(ODZIVI) Matjaž Kek po porazu na Danskem: Tekma za v pozabo, čim bolje se moramo pripraviti za Kazahstan

Miha Dajčman Miha Dajčman
18.11.2023 09:27

Po porazu z Danskom, ki je Slovenijo v tekmi za prvo mesto v skupini H premagala z 2:1, je selektor Slovenije dejal, da bo obračun v Köbenvahnu treba čim prej pozabiti ter se pripraviti na odločilno ponedeljkovo tekmo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Dajčman

"Čestitam Dancem za zasluženo uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tekma je pokazala, kako težko je igrati na Parknu, kako širok kader imajo Danci. Zasluženo so bili boljši. Za nas pa tekma za v pozabo, zdaj se moramo čim bolje pripraviti na ponedeljkovo tekmo s Kazahstanom," je po tekmi dejal Matjaž Kek.

Slovenija se je na Parkenu zgleda najbolj nemočna v teh kvalifikacijah. "Ne vem, si je kdo morda predstavljal, da bo Slovenija imela posest? Da bomo mi diktirali tempo? Jasno je bilo, da bomo trpeli. Agresija, ritem, njihova kakovost. Vse je bilo na visokem nivoju. Nismo se jim uspeli postaviti po robu. Potem pa še individualna kakovost, pa tudi dva neumna gola, ki smo ju prejeli. Igrali smo proti najboljšemu nasprotniku.To je treba priznati. Njim je manjkalo nekaj igralcev, nam je manjkalo nekaj igralcev. Nismo si privoščili blamaže, kar je tudi pomembno. Iskali smo izenačenje. Dosti dobrih stvari je bilo, ki jih bomo lahko izkoristili," je povedal Kek.

Katere dobre stvari je videl selektor? "Morda sem se malce napačno izrazil. Mislil sem predvsem na primerjavo s top ekipami. Da tudi tukaj nismo klonili. Nismo se predali. Nismo nehali igrati. Iskali smo drugi gol. Morda imamo trenutno preveč igralcev, ki niso stoodstotni. Potem se zgodi to, kar se nam je. Nekateri pa so igrali tudi zelo dobro. A ne bom poimensko," pravi Mariborčan.

Na klopi je Mariborčan od začetka pustil Petra Stojanovića in Andraža Šporarja, sicer člana udarne enajsterice. So Slovenci že pred tekmo na Danskem bolj razmišljali o ponedeljkovem obračunu? "Jasno je bilo, da je drugi gol vse skupaj usmeril. Začetna enajsterica je bila sestavljena tudi v skladu s težavami, ki so jih imeli nekateri nogometaši. Menili smo, da bi bil rizik prevelik. Žan Vipotnik je zame odigral zelo dobro. Po prvem golu smo se še vrnili, imeli nek načrt, po drugem zadetku, ko pri sebi veš, da moraš dati dva za preobrat, pa se je videlo, da nekateri padajo, tudi Erik Janža in Timi Max Elšnik, zato so bile nekatere odločitve logične. Ne zaradi tega, da bi razmišljali o Kazahstanu, ritem je bil pač prehud," je odgovoril Kek.

Po tekmi je snovalec taktike Slovenije energično nastopil pred igralci. "No, saj to je logično. Tukaj nimaš več kaj. Pogledaš in vidiš primerjavo s top evropsko ekipo. Potem skušaš usmeriti pogled v nekatere stvari, ki so bile dobre. Jasno je, da se moramo zdaj pripraviti na naslednjo tekmo, na kateri odločamo o sami sebi. O vsem. Prepričan sem, da bo v Stožicah to druga tekma. Tudi nasprotnik ne bo na tej ravni. Absolutno smo tekli za njimi, a smo bili preslabi v duelih, v drugih žogah … Na koncu je do izraza prišla njihova kakovost. Nimamo kaj. Čestitati moramo Dancem in priznati poraz. Čim prej moramo priti domov in se začeti pripravljati na naslednjo tekmo, ki smo jo čakali leta in leta. Vedeli smo, da obstaja ta možnost," razlaga Kek.

Njegovi varovanci so bili po tekmi vidno razočarani. "Jaz niti v enem trenutku nisem dvomil v njih. Že večkrat sem rekel, pa naj kdo misli, da sem piar selektor. Jaz nikoli nisem podvomil vanje. Ne samo govorica telesa, tudi njihovo prepričanje v to, da bodo dali vse. Danes smo nenazadnje Dance držali pri rezultatu vse do konca. Mogoče danes ni manjkala volja, želja, ampak predvsem kakovost," meni selektor Slovenije. Proti Kazahstanu Sloveniji za uvrstitev na Euro ustreza že remi. "Tega ne bom komentiral. Zanima nas predvsem evropsko prvenstvo. Ne to, če bomo osvojili eno, tri ali dve točki," ​še pravi Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta