Jasmin Kurtić: Kosovo ni primerljivo s San Marinom, igralci "umirajo" za reprezentanco

Miha Dajčman Miha Dajčman
08.10.2020 13:00

Slovenija je na prijateljski tekmi San Marino premagala z visokih 4:0, zaradi različnih razlogov pa je bila izbrana vrsta selektorja Matjaža Keka močno spremenjena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branilec Nemanja Mitrović ni prvič dosegel dva gola na eni tekmi v Stožicah.
Robert Balen

Vse trije strelci - Nemanja Mitrović dvakrat ter Haris Vučkić in Rajko Repo po enkrat - so prvič zadeli v članskem dresu Slovenije. Krstne minute so na igrišču kar od začetka tekme dobili Mario Jurčević, Sandi Lovrić in David Tijanić. Kapetan moštva je bil prvič Jasmin Kurtić, ki je šestdesetič nastopil za izbrano vrsto, s tem je imel deset nastopov več kot vsi ostali člani prve enajsterice na tekmi v Stožicah skupaj. Po obračunu ni skrival ponosa, da je soigralce povedel na igrišče: "Ponosen sem. Čeprav smo igrali s San Marinom, ne gledam na to, s kom igramo in na kakšno raven spada tekmec." 

"Tako kot sem napovedal. Tekma za minutažo tistim, ki so bili prvič z nami, in tistim, ki so imeli manjšo minutažo," je še enkrat izbor postave proti najskromnejši reprezentanci sveta na lestvici Fife pojasnil ​Matjaž Kek. Predvsem v drugem polčasu je večkrat vpil na svoje varovance, naj bodo bolj energični in napadalni: "Do 4:0 je bilo kar solidno, potem pa je manjkal še kakšen zadetek. Dejstvo pa je tudi, da manjka več povezanosti, uigranosti po dveh treningih. Je pa tekma dala nekaj odgovorov kot predpriprava za Moldavijo in Kosovo." 

Do obeh uradnih tekem v ligi narodov bo imel Mariborčan še veliko skrbi, priznava: "Nekaj je skrbi zaradi napada, ker se z Andražem Šporarjem verjetno ne bo izšlo, saj ne more normalno trenirati. Verjetno bo prišlo do še kakšnega vpoklica, glede na to, da smo deficitarni na tem položaju. Blaž Kramar sicer je z nami, a je premalo časa, da bi mu dali oceno." O imenih Kek sinoči ni želel govoriti, namignil je, da bi lahko bil vpoklican kateri od članov mladinske selekcije.  Selektor je po tekmi potrdil le, da je odsotnost Nina Koutra zaradi karantene Murinih igralcev dokončna, usoda Mihe Zajce pa je znana že nekaj dni. Tekmo sta sinoči v napadu začela Lovrić in Vučkić. Danes okoli 15. ure pa je Nogometna zveza Slovenije sporočila, da je Šporar zapustil reprezentančni hotel, Kek pa je vpoklical Lovra Bizjaka, napadalce ruske Ufe.

Čeprav Slovenija ni prejela gola in sta se v zadnji vrsti dobro ujela Jon Gorenc Stanković in Nemanja Mitrović, Kek ni bil povsem zadovoljen, saj je San Marino zadel prečko in vratnico: "To je zame enako kot gol. Zaradi tega jih bodo fantje jutri slišali, to absolutno ne pride v poštev." Če bi Vid Belec prejel gol, bi to bil prvi zadetek San Marina po tekmi s Kazahstanom 16. novembra 2019. San Marino je sicer zabeležil 40. zaporedni poraz.

Dva od štirih golov je dosegel osrednji branilec Maribora Nemanja Mitrović, enkrat je zadel z glavo po podaji Kurtića, s katerim se sodeč po debati na novinarski konferenci odlično razume, za drugi zadetek je bil najbolj spreten po zmešnjavi pred golom gostov. Gola sta deloma tudi obliž na rane, ki jih Ljubljančan zadnje tedne doživel v štajerski prestolnici, a o tem ni želel govoriti. Branilec je dva gola na tekmah v Stožicah že dosegel, kot član Olimpije proti Gorici marca 2015, se spominja, vseeno pa ni pogosto tisti, ki zatrese mrežo, njegove naloga na igrišču je povsem drugačna: "Nekaj nenavadnega je za branilca, da dva gola. Ampak pomembno je to, da smo zmagali, da smo si pripravili veliko priložnosti. Mislim, da je to lepa popotnica za nedeljsko tekmo." 

V mislih slovenske reprezentance je zdaj že Kosovo, ki bo pred nedeljskim obračunom s Slovenijo odigralo za njih še bolj pomembno tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo s Severno Makedonijo, ki jo bo Kek temeljito preučil. Da bo nedeljska tekma nekaj povsem drugega kot obračun z amaterji iz San Marina, pa opozarja tudi novi kapetan Slovenije, Jasmin Kurtić: "Morali bomo biti agresivnejši, konkretnejši, ker vemo, kakšna je kosovska reprezentanca. Pogovarjal sem se z nekaterimi, ki so že igrali proti njej, in pravijo, da vsak igralec res da vse od sebe v reprezentančnem dresu. " 

Dvakratni strelec s sredine tekme dodaja: "Kosovo ima dobro ekipo, ki je res borbena in da vse od sebe. Moramo jo temeljito analizirati in se na igrišču dobro postaviti. V Prištini je težko igrati, ampak najprej moramo gledati in verjeti vase ter iti na zmago na nedeljski tekmi." V Prištini bo verjetno prisotnih tudi nekaj gledalcev, zato bosta pomembni odločnost in samozavest, pravi Kek: "Gremo na vroč teren. Ampak tam se da igrati. Naredili bomo vse, da pridemo do točk. Verjetno nas čaka tudi več 'preskok igre', ker imajo visokega napadalca. Povsem jasno pa je, da mi ne bomo čakali zabarikadirani v kazenskem prostoru."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta