Litva, prvi tekmec na Eurobasketu: Vsi bi radi igrali kot Slovenija

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
01.09.2022 07:00

Zadnja izkušnja govori v prid naši reprezentanci, a Litva ni več (povsem) enaka, kot je bila na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Že ko ni v ožjem krogu favoritov – kar se sicer zgodi redko -, jo je treba jemati resno, ko jo k vrhu postavljajo tudi lestvice, pa še toliko bolj. Sodeč po zadnji Fibini jakostni lestvici so košarkarji Litve, prvi nasprotniki Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu, četrta najmočnejša reprezentanca turnirja. Slovenija je sicer še vedno pred njo – na drugem mestu, tik za Srbijo, ki je po predvidevanjih Fibinih analitikov v zadnjem tovrstnem merjenju moči pridobila štiri mesta -, tudi zadnji medsebojni obračun govori v njeno korist, a pozor, Litva ni več (povsem) enaka ekipa, kot je bila v lanskem poletju, ko so jo varovanci Aleksandra Sekulića v Kaunasu zlomili na ključni tekmi za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu.

Največja sprememba se je zgodila na njeni klopi, septembra lani je selektor prve selekcije države, zaljubljene v košarko, postal Kazys Maksvytis. Enemu Slovencu jo je 45-letnik, ki je zlate medalje že pobiral z mlajšimi litovskimi reprezentancami, v zadnjem letu že zagodel. Spomladi je na klopi evroligaškega Žalgirisa, paradnega konja litovske klubske košarke, zamenjal Jureta Zdovca. Kluba v elitnem evropskem tekmovanju sicer ni pripeljal v končnico, mu je pa šlo precej boljše z reprezentanco. Če sodimo po zadnjih rezultatih, je Litva v odlični formi. V pripravljalnem obdobju je na devetih tekmah nanizala prav toliko zmag. V kvalifikacijah za SP ji gre odlično, na osmih tekmah si je privoščila le en poraz, julija, ko je bila brez številnih ključnih igralcev, jo je v Klaipedi presenetila Češka.

Luka Dončić se je že v ligi NBA naučil, da prebiti se mimo Jonasa Valančiunasa ni mačji kašelj. 
Reuters

"Igra se je spremenila. Vse se je pohitrilo, manj je gnetenja pod obročem," je spremembe, ki jih v zadnjem letu uvaja novi selektor, povzel legendarni Arvydas Sabonis, eden najboljših, če ne kar najboljši evropski center vseh časov. Da postaja litovska igra pod taktirko Maksvytisa vse bolj podobna slovenski, ugotavljajo strokovnjaki. "Vsak želi igrati tako. Zakaj ne bi torej tudi mi poskusili? Imamo dva centra, ki znata igrati tudi v tranziciji, zato moramo to izkoristiti," poudarja nekdanji svetovni prvak, NBA-jevec in član tako ameriške kot evropske hiše slavnih košarkarjev. Eden od teh centrov je njegov sin. Za Domantasom Sabonisom je uspešna sezona v ligi NBA, kjer je za Indiano in Sacramento dosegal po 18,9 točke na tekmo in jim dodal še po 12,3 skoka. Danes ob 17.15 bo dobil priložnost, da se Slovencem oddolži za lanski poraz. "Ne razmišljamo o maščevanju. Vemo, kako zahteven nasprotnik je Slovenija. Imajo Luko Dončića in še kopico odličnih košarkarjev, ki ga obdajajo. Smo v zelo težki skupini. Seveda bi bilo lepo dobiti že prvo tekmo, ampak ena tekma še ne bo odločilna," je v Kölnu povedal 26-letnik, ki je v članski reprezentanci debitiral leta 2015 in se z njo takrat povzpel do drugega mesta na EP.

REUTERS

Drugi steber litovske ekipe je še zvezdnik lige NBA Jonas Valančiunas, ki je v svoji deseti sezoni čez lužo za New Orleans dosegal po 17,8 točke in 11,4 skoka na tekmo. Vajeti vse bolj prevzema organizator igre Rokas Jokubaitis, ki ga Fiba postavlja k vrhu seznama mladeničev, ki bi lahko zaznamovali letošnje prvenstvo. Čeprav ima le 21 let, si je nabral že za štiri sezone izkušenj v evroligi. Po treh v domačem Žalgirisu eno v Barceloni, kjer ga je pod okrilje vzel trener Šarunas Jasikevičius, junak največjega podviga v postsovjetski dobi reprezentance, ki je sicer medalje pobirala že pred drugo svetovno vojno, pohoda do evropskega prestola leta 2003. Edinemu zlatu v moderni dobi je Litva dodala še tri srebrne (1995, 2013, 2015) in eno bronasto medaljo (2007), zbirko odličij pa je dopolnila tudi na olimpijskih igrah (bron leta 1992, 1996 in 2000) in svetovnih prvenstvih (bron 2010). Ja, ko gre za košarko, Litovcev zagotovo nihče ne podcenjuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta