Liga prvakov: Vsak bi razpadel. Le Real ne

BPM
18.04.2024 13:10

Kdo bo evropski klubski prvak v nogometu? Vsa statistika je na strani rekorderjev iz Madrida: branilce naslova so doslej izločili šestkrat. Vsakič, ko so to storili, so šli do konca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anglež na pravi strani: Jude Bellingham se je z Realom prebil v polfinale.
EPA

Ni ravno sramota, če te ni v polfinalu lige prvakov. A je že polom, če najbogatejše nogometno prvenstvo ne da nikogar med štirimi najboljšimi klubi Evrope. Manchester City in Arsenal sta naletela na četrtfinalni mini. Oba Uniteda, Manchester in Newcastle, sta že zdavnaj pozabljena, potem ko sta končala kot zadnja v svojih skupinah.

Aston Villa, kjer za plače dajejo le dobrih 50 odstotkov tega, kar plačujeta kluba iz Manchestra (pa je to še vedno ogromnih 11,5 milijona evrov na mesec), je bila sinoči v tretjerazredni konferenčni ligi še najbližje angleškemu obstanku v Evropi. Klub iz Birminghama je v nedeljo pomagal Cityju in zmagal v Londonu pri Arsenalu. Londonski Crystal Palace pa v Liverpoolu. Da je lestvica premier lige takšna: Manchester City 73 točk, Arsenal in Liverpool po 71. Za City se je zdelo prelepo, da bi bilo res. In res je bilo prelepo. Po enajstmetrovkah je doma izgubil četrtfinale lige prvakov z Realom. "Ničesar ne obžalujem," se tolaži trener Josep Guardiola. "Penali so loterija. Zmagati bi morali že prej, glede na to, kako smo igrali. Zato nimam česa obžalovati, naredili smo vse in v napadu in v obrambi." Zakaj je takšna asa, kot sta Kevin de Bruyne in Erling Haaland, zamenjal pred streljanjem penalov? "Prosila sta me. Nista več mogla nadaljevati."

Angleški nogometni problem se je pokazal še v Münchnu. Tam se je Bayern zdel moštvo v krizi. Dokler ni naletel na Arsenal. Z golom Joshue Kimmicha ga je odpravil. Nemci pred polfinalom Bayern - Real in Borussia Dortmund - PSG sanjajo o ponovitvi povsem svojega finala iz leta 2013. A krepko besedo pri tem pač mora imeti 14-kratni prvak Evrope. Real je spet favorit. Kot razloži Jude Bellingham, v četrtfinalu Anglež na pravi, zmagovalni strani: "Večina moštev bi razpadla, ko se jih s svojo igro loti City. Real ne. Ker nositi Realov dres ni pritisk. Odgovornost je." Vsa statistika je na strani Madridčanov: branilce evropskega naslova so doslej izločili šestkrat. Vsakič, ko so to storili, so šli do konca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta