Nogomet: Bogati mladci in veterani v skrbeh

Borut Planinšič Borut Planinšič
27.07.2022 06:45

Poletni prestopni rok je za zdaj prava stvar za 22-letnike. Kaj pa počnejo naj nogometaši zadnjih let, Ronaldo, Messi, Lewandowski?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagata Barce: kupila si ga je že, a kako zdaj Roberta Lewandowskega registrirati?
EPA

Da je kriza? Ne v nogometu! Aurelien Tchouameni za 80 milijonov iz Monaca v Real. Darwin Nunez iz Benfice v Liverpool za 75 milijonov. Matthijs de Ligt iz Juventusa v Bayern za 67 in Erling Haaland iz dortmundske Borussie v Manchester City za 60 milijonov ... Fantje, stari 22 let, le Nunez jih je prejšnji mesec praznoval "že" 23, so vodilna imena na poletni tržnici. Toda prestopne bombe so se komaj dobro začele, še precej jih bo v prekladanju težkih milijonov med najbogatejšimi klubi.

A pustimo mlade, zanje še je čas. Kaj počne stara garda, ki je zadnja leta pobirala zlate žoge in Fifine trofeje za naj nogometaša? Namesto da bi uživali status zaslužnih, imajo Ronaldo, Messi, Lewandowski vsak svoje težave. Okej, tu je še zlata žoga 2018, Luka Modrić. A on ne šteje, pri 36 letih je do konca kariere varno zapakiran pri Realu. Ni on kriv, da se zdi vsako leto boljši.

Cristiano Ronaldo se je včeraj pojavil v trening centru Manchester Uniteda. Ne, ni vadil, še dneva treninga nima za sabo v tem poletju, potem ko so mu rdeči vragi dovolil, da izpusti turnejo po Tajski in Avstraliji. Prišel je na pogajanja. Njegova zahteva, da po vsega eni sezoni znova zapusti United, je na mizi, saj hoče igrati ligo prvakov. Kam torej?

V Chelsea, Bayern, Atletico? Pri 37 letih njegove odločitve ne sprožajo več takega navijaškega vika in krika. A karkoli bo storil, bo nekoga razjezil. Navijači Uniteda so že jezni, ko pa baranta, medtem ko drugi trenirajo. Če odide k Atleticu, bo razbesnel še navijače Reala, kjer je pustil največ nogometa. Obsesija z ligo prvakov pa je tako močna, da ga to ne zanima. Filozofija Cristiana Ronalda je jasna: "Vsak ima 'hejterje', to je del biznisa. Ampak vsako noč dobro spim. Kajti tu sem, da osrečujem svoje navijače, ne svojih sovražnikov."

Medtem računovodje Atletica delajo nadure. Ronaldo noter, Griezmann in Morata ven. To je računica, ki bi se izšla. Kajti španska pravila finančnega ferpleja so bolj dorečena od tistih, s katerimi skuša nad zapravljivce Uefa. Manj prihodka, manj budžeta za plače je pravilo, zaradi katerega je Barcelona lani izgubila Lionela Messija. Zdaj ima novo težavo: kako v vsej svoji izgubi registrirati novince z visokimi plačami, med njimi top zvezdnika, 33-letnega Roberta Lewandowskega, ki ga je za 45 milijonov kupila od Bayerna. Mrzlično po kosih (raz)prodaja svoje TV-pravice za špansko ligo in razmišlja, da bi prodala 49 odstotkov podjetja, prek katerega nadzira prodajo klubskih artiklov. Ker bodo bilance kljub temu še vedno kričeče rdeče, naj bi unovčila še svoj stomilijonski duo Depay-de Jong.

Messi pa za zdaj seveda ostane v super bogatem PSG-ju s pogodbo do prihodnjega poletja. Za vse, ki se ga ne morete navaditi v pariškem dresu, kot se 35-letnik tudi sam ne more: morda pa pride lepše, pravšnje slovo od Barce in nogometa. Trener Xavi si ga želi nazaj. Seveda ve, da ga še ne bo letos: "Leo ima pogodbo, zato je hitra vrnitev nemogoča. Najboljši na svetu je, najboljši v zgodovini. Naš predsednik Laporta je že dejal, da upa, da Messijeva zgodba z Barcelono ni končana."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta