Janja Garnbret je izenačila absolutni rekord

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
12.09.2022 20:14

Najboljša športna plezalka vseh časov je že tekmo pred koncem postala skupna zmagovalka svetovnega pokala
v težavnosti. Z novo lovoriko se je izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če ne bi bila perfekcionistka, zagotovo ne bi dosegala takšnih uspehov.
Reuters

Slovenska šampionka Janja Garnbret se verjetno še nikoli v karieri ni tako iskreno razveselila drugega mesta. Minuli konec tedna je v Edinburghu na Škotskem s srebrno medaljo okoli vratu namreč proslavljala tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tega je osvojila tekmo pred koncem sezone in petič v karieri. Če dodamo še naslov v balvanskem plezanju in štiri skupne naslove, je njen števec zdaj dosegel že številko deset. Z novo lovoriko je tako dosegla še en mejnik.

Lani je najboljša slovenska plezalka preizkušnjo v Kopru končala na drugem mestu.
Grega Valančič/ Sportida

Če je v posamičnih zmagah na tekmah svetovnega pokala že nekaj časa zasidrana na vrhu, je zdaj na vrhu tudi po številu končnih seštevkov sezone. Izenačila se je namreč s Francozinjo Sandrine Levet, 40-letnico, ki je naslove zbirala med letoma 2000 in 2005.

"Izjemno sem vesela, da sem dodala še eno skupno zmago v težavnosti. V tem letu je bil moj glavni cilj seveda evropsko prvenstvo, a da sem zmagala še v skupnem seštevku, je češnja na vrhu torte. Letos sem se veliko naučila in to bom izkoristila v naslednjem letu," je ob osvojenem drugem mestu povedala Garnbretova. V finalu je sicer preplezala do vrha, a vrh je dosegla tudi Japonka Ai Mori. Štelo je torej polfinalno plezanje, kjer je bila boljša Morijeva. Zadnja srebrna kolajna je njena 14. v karieri, zlato je osvojila 36-krat, petkrat je bila tretja, le enkrat od leta 2015, odkar tekmuje v svetovnem pokalu, pa se ni uvrstila na oder za zmagovalke. Korošica je obenem potrdila, da bo zadnji septembrski konec tedna nastopila tudi na zadnji letošnji tekmi v Džakarti v Indoneziji, medtem ko bo sezono sklenila konec oktobra, s prvo tekmo svetovnega pokala v novi olimpijski kombinaciji v Morioki na Japonskem.

Dimitris Tosidis

Za 23-letno Garnbretovo, ki je bila v nedeljskem finalu druga najstarejša, je vrhunec letošnje sezone predstavljalo evropsko prvenstvo v Münchnu. Tam je osvojila tri zlate medalje (težavnost, balvani, kombinacija) in znova potrdila, da resnično nima konkurence. Tudi zato, ker je svoje cilje za letošnjo sezono presegla že v prvi polovici septembra, bo lahko v zaključku še bolj sproščena. Z mislimi pa je tako ali tako že nekaj časa pri letu 2024 in olimpijskih igrah v Parizu, kjer bo branila zlato kolajno iz Tokia. Do takrat bo zanimivo tudi spremljati, kakšno taktiko bo ubrala in katerih tekmovanj, poleg svetovnega prvenstva v Bernu, se bo prihodnje leto udeležila. Letos je denimo izpustila skoraj celotno balvansko sezono svetovnega pokala. Nastopila je le na prvi tekmi v švicarskem Meiringenu. In zmagala.

Michaela Rehle
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta