NK Maribor čaka pester dan: Najprej se predstavi Turek, nato Srbi

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.08.2024 16:08

Na dan, ko se bo slovenski javnosti prvič predstavil Acun Ilicali, nogometaše Maribora čaka prva tekma tretjega predkroga konferenčne lige proti Vojvodini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hilal Soudani in Blaž Vrhovec že trenirata s polno obremenitvijo.
Andrej Petelinšek

Vse prej kot običajen dan se obeta v Ljudskem vrtu. Slovenski javnosti se bo jutri popoldne prvič predstavil turški poslovnež Acun Ilicali, investitor oziroma, kot mu raje rečejo na Mladinski, strateški partner v najtrofejnejši slovenski nogometni klub. Pismo o nameri za vstop v partnerstvo je podpisano, lastnik mednarodne medijske mreže Acun Medya, ki je v nogometu že pustil pečat kot lastnik angleškega Hull Cityja, od tega poletja pa je tudi v upravi carigrajskega Fenerbahčeja, pa bo spregovoril o naslednjih korakih.

Acun Ilicali si je v Ljudskem vrtu že ogledal večni derbi.
Andrej Petelinšek

V prednosti pred Romuni

Nekaj ur kasneje, ob 20.15, pa bodo na delu nogometaši Maribora. Na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo bodo gostili novosadsko Vojvodino. "Normalno, želimo si pozitivnega rezultata, vemo pa, da bo to šele prva ovira, čaka nas še ena tekma. Verjamem, da smo pripravljeni na fajt," napoveduje kapetan vijoličastih Martin Milec. S soigralci je v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo padel pred Botevom iz Plovdiva, na prvem popravnem izpitu v drugem predkrogu konferenčne lige pa preskočil Universitateo Craiovo. Zdaj jih čaka še nekoliko težji izziv. "Glede na videno je Vojvodina malo v prednosti pred Romuni. Imajo nekaj res izjemnih igralcev, na katere bomo morali biti še posebno pazljivi, tudi kot celota so videti dobro. Čaka nas prava evropska tekma, mogoče je nasprotnik celo za play-off," opozarja Milec.

V Martinu Milcu je dobil (nepričakovanega) konkurenta za mesto na levi strani obrambe.
Andrej Petelinšek

Da je ekipa, ki so se ji poti z Mariborom prekrižale, potem ko jo je v drugem predkrogu evropske lige izločil Ajax, kvalitetna, se zaveda tudi trener slovenskih podprvakov. "Če bomo razmišljali, da ima nasprotnik kvaliteto, mi pa bomo taktično zmagali, bo težko. Tudi mi moramo pokazati kvaliteto, biti čvrsti, tekmovalni, evropski … Vojvodina je resna ekipa, vsaka ekipa v Evropi ima določeno kvaliteto, saj si je v domačem prvenstvu izborila kvalifikacije," pravi Ante Šimundža, ki je kot veselo novico izpostavil vrnitev Svena Šoštariča Karića v pogon. Branilec, ki je zaradi poškodbe izpustil povratno tekmo proti Craiovi in dvoboj tretjega kroga slovenske lige proti Bravu, že trenira pod polno obremenitvijo. "Vsi so okej, vsi so zdravi. Josip je imel v torek manjše težave s prstom, a to je zanemarljivo. Soudani trenira v polnem ritmu, Vrhovec prav tako. Vsi so pripravljeni za tekmo," je o zdravstvenem kartonu še dejal Šimundža.

Anteja Šimundžo čaka izziv, kako prenovljeno ekipo povezati v celoto.
Andrej Petelinšek

Da bi se evropska pot podaljšala vsaj do četrte postaje – zmagovalec v paru Maribor - Vojvodina bo v četrtem predkrogu igral proti boljšemu iz dvoboja med finskim Ilvesom in švedskim Djurgardnom –, bo štajerska obramba morala postati trdnejša. Le na eni od šestih uradnih tekem v sezoni se je ognila prejetemu golu. "Kolikor smo bili zadovoljni v prejšnjem delu prvenstva, čeprav sta slovensko prvenstvo in evropske kvalifikacije dve povsem različni zadevi, sedaj seveda nismo. Ogromno delamo na tem. Zavedati se moramo, da to ni odvisno samo od osrčja obrambe. Odvisno je tudi od prvega napadalca. Poznate mojo filozofijo: prvi napadalec je vratar, prvi obrambni igralec je napadalec. Vsi moramo garati, da ne dobimo zadetka, tako kot moramo vsi garati, da ga dosežemo," poudarja snovalec taktike vijoličastih.

Nič več posebne tekme

Od razpada nekdanje Jugoslavije je minilo že preveč časa, da bi sodobni nogometaši s teh prostorov tekme proti ekipam iz nekoč bratskih republik čutili dodaten naboj. "Jaz osebno ga nimam. Zame je to tekma kot vsaka druga. Na igrišču jih lažje razumemo, če se pogovarjajo kaj o taktiki. Verjamem, da oni nas ne razumejo toliko, če se pogovarjamo v slovenščini. Tu smo že v majhni prednosti," razmišlja Martin Milec pred tekmo proti klubu, ki je prejšnjo sezono v srbski ligi zaključil na četrtem mestu, novo pa začel z zmago in porazom. Morda pa je v klubih iz republik, ki so pred dobrimi tremi desetletji tvorile eno državo, ostalo kaj stare folklore. V Srbiji, kljub kakšni lekciji iz preteklosti, slovenskega nogometa ne kujejo ravno v zvezde. Bi lahko nogometaši Vojvodine podcenjevali slovensko zasedbo? "Če nas bodo, hvala bogu. Potem moramo samo dokazati, da se motijo," odgovarja Milec.

Andrej Petelinšek

V tem poletju se navaja tudi na novo pravilo, ki ga je Uefa z Eura prenesla na vsa tekmovanja. Pogovarjanje s sodniki med tekmo je odslej dovoljeno le kapetanom. Mu zdaj soigralci pogosteje naročijo, kaj naj vpraša delivce pravice? "Ja, na prvih tekmah je bilo kar nekaj tega, da so me pošiljali k sodniku. Na koncu tako ne moreš doseči ničesar, moramo pa priznati, da je še vedno velika razlika med tujino in Slovenijo. Tam ti sodnik, ko ga kaj vprašaš, razloži situacijo, pri nas pa tega dialoga ni. Je pa to pravilo mogoče celo boljše, da ekipa ne dobiva brez zveznih in prepoceni kartonov," je zaključil 32-letni bočni branilec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta