(ODZIVI) Črnogorci padli, v košarkarski reprezentanci zdaj v ospredju boj naturaliziranih

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
08.08.2023 21:15

Slovenija je v Stožicah s 104:100 premagala Črno goro, naslednji tekmi jo čakata v petek in soboto, obakrat ob 21.30, proti Španiji in ZDA

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti Črni gori je bil Jordan Morgan v veliko pomoč Luki Dončiću, ki je dosegel 34 točk.
Robert Balen

Slovenska košarkarska reprezentanca je na četrti pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom, zadnji domači, zabeležila še drugo zmago. Tokrat je v razprodanih Stožicah, pred katerimi je tudi zaradi kasnejše nogometne tekme med Olimpijo in Galatasarayem ter zaprte garažne hiše nastal neobvladljiv prometni zamašek, klonila Črna gora s šestim skakalcem lige NBA Nikolo Vučevićem, ki je le del tudi sicer izjemno močne centrske linije. A gostje niso imeli odgovora predvsem za Luko Dončića, ki je že do polčasa zbral 21 točk, v tretji četrtini pa je imel v statistiko že vpisan trojni dvojček (na koncu 34 točk, 14 podaj, 13 skokov). Kako pomemben je bil v igri, pričajo tri minute in 21 sekund v prvem polčasu, ko ga je zamenjal Aleksej Nikolić. Samo v tem času je Črna gora pridobila kar deset točk!

Čeprav je napovedal drugače, je slovenski selektor na tekmi preizkusil oba Američana, torej tudi Mika Tobeyja, ki pa ni pokazal pričakovane natančnosti. No, največje pozitivno presenečenje dvoboja je bil Bine Prepelič. Ne le kot borec pod košema, izkazal se je tudi z natančnimi meti od daleč (met za tri 2/3), s čimer je pomagal raztegniti slovensko igro. Tudi zato ga je slovenski selektor v napeti končnici pustil ob Luki Dončiću, Klemnu Prepeliču, Jaki Blažiču in Jordanu Morganu, ko se je odločalo o zmagi. Ja, čeprav so Slovenci po delnem izidu 8:0 še v zadnji četrtini vodili za 12 točk, vprašanje zmagovalca ni bilo razrešeno do zadnje minute. Takrat je Dončić v obrambi - podobno kot v Dallasu - pokrival krilnega centra (Bojana Dubljeviča), v napadu pa prevzemal ključne odločitve. Prosti meti mu niso šli najbolje od rok, zato pa bolj trojka pol minute pred koncem za 100:97. V naslednjem črnogorskem napadu je Vučević prek njega zadel za 100:99, nakar so odločali prosti meti, v katerih pa je nezgrešljivi Klemen Prepelič poskrbel za končni rezultat 104:100.

Robert Balen

Trojni dvojček? Normalna stvar

"Ko sem pogledal statistiko, sem videl, da ima Luka spet trojni dvojček. Če njega izpostavim - je to videti kot normalna stvar. A kar on dela na igrišču, ni normalna stvar. Le mi smo to vzeli za samoumevno. Izpostaviti moram tudi borbenost vseh igralcev, čeprav smo pod košema res deficitarni proti Črnogorcem, ki imajo orjake. Z borbenostjo smo vzpostavili ravnotežje tako v napadu kot v obrambi," je uvodoma pokomentiral slovenski selektor Aleksander Sekulić. Da je zaigral najvišji košarkar Slovenije, 213 cm visoki Mike Tobey, ni bila skrivalnica, je dodal: "Res nismo načrtovali, da bo igral. A sam je izrazil željo. Po pogovoru s strokovnim štabom smo se naposled odločili, da ga preizkusimo, čeprav ni opravil niti enega treninga z ekipo. Priletel je slabih 24 ur pred tekmo. Časovna razlika ga sicer ne muči, saj ni prišel iz ZDA, ampak s Kanarskih otokov."

Robert Balen

Svojo igro - v enajstih minutah je zbral le tri točke in skok - je komentiral tudi Mike Tobey: "Uf, nisem v formi. Spraviti se še moram vanjo. To so bile prve minute v sezoni, a zelo sem zadovoljen, da sem nazaj." Veliko časa ne bo imel, da se dokaže - z Jordanom Morganom, ki je na pripravah že od prve minute in je tokrat v 21 minutah zbral deset točk in dva skoka, tekmuje za mesto edinega naturaliziranega košarkarja v ekipi: "Na koncu bo trener odločil v dobro ekipe. Sam sem tu, da dam vse od sebe in pomagam ekipi, kolikor lahko."

Robert Balen

Dončićevo mnenje bo štelo

Najpomembnejši je rezultat ekipe. In kaj bo odločalo, vprašamo Sekulića: "Kdor bo prinesel večji doprinos ekipi. Najraje bi ju pustil, naj igrata ena na ena, pa da vidimo, kdo zmaga. Šalo na stran, da ne boste mislili, da bomo res to počeli." Pri tem Sekulić priznava, da bo štelo tudi mnenje Luke Dončića: "Gotovo bo njegovo mnenje pomembno. Luka je vodja ekipe, nekdo, ki ima ves čas žogo v rokah. Gotovo bo pomembno, kdo mu stoji ob strani, ko je najtežje."

Robert Balen

Morda bo tudi pomembno, kdo bo sledil hitrejši igri, kot jo želijo Dončić in soigralci prikazati na SP in kakršno so na trenutke predstavili tudi proti Črnogorcem. "Želimo igrati hitreje. Imamo igralce, ki lahko stečejo. Če smo nižji, smo lahko vsaj hitrejši. Tranzicija v napad je bila pozitiven element tekme, prepočasna tranzicija v obrambi pa negativen. Na trenutke smo bili v obrambi slabi, kar je treba izboljšati," zaključuje Sekulić. Slovenija je tokrat skok izgubila z 42:33. "Čančarja pač ne moremo nadomestiti, lahko pa kot ekipa stopimo skupaj in najdemo način. Danes je to izkoristil Bine Prepelič," je Bistričanu pohvalo za konec namenil selektor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta