne razmere kot pa vročina," je o hladnem valu, ki je zajel Slovenijo, dejal vezist Maribora Jan Repas in napovedal zahteven obračun proti težkemu nasprotniku, ki vijoličastim, zaenkrat najuspešnejši ekipi spomladanskega dela sezone, na lestvici beži za sedem točk. "Pogledal sem si zadnjo tekmo Olimpije. Imajo dobre posameznike, tekme odločajo tudi ti. Res pa je, da mi trenutno dobro izgledamo. Smo na poti v smeri, ki si je želimo. Vidi se, kako si želimo izgledati čez pol leta. Toda gremo tekmo za tekmo. Vemo, kaj je naš cilj, osredotočeni smo na našo igro. Treba bo zmagati, če se želimo približati drugemu mestu. Ni nepomembno, ali si na koncu drugi ali tretji," se zaveda 27-letnik, ki je dan pred obračunom z zeleno-belimi navrgel, da je pri Ljubljančanih trenutno v najboljši formi Raul Florucz, nevarnost pa preti še s krilnih položajev in iz zvezne linije. 

Štiri leta in pol suše v Stožicah

O tekmi Maribora in Olimpije se v minulih dneh ni govorilo toliko kot v prejšnjih sezonah. "Ker ne eni ne drugi nismo blizu prvega Celja, je morda derbi malo razvodenel. Toda za igralce je vsak derbi tekma zase, če se za kaj boriš ali ne. Vemo tudi, kaj ta tekma prinaša navijačem in kaj si ti želijo. Ne spomnim se, kdaj smo v Stožicah nazadnje zmagali, in zato obstaja še dodaten motiv," pravi Repas. In res so od zadnje zmage vijoličastih v Stožicah minila že štiri leta in pol, ko je bil Repas še član francoskega Caena. Da je Olimpija favorit, je presenetljivo dodal Repas: "So pred nami na lestvici, v tem smislu so v psihološki prednosti. V tekmo gremo skromno, tam smo vzeli malo točk."

Po nedeljskem remiju Maribora z Bravom je bilo kar nekaj črnila prelitega zaradi napak sodnikov. V oddaji o prvi ligi Pod prečko, ki je ob ponedeljkih na sporedu na Spotklubu, je nekdanji sodnik Damir Skomina pojasnil, da so bili vijoličasti na Žaku večkrat oškodovani. "O tem ni bilo posebne debate v garderobi. Na sodniške odločitve nimamo vpliva. Kako bo sodnik sodil, se ne obremenjujemo. Naš fokus je na igri," trdi Repas.

Šimundža ne čuti olajšanja ali jeze

Trener Maribora Ante Šimundža si je v Šiški želel pojasnil sodniške organizacije, zaenkrat pa je dobil le potrditev Skomine, da je bila njegova ekipa oškodovana. "Po povedanem bi lahko bil tudi jaz sodnik, ker sem dogodke videl natanko tako kot gospod Skomina. Ko svoje mnenje pove strokovnjak, ki sodi med najboljše sodnike v zgodovini, saj je sodil ligo prvakov, torej nogomet na najvišji ravni, imajo njegove besede posebno težo. To je to dobrodošla informacija za vse nas, ki si prizadevamo, da bo nogomet v Sloveniji boljši. Ne morem pa govoriti o olajšanju ali jezi. Nismo tukaj, da presojamo o sodnikih, to je v domeni sodniške organizacije. Mi smo odločitve sprejeli in nadaljujemo po svoji poti. S svojim obnašanjem lahko le pomagamo sodnikom, da se odkrito pogovarjamo, imamo konstruktivne debate, da bi bili v prihodnje v skupnem sodelovanju boljši. Odločitve smo sprejeli, gremo naprej in razmišljamo predvsem o sebi," pravi snovalec taktike vijoličastih.

Večni derbi v Stožicah bo sodil mladi sodnik Martin Matoša iz Loga pri Brezovici, član Društva nogometnih sodnikov Ljubljana. Na temo deligiranja sodnika in na vprašanje, ali bi bila bolj primerna sodnika izkušena Slavko Vinčić (Maribor) ali Rade Obrenović (Ljubljana), je Šimundža odgovoril: “Imamo vpliv na to, kdo bo sodil? Sprejmemo odločitev in jo spoštujemo. O tem pred tekmo nikdar nisem razmišljal, ampak le o svoji ekipi in namenu, kako naj ima čim boljšo podobo na igrišču."

Ko se zgodovina pozabi

Šimundža napoveduje prilagoditev svojih varovancev na vremenske razmere. "Glede na to, da je bila travnata površina v Stožicah pred kratkim zamenjana, pogoji za igro ne bi smeli biti težki, to je najbolj pomembno. Naše priprave so bile kratke. Opravili smo hitro analizo prejšnje tekme, ki je bila, kar se predstave tiče, pozitivna, in v derbiju želimo potrditi, da je smer, po kateri gremo, prava. Stanje v ekipi je spodbudno. Razen Andraža Žiniča, ki ima želodčne težave, so preostali igralci na voljo. Z izjemo dalj časa poškodovanih," o pripravah na obračun in razpoložljivem kadru pove Mariborčan.

Da je prva nevarnost Olimpije, da igra doma, še pravi, čeprav je težko predvideti, koliko gledalcev se bo zbralo v Stožicah: "Želim si, da bi bila kulisa dobra, nogometna. Olimpija ima svoje dobre lastnosti, moštvene in posamične. Morda ravno zaradi individualnosti delujejo, da niso kolektivni, ampak imajo svoje zamisli, principe. Imamo pa svojo kakovost tudi mi in verjamem, da bomo odgovorili na zahteve derbija na pravi način. Ne glede na to, katero mesto kluba zasedata na lestvici pred tekmo in v kakšni formi sta, je derbi vedno derbi. To je trenutek, ko se vsa zgodovina pozabi in je najpomembnejši tisti derbi, ki sledi," poudarja Šimundža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta