Jan Tratnik: Poteza je bila dobra, žal sem bil malo prekratek

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.05.2024 20:01

Idrijčan je v deseti etapi "zamenjal" Tadeja Pogačarja, do zadnjih treh kilometrov je bil v igri za zmago, končal pa na tretjem mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tratnik je bil prvič pod žarometi in bo še večkrat poskusil. 
Bram Berkien

Deseta etapa dirke po Italiji je bila po profilu zelo podobna osmi, a razplet je bil povsem drugačen. Nič ni bilo od nove, že četrte zmage Tadeja Pogačarja, mož v rožnati majici in njegovi najbližji zasledovalci so umirili tempo, a Slovenija je vseeno imela svojega junaka. Jan Tratnik, ki je bil del ogromne ubežne skupine in je 35 kilometrov pred ciljem poskusil še sam, je bil ujet manj kot tri kilometre do konca. Na ciljnem vzponu Boca della Selva, ki je s 17,9 km tretji najdaljši letos, a s povprečnim naklonom 5,6 odstotka med položnejšimi, sta ga ujela in prehitela Francoza, 34-letni Idrijčan pa je še vedno osvojil odlično tretje mesto. 

"Vedel sem, da so med ubežniki lažji in boljši hribolazci ter da moram iti zgodaj. Poteza je bila dobra, dobro sem peljal, žal pa sem bil malo prekratek. Zadovoljen sem s predstavo, daje mi samozavest za naprej," je dejal Jan Tratnik. Pred prvimi zasledovalci, četverica se je prav tako odcepila od velike skupine, si je ustvaril več kot minuto prednosti, ta pa se je začela topiti, ko sta Valentin Paret-Peintre in Romain Bardet stopila na pedala. "Štiri kilometre do cilja sem začutil, da mi noge pešajo. Ne prav močno, ampak občutek je postal drugačen. Pogledal sem nazaj, potem pa sta me prehitela z dvojno hitrostjo. Od tam je bila do cilja zame le še velika borba," je povedal Primorec.

Med dvanajstimi profesionalnimi zmagami ima tudi eno z Gira. Pred štirimi leti je slavil v Furlaniji blizu doma, tudi drugo mesto leto kasneje na Zoncolanu je osvojil blizu Slovenije. Ta uspeh je od precej dlje, je pa vsem skupno, da so prišli po pobegu v zelo zahtevni etapi z več kot tri tisoč višinskimi metri. S tem Tratnik na italijanski pentlji menda še ni rekel zadnje. "Pokazali smo, da se tudi s petimi kolesarji borimo. Priložnosti so, le zagrabiti jih moramo," je dejal član ekipe Visma - Lease a Bike, ki je že brez treh članov. Na startu desete etape se ni pojavil Olav Kooij, ki je dobil vročino.

Epa

Triindvajsetletni Valentin Paret-Peintre je slavil šele prvo zmago med profesionalci, s čimer je ponovil lanski uspeh pet let starejšega brata Aureliena, ki je tokrat ciljno črto z dvignjenimi rokami prečkal na petem mestu. "Lani so že izdelali šampanjec z mojim imenom, a so se zmotili," je anekdoto razkril letošnji zmagovalec, ki je za uspeh moral zlomiti idola iz otroških let, deset let starejšega Romaina Bardeta. "Gledal sem ga, ko je bil na Touru na odru za zmagovalce. Sanjal sem o njem, zdaj pa sem ga premagal. Vedel sem, da so zadnji štirje kilometri najtežji, zato sem potrpežljivo čakal. Neverjetno, kar mi je uspelo," je dejal Valentin Paret-Peintre.

Enajsta etapa Foiano di val Fortore-Francavilla al Mare bo precej lažja, ima 1850 višinskih metrov in le en kategoriziran vzpon, čeprav je z 207 km ena najdaljših. 

Rezultati 10. etape, Pompeji-Bocca della Selva, 142 km: 1. Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale) 3.43:50 (povp. hitrost 38,1 km/h), 2. Romain Bardet (oba Francija/ DSM-Firmenich Post NL) +0:30, 3. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) 1:01 ... 17. Tadej Pogačar 3:14, 40. Domen Novak (oba UAE Emirates) 9:02, 130. Luka Mezgec (vsi Slovenija/Jayco-Alula) 35:04; vrstni red: 1. Pogačar 36.46:08, 2. Daniel Felipe Martinez (Kolumbija/Bora-Hansgrohe) +2:40, 3. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 2:58, 39. Tratnik 40:52, 73. Novak 1.24:54, 110. Mezgec 2.00:41.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta