Ko je vse odvisno od barve medalje: Real in Liverpool po evropsko krono

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.05.2022 07:01

Real štirinajstič ali Liverpool sedmič? Nocoj bo v Parizu padla odločitev o zmagovalcu lige prvakov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomin na Kijev 2018. Liverpool se lahko štiri leta kasneje tolaži, da je takratni junak Gareth Bale letos na Realovem stranskem tiru.
Reuters

Real štirinajstič ali Liverpool sedmič? Velikana se bosta udarila v zadnjem dejanju sezone lige prvakov. Ne eden ne drugi v finalu, prestavljenem iz Sankt Peterburga v Pariz, ne bosta reševala sezone - Real si je že nadel špansko krono, Liverpool je bil v angleški ligi sicer za točko prekratek, je pa osvojil oba pokala na Otoku -, a nocoj od 21. ure naprej šteje le eno. "Če ste nogometna oseba, veste, da je to, kar so moji fantje naredili do zdaj, absolutno izjemno. A na koncu, seveda, se vse meri po barvi medalje," je Jürgen Klopp, trener Liverpoola, dal jasno vedeti, kaj je njegov cilj.

Pa ne bo imel lahkega dela. Madridčane je v francosko prestolnico odpeljal mož, ki dobro ve, kako se povzpeti na vrh. Carlo Ancelotti, ki je evropski prvak dvakrat postal že kot igralec (v letih 1989 in 1990 z Milanom), bo lovil še četrto trenersko lovoriko. Milan je odpeljal na vrh lige prvakov v letih 2003 in 2007, z Realom mu je to uspelo pred osmimi leti. Le enkrat je bil na zadnji stopnički neuspešen. Ko mu je nasproti stal … Liverpool! Ancelottijev Milan je imel v finalu v Carigradu že v žepu vodstvo s 3:0, a so se redsi vrnili s tremi komadi v šestih minutah, preobrat pa dokončali po streljanju enajstmetrovk.

"Tisto je bila najboljša igra, kar jo je katerakoli ekipa, ki sem jo vodil, pokazala v finalu. Žal pa je v nogometu nepredvidljivost, ki je ne moreš kontrolirati. To je težko pojasniti. Tako kot je težko pojasniti, kako smo mi zadeli dvakrat v eni minuti proti Manchester Cityju v polfinalu," je Italijan k spominom na Carigrad, za katerega se je Liverpoolu z Milanom oddolžil dve leti kasneje v Atenah, dodal še bolj svežo izkušnjo.

Madridčani na uradnem treningu v Parizu
EPA

Ja, Real je med pohodom do velikega finala uprizoril več čudežev. V polfinalu proti Cityju je po porazu s 3:4 v Manchestru v Madridu do 90. minute zaostajal z 0:1, nato pa z dvema ekspresnima goloma Rodryga izvlekel podaljške in takrat enajstmetrovko v svoj 15. gol sezone spremenil najboljši strelec lige prvakov Karim Benzema. Visel je tudi v četrtfinalu, se proti Chelseaju vrnil po zaostanku z 0:3 na Santiagu Bernabeuu in uspešno opravil s podaljški.

Nogometaši Liverpoola so bili dan pred finalom dobro razpoloženi.
EPA

Liverpool, ki je s skupinskim delom opravil brez praske, s šestimi zmagami se je v izločilnih bojih prebil čez Inter, Benfico in Villarreal, bo tretjič v zgodovini v finalu trčil ob Real. Na Anfieldu se verjetno raje spominjajo zmage iz leta 1981, ko se je igralo na pariškem Parku princev, dobrih dvanajst kilometrov stran od Stade de Francea, kjer se tekmeca udarita nocoj, a bolj svež je spomin na Kijev 2018, kjer je beli balet slavil s 3:1. "Karkoli narediš, moraš pridobiti izkušnje. Stvari so se zgodile v finalu 2018, treba se je naučiti zmagovati. Žal sem se moral jaz naučiti na težji način - dosti finalov sem izgubil," je priznal Klopp. Pa jih ni le izgubljal. Redse je na evropski vrh odpeljal že leto kasneje, ko je Tottenham padel … v Madridu! Hja, ko je Klopp z Liverpoolom v finalu, je očitno vedno tako ali drugače zraven Madrid.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta