Na EP v športnem plezanju je prva dama slovenskega športa neustavljiva

Najboljša slovenska športnica Janja Garnbret je upravičila vlogo prve favoritinje ter v Münchnu najprej premagala evropsko konkurenco v težavnosti, nato pa še v balvanskem športnem plezanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že enajstič na največjih tekmovanjih je bila premočna za vso konkurenco.
EPA

Slovenija je po zaslugi Janje Garnbret na večpanožnem evropskem prvenstvu v Münchnu konec minulega tedna osvojila dve zlati kolajni. Korošica je dokazala, da je ena največjih zvezdnic na Bavarskem, kjer podeljujejo kolajne v devetih športnih panogah. Najboljša slovenska športnica je konkurenco najprej ugnala v težavnostnem plezanju, dan kasneje še v balvanskem in tako po zlati kolajni na lanskih olimpijskih igrah nadaljuje z nizom neporaženosti. Na Bavarskem se Janja Garnbret sooča z izjemnim pritiskom in priznava, da so uspehi v Münchnu morda celo njeni najtežji v karieri, saj od nje vsi pričakujejo zmage, tudi medijski pritisk pa je večji kot na tekmah svetovnega pokala. Triindvajsetletna športna plezalka je izven plezalne stene ves čas sproščena, dostopna in osredotočena na svoje delo, ki se bo z vrhuncem končalo jutri, ko se bo najboljša osmerica športnih plezalk v kombinaciji težavnosti in balvanskega plezanja premierno pomerila v novi izvedbi olimpijske discipline. Hkrati je Garnbretova osvojila srca Bavarcev, ki imajo ob njenih nastopih ves čas odprta usta ali pa kričijo od navdušenja ob njeni superiornosti.

Najhujši padec v globino

"V finalu sem bila zelo sproščena, precej bolj kot v polfinalu. Znova me je poneslo vzdušje. Plezala sem pametno, nisem delala večjih napak. Spočila sem si na pravih mestih ter uživala. Naslova evropske prvakinje sem zelo vesela, saj sem ves čas čutila pritisk, da moram zmagati. Čutim olajšanje in veselje," je po osvojitvi prve zlate kolajne svoja čustva opisala 23-letna Janja Garnbret. "Res v finalu nisem osvojila vrha in sem se ga le dotaknila, a skočiti sem morala daleč od vrha. Poleg tega sem bila nazadnje vpeta pod previsom, česar tik pod vrhom nisem videla, zato me je bilo celo malce strah. Padec v globino je bil definitivno moj doslej najhujši, saj sem se ga kar precej ustrašila," je priznala nova evropska prvakinja.

Preden je zvečer prejela prvo zlato kolajno, je dejala, da konkurence nikoli ne podcenjuje. Čeprav v Münchnu ne tekmujejo najboljše Azijke in Američanke, ki so ji v tej sezoni najbolj konkurenčne, so Evropejke na čelu s Slovenkami odlične. Garnbretova je spomnila še na nesrečno poškodbo Italijanke Rogora ter dejstvo, da v športnem plezanju vsaka najmanjša napaka v težavnosti pomeni konec sanj o visoki uvrstitvi.

V drugo povita do mejnika

Nedeljski dopoldanski polfinale je razkril, da je prvi naslov evropske prvakinje pri Janji Garnbret pustil posledice. Poškodovala si je kazalec na desni roki. Kljub temu je v polfinalu preplezala vse štiri smeri do vrha in bila prepričljivo najboljša. Dejala je, da bo v popoldanskem finalu plezala na krilih sijajne publike, a si je morala prst vendarle poviti. Posledično na prvem balvanu ni začutila oprimka ter je osvojila le cono, medtem ko sta Nemka Hannah Meul in Francozinja Oriana Bertone splezali do vrha, a se na koncu vendarle veselili samo srebrne in bronaste kolajne. "Nisem navajena, da začnem tako slabo. Bržčas tudi vi ne. A sem bila ves dan tako dobre volje, da nisem paničarila. Vedela sem, da nas čakajo še tri težke smeri, v katerih bom imela priložnost za dokazovanje. Poleg tega sem po prvem balvanu začutila, da so tekmice postale bolj motivirane. A tudi s tem se nisem obremenjevala," je pojasnjevala Janja Garnbret, ki se je "ranjena" vrnila še močnejša. Najprej je drugi balvan kot edina preplezala do vrha, nato osvojila še tretjega ter si pred četrtim že zagotovila dvojno krono. Da je v tej sezoni še nepremagljiva na vsaki tekmi, na kateri je nastopila, pa čivkajo že vrabčki v Münchnu. "Prvič v karieri sem si v finalu povila kazalec na roki in lahko rečem, da je plezanje s povojem precej težje. Tudi na zadnjem balvanu sem naredila gib le z eno roko, saj sem se bala, da bom spet začela krvaveti, prvenstva pa še ni konec. A moram ostati pozitivna, saj sem se naučila, da lahko plezam tudi s povitim prstom."

Po opisovanju težav se je vendarle sprostila ter dejala, da je z osvojitvijo dveh naslovov evropske prvakinje izpolnila cilj. Ozrla se je na prehojeno pot ter potrdila, da sta bili bavarski zmagi daleč najtežji letos, če ne nasploh v trofejni karieri, v kateri je osvojila že enajst nazivov prvakinje na največjih tekmovanjih, torej evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah. Ozrla se je tudi na jutrišnji dan, ko jo čaka nastop na premierni izvedbi nove olimpijske discipline, kombinacije težavnostnega in balvanskega plezanja. "Veselim se dveh dnevov počitka, ki ju po štirih dneh plezanja res potrebujem. Verjamem, da si bom spočila ter se vrnila nazaj spet maksimalno pripravljena in motivirana," ne dvomi prva dama slovenskega športa.

Potočar le za Ondro

Slovenski naskok na kolajne v obeh disciplinah športnega plezanja je obrodil sadove v moški težavnosti, kjer je Luka Potočar osvojil srebrno kolajno ter Sloveniji priboril tretjo kolajno na večpanožnem evropskem prvenstvu. Jeseničan je bil odličen že v polfinalu, kjer je bil tretji. V finalu je dosegel enak rezultat kot novi evropski prvak in prvi zvezdnik svetovnega plezanja Adam Ondra, a je bil Čeh boljši v polfinalu, zato se je veselil novega uspeha.

"Vesel sem in ponosen na svoj dosežek, a če komu lahko oprostim, da me je prehitel, je to Adam, ki je legenda našega športa. Letos sem bil na tekmah svetovnega pokala nekajkrat tik pod stopničkami, kolajno pa sem osvojil na pravem mestu,« se je veselil lanski svetovni podprvak v težavnosti iz Moskve Luka Potočar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta