Mariborčani v pokalu gostijo Radomlje: Napake ne smemo storiti, naš cilj je osvojitev lovorike

Miha Dajčman Miha Dajčman
06.03.2024 06:17

V osmini finala pokalnega tekmovanja bodo danes ob 17.30 vijoličasti gostili Radomlje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pijus Širvys pravi, da je igranje z Hilalom Soudanijem in Josipom Iličićem preprosto.
Pijus Širvys pravi, da je igranje z Hilalom Soudanijem in Josipom Iličićem preprosto.
Sašo Bizjak

Na desetih uradnih tekmah vijoličastih in mlinarjev v Ljudskem vrtu so Mariborčani klonili le enkrat v prvem krogu prejšnje sezone, ko se je takratni trener Maribora odločil, da priložnost ponudi povsem spremenjeni enajsterici kot nekaj dni pred tem ob uspehu v Evropi. Sicer pa 16-kratni državni prvaki z rumeno-črnimi niso imeli težav, le še enkrat se je pod Kalvarijo obračun končal brez zmagovalca, na skupno 22 tekmah pa so Radomljani zgolj štirikrat preprečili slavje Maribora. Med drugim tudi nazadnje, v 19. krogu prve lige, ko je bilo decembra v Domžalah 2:2.

V pokalnem tekmovanju se bosta moštvi četrtič merili v osmini finala. V sezoni 2013/14 so Mariborčani na gostovanju slavili s 4:1 (Goran Cvijanović,  Jean-Philippe Mendy 3-krat; Janez Zavrl), sezono kasneje je bilo v Ljudskem vrtu 1:0 (Luka Zahović), v sezoni 2016/17 so vijoličasti ob Kamniški Bistrici zmagali z 2:0 (Dare Vršić, Marwan Kabha). "Pokalno tekmovanje je vedno drugačno od prvenstva, saj ne smeš storiti napake, odloča ena tekma. Če izgubiš, lahko na pokalno lovoriko pozabiš, v ligi pa se tudi po spodrsljaju še vedno boriš za naslov. Prostora za napak torej ni, osredotočeni smo na to, da osvojimo cilj, ki je osvojitev pokala," pred osmino finala pokala razmišlja Litovec Pijus Širvys, ki je po prihodu v Ljudski vrt v zimskem prestopnem roku začel vse tekme vijoličastih od prve minute.

V štirih nastopih je vpisal dve asistenci. "Všeč mi je slog igre našega moštva, rad se pridružim napadu. Trener želi, da grem naprej, ko je mogoče, in tudi zato je obdobje prilagajanja hitreje minilo. Storil bom vse, da ohranim zaupanje," je dejal reprezentant Litve, ki je v vijoličastem zaigral tudi na mestu osrednjega branilca. "Trenerjeva odločitev je bila novost zame, pred tem v karieri nisem igral na štoperskem položaju. Nisem vajen te vloge, toda ekipa me je potrebovala v posameznih delih tekme v središčnem delu obrambne vrste in sem se prilagodil ter potrudil," je povedal Širvys, ki v družbi Hilala Soudanija in Josipa Iličića uživa, pravi, da je igranje z njima enostavno.

Pri Mariborčanih bo obračun z Radomljami med vratnicama najverjetneje začel Menno Bergsen, saj ima Ažbe Jug težave s kolenom. Med kandidati za nastop ne bodo niti Aleks Pihler, ki je dobil vročino, Marina Laušića boli hrbet, Nemanja Mitrović in Luka Uskoković pa še nista nared. "Zanesljivost, ki jo Bergsen vliva kot trenutno drugi vratar, nam omogoča različne rešitve. Tukaj je tudi Marko Zalokar. Tretji vratar pritiska drugega, drugi prvega in ta pozitivna konkurenca fante žene naprej, k nenehnemu dokazovanju. Imeli smo štiri dni premora. Fantje, ki so ves čas v ritmu treningov, lahko odigrajo tri tekme v enem tednu. Toda imamo težave z manjšimi poškodbami in bomo še videli glede izbire moštva. Rotacije bodo odvisne tudi od zadnjega treninga. Moramo upoštevati tudi leta posameznikov, ne bo pa na sestavo moštva vplivala tekma proti Celju," je dejal​ Ante Šimundža. Trener Maribora meni, da so Radomlje sposobne zagreniti življenje številnim ekipam: "Imajo kakovost, lahko povzročijo težave iz prekinitev ali protinapadov. Jeseni smo se že opekli na prvenstveni tekmi v Domžalah, kar pomeni dodatno opozorilo pred pokalnim obračunom."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta