Mariborski rokomet: Optimisti tudi, ko je voda do grla

Bojan Bauman Bojan Bauman
22.12.2022 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub nezavidljivem položaju svojih varovancev ima trener Luka Žvižej pri vodstvu mariborskih rokometašev še zmeraj trdno podporo.
Andrej Petelinsek

Prejšnji teden se je s 13. krogom končal prvi del tekmovanja rokometašev v državni ligi. Vodilna moštva - Celje Pivovarna Laško, Trimo Trebnje in Gorenje Velenje so zabeležila zmage in bodo februarja, ko se prvenstvo nadaljuje, nadaljevala boje za naslov prvaka. Ta bo znan konec maja prihodnje leto, ko bo odigran še 26. krog prvenstva. Znova bo tekmovanje 14 ekip potekalo brez končnice.

Mariborčani so pred začetkom prvenstva napovedovali uvrstitev na sredino lestvice. A se je hitro zasukalo drugače. V 13. krogu so zabeležili šele drugo zmago - premagali so povratnike med prvoligaško konkurenco, ekipo Krke iz Novega mesta. Dolenjci so dokaj kvalitetna ekipa in na lestvici zasedajo peto mesto. Z načrtovano zmago v Mariboru prejšnji vikend bi prezimili celo na četrtem mestu, takoj za najboljšimi ekipami. Mariborčani so kljub zmagi z vsega šestimi točkami na dnu prvoligaške lestvice - enako točk imata še Krško in Slovan. V boju, ki sledi in v katerem bodo tudi Dobova in Sviš, se bodo spomladi branikovci skušali obdržati med prvoligaši. Mariborčani so z ekipami z dna lestvice v prvem delu prvenstva povečini izgubljali, tudi na domačem terenu. V gosteh so premagali Koper, remizirali pa z Ribnico in Slovanom.

Mariborčani so v tej sezoni še najboljše predstave pokazali proti renomiranim nasprotnikom, medtem ko so z enakovrednimi tekmeci dvoboje izgubljali.
Igor Napast

Optimisti

Direktor kluba Miha Pisanec kljub nezavidljivem položaju ostaja optimist. Predvsem ne vidi težav v trenerju, ki je v takih situacijah pogosto prvi na udaru. "V petih letih, odkar sem v klubu, je naš sedanji trener Luka Žvižej prava kombinacija vseh njegovih predhodnikov. Njegovi treningi so kvalitetni, ima tudi igralske izkušnje na najvišjem nivoju in do mladih igralcev je strpen. Zelo dobro dela, energija v ekipi je zato fenomenalna. To se na žalost na lestvici še ne odraža. A sam sem prepričan, da bo dobro delo na koncu poplačano tudi z rezultati. Letos smo izgubljali tekme zelo na tesno. Zmanjkalo je nekaj sreče in zato sedaj nismo na petem mestu, pač pa pri dnu. Tekma v zadnjem krogu s Krko, ki je bila v naletu, je potrdilo, da tudi Mariborčani zmoremo veliko. Verjamem, da ne bomo izpadli iz lige." Tako v mariborskem klubu med premorom ne načrtujejo nobene rekonstrukcije ekipe. "Tega si ne moremo niti privoščiti in tudi potrebe po tem ni," dodaja Pisanec. Morda je še največja sprememba umik športnega direktorja ekipe Branka Bedekoviča. Tudi klubska rokometna šola letos tako več ne nosi njegovega imena. Nekdaj odličen rokometaš se od Branika vse bolj odmika: "V klubu ostajam samo še toliko, kolikor me potrebujejo. Ugotavljam pa, da z mojimi izkušnjami v tej ekipi ne morem veliko spremeniti. Ni energije, kar je zmeraj naloga za mlajše rokometaše. V odločilnih trenutkih tudi ni posameznika, ki bi nase prevzel odgovornost. Izkušeni igralci so pred koncem kariere in v moštvu za vlogo vodje nimajo dovolj močne pozicije. Tudi med mlajšimi ni liderja, ni motorja moštva. Do take situacije smo prišli, ker poleti v resnici nismo izbirali igralcev, pač pa smo zaradi finančne krize le vzeli tiste, ki so bili pripravljeni priti v Maribor."

No, finančna kriza se je v sezoni še poglobila. Miha Pisanec govori tudi o izpadu tistega denarja, ki je bil obljubljen: "Letos nam bo zaradi težav posameznih naših sponzorjev zmanjkalo okoli 40.000 evrov v 300.000-evrskem proračunu. Primanjkljaj nas je vodil v reorganizacijo kluba, kjer je Bedekovič denimo dobil nekoliko drugačno vlogo. Sestali smo se tudi z igralci, ki so pristali na do 40-odstotkov nižje prejemke. To ni bila posledica slabših rezultatov, pač pa težav v poslovanju."

Domači igralci

V takih okoliščinah rokometni klubi kmalu lahko ostanejo brez najetih igralcev iz drugih krajev in se morajo osloniti na domači kader. Za Maribor je to velika težava, saj iz mladinskega pogona v vseh letih obstoja kluba nikoli ni bilo ustreznega prirastka. Tudi zato so se Mariborčani vse bolj tesno povezovali na celjsko rokometno šolo, odkoder je danes ob peščici domačih igralcev jedro ekipe; tudi trener. Branko Bedekovič razloži, zakaj do preboja ni prišlo niti v zadnjih letih, ko je mladinski postroj nosil njegovo ime. "Rokometna šola ni zaživela po mojem okusu zaradi prevelikih zamer iz preteklosti. Nesoglasja so se vlekla in tudi ljudje, ki sem jih angažiral sam, tega niso uspeli preseči. Nekaj tudi po moji krivdi, saj zaradi drugih obveznosti nisem imel za tak preboj na voljo dovolj časa. Trpele so druge moje obveznosti, hkrati tudi nisem bil povsem pri stvari v rokometni šoli. Kljub temu imamo danes dobro jedro pri najmlajših rokometaših. Nedavno je zaživela tudi rokometna šola v Dupleku, kjer osnove rokometa pravkar spoznava 20 otrok. Odločiti pa se bo končno treba med dilemo, ali je dovolj že to, da imamo vse selekcije pokrite ali pa želimo tudi ustrezno kvaliteto. Doma vzgojeni igralci so edina garancija za prihodnost kluba v kriznih časih. Koprčani so lep primer - ko je tam zmanjkalo denarja, so se obrnili na doma vzgojene mlade igralce in danes so čvrst prvoligaški kolektiv," zaključi Bedekovič. Morebiten izpad iz prvoligaške konkurence zanj ne bi bil nujno katastrofa in bi lahko prinesel dolgo pričakovani preobrat pri vzgoji domačega kadra.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta