Naši košarkarji s prvo zaključno žogo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.11.2022 08:30

Slovenska košarkarska reprezentanca danes ob 18. uri v Kopru gosti Nemčijo, z zmago bi se že uvrstila na svetovno prvenstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celo z B-ekipo so Nemci proti Fincem dominantno prišli do osme zaporedne kvalifikacijske zmage.
FIBA

Če sta v aktualnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 v slovenski reprezentanci le dva košarkarja z minulega Eurobasketa, Edo Murić in Žiga Samar, so v nemški trije. Še manj pomembni. V boju za bronasto medaljo je Jonas Wohlfarth-Bottermann odigral sedem minut in pol, Justus Hollatz in Christian Sengfelder pa le po 13 sekund. Ravno za toliko ju je selektor poslal v igro, da bosta lahko vnukom razlagala, da sta na eni od najpomembnejših košarkarskih tekem v zgodovini Nemčije sredi Berlina svoji reprezentanci pomagala priti do medalje.

A v nasprotju z NBA-jevci Dennisom Schröderjem, Franzom Wagnerjem in Danielom Theissom ter evroligaši Maodom Lojem, Nickom Weilerjem-Babbom, Johannesom Voigtmannom, Andreasom Obstom in Johannesom Thiemannom, ki so bili v Berlinu ključni nemški košarkarji, še prej pa so avgusta v kvalifikacijah za SP premagali Slovenijo, se bo uvodoma omenjena trojica lahko ponašala še z nečim. Ko so pred tremi dnevi v Bambergu premagali Finsko s 94:80, so Nemčijo še uradno uvrstili na SP 2023. Tja, kamor se Slovenija še mora kvalificirati.

Na SP še dolžniki

Izračun je sila enostaven - samo zmagati mora Slovenija danes ob 18. uri v Kopru, pa bodo letalske vozovnice za Japonsko, Filipine ali Indonezijo njene. V tem primeru je namreč dva kroga pred koncem ne bosta več mogla ujeti ne Švedska, ki zaostaja za dve zmagi, a ima slabši medsebojni izkupiček, ne Izrael, ki po zanj usodnem petkovem porazu zaostaja že za tri točke oziroma zmage. Za Slovenijo bi bila to četrta uvrstitev na SP po letih 2006, 2010 in 2014, potem ko se je kvalifikacij za SP 2019 lotila neuspešno. Najboljši dosežek na tovrstnih tekmovanjih je sicer sedmo mesto iz Španije 2014, kjer pa je ostal grenak priokus. Spomnimo: v skupinskem delu v Gran Canarii bi morala Slovenija ali s kakšnim taktičnim porazom osvojiti tretje mesto ali pa s samimi zmagami biti prva. Drugo mesto bi namreč v četrtfinalu prineslo ZDA. Kapetan Goran Dragić je tako navijal za taktiziranje, selektor Jure Zdovc za boj na polno. Obveljala je njegova, a kaj, ko je bila Litva na odločilni tekmi boljša za tri točke (67:64) in v četrtfinalu so pot Sloveniji res prekrižale ZDA. Resda to ni bila sanjska ekipa s takrat najbolj zvezdniškimi imeni LeBronom Jamesom, Kobejem Bryantom, Dwyanom Wadelom, Kevinom Durantom in Carmelom Anthonyjem, a, kot se je izkazalo kasneje, so bili v ekipi še bolj zmag lačni Stephen Curry, Klay Thompson, Kyrie Irving, James Harden in Anthony Davis. Ti fantje so v naslednjih letih dominirali v NBA in osvajali šampionske prstane in/ali nazive najboljših strelcev lige. Slovenija torej res ni imela možnosti, izpadla je s porazom za 43 točk (119:76). Dragić se naslednje leto EP 2015 pod vodstvom Zdovca ni udeležil, slednji pa je takrat izgubil službo po šokantnem porazu v osmini finala proti Latviji.

Sekulić opozarja na trojico

Aleksandra Sekulića po letošnjem šoku tovrstna usoda ni doletela, uvrstitev na SP pa bi bila trenutno najboljši mogoč argument, da so se vodilni na košarkarski zvezi odločili pravilno. Na roko jim gre tudi to, da Nemčija po izpolnitvi cilja ne bo več totalno motivirana. Na SP se je namreč uvrstila tudi po zaslugi avgustovske zmage v kvalifikacijah (71:90), ki je prvič zamajala vero v zmožnosti ekipe z Luko Dončićem na čelu. Slednji se je z druščino nekaj dni kasneje na EP maščeval (88:80), že lani pa je Nemce odpihnil iz četrtfinala olimpijskih iger (94:70). Medsebojni dvoboji teh dveh reprezentanc imajo sicer dolgo brado, v 30 letih pa je razmerje zmag in porazov 10:7 v korist Slovenije.

''Menim, da moramo iz petkove tekme v Izraelu črpati pozitivne stvari. Energija, borbenost in požrtvovalnost igralcev so bile na perfektni ravni, igra v obrambi na zelo zavidljivi in takšen pristop moramo prenesti na tekmo z Nemčijo. Nemci imajo kar nekaj nevarnih igralcev. Igrajo zelo ekipno, tako da bo z agresivno obrambo treba preprečiti lahek pretok žoge. Omejiti moramo njihov napadalni skok in hkrati omejiti igro Christiana Sengfelderja po globini ter predvsem Davida Kramerja in Robina Christena pri metih za tri točke," je recept, da prepreči osmo zaporedno zmago Nemcev v teh kvalifikacijah, že izdal Sekulić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta