Oblak in Janža: Proti Kazahstanu bomo šli na glavo

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.11.2023 09:00

V Köbenhavnu sta po porazu Slovenije proti Danski pred novinarje stopila kapetan Jan Oblak in strelec gola Erik Janža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Erik Janža ja na stadionu Parken dosegel drugi gol za slovensko reprezentanco.
Reuters

Vratar Jan Oblak je na petkovi tekmi Slovenije z Dansko preprečil, da bi Danci slavili z višji razliko kot z 2:1. "Želeli smo si treh točk, ampak tak je nogomet. Danska je bila boljša. Pokazali so veliko več in zasluženo zmagali. Nas v ponedeljek čaka nova tekma. Moramo iti pozitivno naprej. O tej tekmi sploh ne bomo več razmišljali. Samo še o ponedeljku. Verjamem, da bomo proti Kazahstanu na pravi ravni in bomo delo opravili tako, kot je treba," je dejal kapetan Slovenije, ki je nekajkrat odlično posredoval po poskusih gostiteljev.

Na soigralce zaradi slabše predstave kot na minulih tekmah v kvalifikacijah za euro ni bil jezen. "Sem realen. Nismo bili na ravni Dancev, tu ni kaj za dodati. Tega se zavedamo vsi. Na žalost ni šlo. Zakaj? Tega nihče ne ve. Zdaj si ni treba razbijati glave s tem, kaj in zakaj je bilo narobe, ampak je treba misliti samo na ponedeljek. Se pripraviti, se spočiti. Do ponedeljka se moramo regenerirati, se spočiti in se pripraviti na nov izziv," je nadaljeval Škofjeločan. 

Kaj je zmanjkalo Sloveniji za boljši izid na stadionu Parken? "Mislim, da je bila to najtežja tekma v kvalifikacijah. Danci so visoki, močni. Morda nam je malo manjkala višina, lahko bi dobili kak skok več. Tudi vse druge žoge so pobrali oni. Tukaj bi lahko bili boljši, pri tem višina ne igra vloge. Ampak zdaj o tem ne smemo preveč razglabljati. Izgubili smo z 1:2 proti favoritu skupine v gosteh. Predvsem moramo vse misli usmeriti v ponedeljek, od tega trenutka naprej. Verjamem, da bomo takrat pravi in bomo dobili to, kar si želimo. Danes žoge nekako nismo uspeli izbiti iz svojega kazenskega prostora. Danci so bili vedno tam. Po pet, šest jih je bilo. Na koncu je težko zdržati vso tekmo na tak način. Ni nam uspelo, prejeli smo dva gola, ampak naprej gledamo pozitivno. Čez par dni nas čaka najbolj pomembna tekma v kvalifikacijah,” je povedal Oblak.

Kakšno je bilo sporočilo Oblaka slovenskim navijačem? "Naj nikogar ne skrbi. Izgubili smo proti favoritu skupine, na njihovem igrišču. Danska je skozi vse kvalifikacije dokazovala kvaliteto. Čestitamo jim. Navijačem lahko sporočim, da bomo v ponedeljek naredili vse, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Če morda na Danskem nismo šli na glavo, pa v ponedeljek zagotovo bomo šli. Igramo proti Kazahstanu. Ne podcenjujemo jih, saj vemo, da je v nogometu mogoče vse, ampak verjamem, da bomo pred svojimi navijači, s pozitivno energijo, opravili svoje delo in se uvrstili v Nemčijo," sporoča Oblak.

Janža že odmislil mojstrovino

Slovenija je na Parkenu kljub slabi igri hitro izenačila, gol s prostega strela je dosegel bočni branilec Erik Janža. Prekmurec je po tekmi dejal, da ga gol ne zanima in da je že osredotočen na ponedeljkovo tekmo s Kazahstanom. "Že od začetka smo videli, da so Danci res motivirani. Ne, da mi nismo bili, ampak Danci so res šli od prve minute 110-odstotno na vsako žogo. Morda nismo dobro odgovorili na njihovo trdo igro. Prejeli smo gol, se vrnili, ampak na koncu so nas Danci zasluženo premagali. Nič, moramo iti naprej. Brez živčnosti na ponedeljkovo tekmo. To je naša tekma," je dejal 30-letnik.

Kaj je odločilo petkovo tekmo? "Danci so nas presenetili. Enostavno smo preslabo odgovorili na njihovo agresivnost. Vsaka druga žoga je bila njihova. Imeli smo veliko težav. Danci so tudi dosti menjali strani, z diagonalami so nam povzročali težave. Ampak o tem zdaj nima smisla razpravljati. To je za nami," je povedal Janža

Kako to, da je prosti strel izvajal prav Janža? "Pogovarjali smo se, kdo bo prevzel odgovornost. Javil sem se, da bi to bil jaz. Sem levičar, pozicija je bila prava. Udaril sem in zabil gol, ki pa me trenutno sploh ne zanima. Osredotočen sem le na ponedeljek in na to, da na tej tekmi naredimo, kar moramo," je odgovoril levi bočni branilec.

"Že takoj po tekmi z Dansko smo se v garderobi pogovarjali predvsem o tem, da je na to tekmo treba čim prej pozabiti. Da so bili Danci boljši in jim je treba čestitati. Nas pa zanima samo ponedeljek," je ponovil Prekmurec. "Vzdušje v ekipi je pozitivno, ni nobene negative. Ni razloga, da bi bila. Smo v situaciji, ki smo si je želeli. Vse je odvisno od nas. V ponedeljek bomo dali vse od sebe, dali bomo 120 odstotkov, šli bomo na glavo, da zmagamo in se uvrstimo na evropsko prvenstvo," napoveduje član poljskega Gornika Zabrze.

Kakšno pa je Janžino sporočilo navijačem? "Sporočam jim, naj ne skrbijo. Verjamemo vase. Stoodstotno smo prepričani, da bomo proti Kazahstanu videti bolje. Igramo doma, kjer še nismo izgubili. Naj se tako nadaljuje, pa se bo vse končalo tako, kot si vsi želimo," pravi strelec dveh golov v tek kvalifikacijah za Euro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta