Minuli konec tedna polom, ta konec tedna svetovni prvak? Timi Zajc upravičuje naziv skakalca za velike tekme

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.01.2024 17:28

Po polovici posamičnega dela SP v poletih na Kulmu Timi Zajc vodi z 12,3 točke pred Stefanom Kraftom, v boju za medalje je tudi petouvrščeni Lovro Kos

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timi Zajc je na drugem treningu in v obeh tekmovalnih serijah skočil najdlje.
EPA

V tej sezoni višje od osmega mesta sploh še ni bil. Še več, minuli vikend na poljski turneji je bil njegov nastop tako ponesrečen, da huje sploh ne bi moglo biti. Na petkovi tekmi v Zakopanah se mu je skok tako ponesrečil, da je končal na hrbtišču skakalnice, nakar je bil še diskvalificiran, na sobotno ekipno tekmo se sploh uvrstil ni, nedeljsko je izpustil zaradi slabega počutja. Vse se je že zdelo, da bi za Timija Zajca SP v poletih lahko postalo tak polom kot v Planici leta 2020, ko je poskrbel za pravcati škandal in odstop trenerja Gorazda Bertonclja, skoraj do konca sezone je bil suspendiran tudi sam.

Potem pa – veliki preobrat! Pobožno upanje, da mu bo uspelo ubraniti srebrno medaljo iz Vikersunda, se je spremenilo v malodane pričakovanje, da bo postal zlat. Ne le glavni favorit, po prvih dveh serijah (od štirih) SP v poletih na Kulmu namreč vodi z zajetno prednostjo 12,3 točke (kar pretvorjeno v metre na tej letalnici znaša okrog deset metrov) pred dotedanjim favoritom, Avstrijcem Stefanom Kraftom, vodilnim v svetovnem pokalu, ki v poletih brani bron. Ja, Timi Zajc ponovno dokazuje, da je najboljši, ko je to najbolj pomembno. Spomnimo, z vseh velikih tekmovanj ima aktualne medalje. S SP v poletih v Vikersundu 2022 ekipno zlato in posamično srebro, z olimpijskih iger v Pekingu 2022 zlato z mešano ekipo in srebro z moško, z nordijskega SP v Planici 2023 pa posamično in ekipno zlato pa še bron z mešano ekipo. Skakalec za velike tekme, torej!

Z 238 m do daljave dneva

S kulmsko letalnico pri kraju Tauplitz na avstrijskem Štajerskem se je na prvem treningu še spoznaval, že pri drugem skoku za trening pa z daljavo dneva (238 m) postavil temelje za napad na vrh, saj je bil najboljši. Enako je ponovil na tekmi - tako kot v prvi seriji (228,5 m) je tudi v drugi (227 m) prikazal najdaljši polet: "Sezona ni šla po željah, po drugem trening skoku pa sem res dobil super občutek. Veliko lažje je bilo nato izpeljati oba skoka, čeprav razmere vmes niso bile najboljše. Vedel pa sem, da znam izpeljati dober polet. Končno sem na tistem mestu, na katerem si vedno želim biti. Letos sem se v izteku veselil malokrat, ker mi ni šlo po željah. Zdaj sem končno letel, kot sem želel. Za vsakega skakalca je najlepši občutek, ko gre čez zeleno črto. Zaenkrat sem super vesel.”

Potem ko je tik pred zdajci trener ekipe Robert Hrgota zaradi poškodbe izgubil prvega slovenskega skakalca sezone Anžeta Laniška, mu je ob preporodu Timija Zajca odleglo. A 23-letnik iz Hramš v Savinjski dolini ima kljub dominaciji v zraku menda še rezerve, trdi selektor: "Res uživa, čeprav tehnično še ni popoln. Po drugem skoku je dobil tisto zaupanje, ki ga je potreboval, da je na tekmi izpeljal tekoče gibanje, in sproščenost, ki mu je manjkala skozi celotno sezono. Take skoke je kazal že prej na treningu, na tekmah se mu pa ni izšlo. K sreči se mu je zdaj, ob pravem času. Skače dinamično in tekoče. Ko mu to uspe, je vrhunski. V tem ritmu mora nadaljevati, postopoma pa še dodajati tehnične popravke."

Razmišljati, kako daleč si upa

A naloga je še daleč od končane, opravljeno je le pol poti do naslova svetovnega prvaka. Sobotna poleta - tekma se začne ob 14. uri - bosta dodala drugo polovico točk. "Vemo, kakšni letalci so za njim, in vemo, da morata biti tudi druga dva poleta na vrhunski ravni. Ne sme se ukvarjati, kdo in koliko je za njim, ampak predvsem s tem, koliko daleč si upa," Hrgota opozarja na tekmece iz ozadja. 

Dobrih 12 točk namreč zaostaja Stefan Kraft, še dodatnih pet točk Norvežan Johan Andre Forfang in Nemec Andreas Wellinger, na petem mestu s slabimi 25 točkami zaostanka pa je Lovro Kos, na treningih sicer konstantno dvakrat drugi. "Polčas odigran. Zelo zadovoljen s prvima dvema skokoma v konkurenci, tako da komaj čakam sobotni del tekme," je bil bolj redkobeseden Kos, ki je po prvem skoku zasedal celo tretje mesto. "Lovro je v prvi seriji naredil tehnično lep skok, v drugi seriji je mogoče v želji po rezultatu naredil kakšno napako. K sreči je v takšni formi, da si jo lahko privošči. Mislim, da lahko v nadaljevanju nastopi samozavestno," je ocenil Hrgota, čigar preostala dva varovanca, brata Prevc, nista najbolj upravičila letalskega renomeja: Domen je 15., Peter na 16. mestu po polovici posamičnega dela prvenstva. Vendarle dovolj, da bodo orli v nedeljo kandidati za ekipno zlato. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta