(NOGOMETNI POKAL) Če je na stadionu sto ljudi, je težko igrati

Miha Dajčman Miha Dajčman
27.04.2023 19:50

V finalu nogometnega pokala se bosta 6. maja v Celju pomerila Maribor in Olimpija. Ljubljančani so s težavo v polfinalu premagali Aluminij, Albert Riera je bil razočaran nad skromnim obiskom v Stožicah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svit Sešlar je zapravil enajstmetrovko in vlil upanje Kidričanom.
Bojan Velikonja

Četrtič si bosta v finalu nogometnega pokalnega tekmovanja nasproti stala večna tekmeca. Ob koncu sezone 1991/92, prve v samostojni Sloveniji, je Maribor za Bežigradom slavil po streljanju enajstmetrovk. Leta 1998 so bili vijoličasti v dveh tekmah boljši s skupnim izidom 5:2. Po nastanku nove Olimpije so se Ljubljančani z vijoličastimi za lovoriko pomerili le maja 2019: na stadionu Z'dežele, kjer bo finale tudi prihodnjo soboto, je bilo 2:1 za zeleno-bele, tekmo pa je v živo videlo 8600 gledalcev.

Čeprav sta bila nasprotnika Maribora in Olimpije v polfinalu drugoligaška Bistrica in Aluminij, sta se favorizirani ekipi namučili, da jima je uspel preboj do zadnje stopničke. Sredin obračun med zeleno-belimi in Kidričani v Stožicah je bil slabo obiskan, a dramatičen vse do konca.

Enajstmetrovki in razveljavljen gol

Ljubljančani so do vodstva prišli v tretji minuti po strelu Aljaža Krefla, še pred kratkim člana rdeče-belih. Ekipa Roberta Pevnika si je po zaostanku priigrala nekaj lepih priložnosti, toda v 19. minuti je še en nekdanji član Aluminija, Timi Max Elšnik, izkoristil enajstmetrovko in povišal na 2:0.

Le nekaj minut po povišanju vodstva kapetana Olimpije se je zdelo, da je obračun odločen, saj je Đorđe Crnomarković zadel za 3:0. Gol Srba je bil razveljavljen, na drugi strani pa so Kidričani poskrbeli za šok. Nik Marinšek, v tej sezoni s 16 goli in sedmimi podajami na 15 tekmah najboljši igralec druge lige, je po podaji Danijela Šturma, ki je v Kidričevo posojen iz Maribora, s prefinjenim lobom premagal Matevža Vidovška.

V prvem polčasu so gostitelji dobili še eno enajstmetrovko. Svit Sešlar jo je zapravil, dva strela zapored je ubranil Maj Pavli. Aluminij je tudi v drugem polčasu pariral novim državnim prvakom. Pevnikova zasedba si je priigrala več nevarnih priložnosti za izenačenje, a so bili Kidričani nenatančni v zaključkih. Ljubljančani so v drugem delu enkrat zatresli okvir vrat Aluminija.

Z gledalci bi bilo lažje

"V prvem polčasu smo pokazali, zakaj smo osvojili državno prvenstvo. Za nami je sicer tekma, ki ni bila najboljša, a uspelo nam je. Prišli smo v finale. To je bil naš cilj in šli bomo vse do konca. Verjamemo v dvojno krono. Imamo dovolj kvalitete in znanja, da nam uspe," so besede trenerja Olimpije Alberta Riere po zmagi nad Aluminijem povzeli pri Sportklubu.

Timi Max Elšnik je proti nekdanjemu klubu zadel za 2:0.
Bojan Velikonja

Španec je po neprepričljivi igri svojih varovancev dejal, da je razlog za slabšo predstavo njegove ekipe tudi skromen obisk tekme: "Ko igraš na 99 odstotkih, to ni dovolj. Hitro postaneš povprečen igralec. Nikogar nočem kritizirati, a če je na stadionu sto ljudi, je težko igrati. Tudi sam nisem bil maksimalno motiviran. Želel bi si več podpore. Ne gre zame, saj sem jaz lahko na 90 odstotkih, še kako pomembno pa je za igralce. Bilo bi jim lažje. Videli ste razliko med Olimpijo na derbiju in Olimpijo proti Aluminiju." Trener Olimpije je še navrgel, da je v drugem polfinalu želel zmago Maribora, da se najboljši ekipi v državi pomerita tudi v finalu pokala, kjer bo bržkone prisotnih več gledalcev: "Nogomet je šov za gledalce, potrebujemo jih."

V sredo v Stožicah ni bilo sto ljudi, kot je karikiral Riera. Po uradnih podatkih se je na tekmi Olimpije in Aluminija na stadionu, ki sprejme 16 tisoč gledalcev, zbralo tisoč ljudi, kar je približno toliko, kolikor se jih na domačih tekmah zeleno-belih v povprečju zbere, ko ti ne igrajo večnega derbija ali ko vodstvo ljubljanskega kluba ne deli brezplačnih vstopnic in žog. V Slovenski Bistrici je bilo dan prej na obračunu polfinala pokala med Bistrico in Mariborom dva tisoč navijačev, s čimer so gostitelji celo presegli uradno kapaciteto stadiona.

Stadion Z'dežele zaklet za Maribor?

Finale pokala bo 6. maja. Do obračuna v Celju se bodo Mariborčani prav na stadionu Z'dežele jutri pomerili s Celjani, s katerimi se borijo za drugo mesto v prvenstvu, in v torek, 2. maja, z Muro v Ljudskem vrtu. Obe tekmi bosta ob 20.15. Olimpija, ki je že osvojila državno prvenstvo, bo pred finalom pokala v nedeljo gostila Koper, v sredo pa gostovala pri Radomljah.

Vijoličasti bodo petnajstič igrali v finalu pokala, devetkrat so tekmovanje osvojili. Propadla Olimpija je slavila štirikrat in še trikrat igrala v finalu, novonastala pa je pokal dvignila trikrat in le enkrat izgubila v finalu. Mariborčani so pokal nazadnje osvojili leta 2016 na Bonifiki proti Celju, nikdar pa vijoličasti niso pokala slavili na stadionu Z'dežele, kjer so izgubili proti Kopru (2007), Interblocku (2008) in Olimpiji (2019). Ljubljančani so zadnjič v pokalu slavili pred dvema letoma na Obali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta