Matjaž Kek o pohodu na Euro 2024: Nobeden ni hladen kot špricer

Borut Planinšič ml.
02.10.2023 19:40

Na seznamu Matjaža Keka za tekmi s Finsko in Severno Irsko bodo še spremebe, a selektorja veseli, da nihče od reprezentantov ne jamra nad svojimi težavami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petar Stojanović bo na obeh koncih igrišča znova imel obilo dela s Finci.
EPA

Zatišje pred nogometnim viharjem se zdijo tile dnevi. Navijaške strasti so še pri terenih od Rogaške Slatine, kjer je znova zakuhala domača scena, do Leipziga, kjer je Benjamin Šeško zapravil priložnost za naslovnice proti Bayernu. Kmalu pride trenutek, ko lahko Slovenija uprizori eno svojih največjih nogometnih zgodb. Bili smo na Euru 2000. Na SP 2002 in 2010. Že ta mesec pa se lahko hudo približamo Euru 2024, kajti v pohodu na turnir v Nemčiji je lestvica kvalifikacijske skupine H eno samo veselje: Slovenija in Danska po 13 točk, Finska in Kazahstan po 12 ... Bo veselje še večje, ko Slovenija 14. oktobra v Stožicah odigra s Finsko in tri dni pozneje v Belfastu s Severno Irsko?

"To je cilj, ki me sploh še žene naprej," o projektu Euro pravi selektor Matjaž Kek, ki je Slovenijo spravil na svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki. Takoj doda: "Fantov s tem ne obremenjujem. Če pa kdo misli, da ni pritiska ... pritisk je vedno, na vsaki tekmi, nobeden ni hladen kot špricer. To je prav, to je nogomet. Ampak ne maram evforije. Ja, naj bo na igrišču, da nas žene naprej. Se pa zavedamo svoje kvalitete. O tej naj tekmeci malo razmišljajo ..."

Matko in kolegi čakajo na klic

Prvi bodo o njej morali razmišljati Finci, ki so nas junija v Helsinkih premagali z 2:0. Zdaj bo kulisa drugačna. Do konca tega tedna, pravijo pri Nogometni zvezi Slovenije, naj bi bile tribune Stožic razprodane. Želja Keka pa ... "Da posrkamo pozitivno energijo, ki jo je bilo čutiti na zadnjih tekmah v Ljubljani."

Ko je danes v reprezentančnem štabu na Brdu pri Kranju razkril seznam reprezentantov za spopada s Finci in Irci, je pristavil, da to še ni to: "Smo sredi klubskih sezon, ki s seboj vedno nosijo probleme. Še en teden je do našega zbora, spisek vsebuje preverjena imena, saj sredi cikla ni pametno dosti spreminjati. Bo pa seznam doživel nekaj sprememb. Iz slovenske lige in od zunaj bomo aktivirali nogometaše, ki jih bomo potrebovali. So imena, ki čakajo na klic, kot je Aljoša Matko. Aktivirali jih bomo, če kdo od vpoklicanih ne bo mogel."

Matjaž Kek: "Evropsko prvenstvo je cilj, ki me sploh še žene naprej."
Robert Balen

David Brekalo, Vanja Drkušić, Andraž Šporar, Miha Zajc, ki ga na tokratnem seznamu ni ... Selektor je našteval imena tistih, ki imajo težave s poškodbami. A menda je bilo pri vseh, s katerimi se je slišal, enako: "Vesel sem, da ni cirkusa. Imajo svoje obveze, so v svojih, klubskih problemih, se pa dobro sliši, ko rečejo - boli, ampak do ponedeljka bom okej. Ta skupina igralcev mi daje zaupanje. Pokazala je zrelost."

Beni bi igral dopoldne in popoldne

Koliko oktobrskih točk velja vzeti, da bo Slovenija varno na poti v Nemčijo 2024, kamor iz skupine neposredno vodita dve mesti? Lepo po vrsti, je miselnost Keka, najprej - Finska. "Prevelik izziv je, da bi že smeli razmišljati o Belfastu. Za junijsko zmago je Fincem veljalo čestitati. Drugačna tekma bo tokrat. Danes je nemogoče kaj skriti pred tekmecem. Včasih je celo bolje odpreti karte in reči - izvolite, to je to," je morda namignil na podobno odprt boj, kot je bil zadnji v Stožicah, divja tekma z Irci, ki se je končala s 4:2 za Slovenijo.

Tudi o najbolj vročem Slovencu, 20-letnem Benjaminu Šešku, je bilo govora. Pri Leipzigu dobiva odmerjeno minutažo. Da ni primerno, da bi sodil o delu klubskih trenerjev, naj bo to Leipzig ali Manchester City, pravi Kek. In čeprav nerad izpostavi posameznika v kolektivnem pohodu Slovenije na Euro, za katerega se zdi, da nam nemara res uspe, je dodal: "Ta njegova predrznost, čista misel ... Tu ne moreš 'falit'. On bi igral in dopoldne in popoldne. Samo da ostane Beni."

"Leipzig je zanj primeren klub. Izjemno vesel sem, da mu je v prilagajanju nanj pomagal Kevin Kampl," selektor omeni nogometaša, ki bi nam prišel prav v bitki za EP. A to so že minule, arhivirane zgodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta