(ODZIVI) Elšnik: Namerno sem ga odrinil. Krznar: Da to piskaš v zadnji minuti finala pokalnega tekmovanja ...

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.05.2023 19:00

Olimpija je v finalu pokala z golom iz sporne enajstmetrovke v 130. minuti z 2:1 premagala Maribor. Marko Tolič ob koncu rednega dela tekme zapravil enajstmetrovko za vijoličaste

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Tolić se je v 100. minuti osramotil, ko je z enajstih metrov slabo izvedel panenko, njegov strel pa je Matevž Vidovšek zlahka ujel.
Marko Tolić se je v 100. minuti osramotil, ko je z enajstih metrov slabo izvedel panenko, njegov strel pa je Matevž Vidovšek zlahka ujel.
Andrej Petelinšek

Naliv in bliski na nebu ter na tribunah ob samem začetku tekme so napovedovali vroč finale pokala, v katerem sta se petič v tej sezoni pomerila večna tekmeca. Vijoličasti so si želeli desetega pokala, ki ga niso osvojili že od leta 2016, zeleno-beli so na Stadion Z'dežele prišli po dvojno krono, saj so prvenstvo osvojili že pet krogov pred koncem, prav na večnem derbiju z Mariborom. Tekmo si je v živo ogledalo skoraj 10 tisoč ljudi, številčno premoč so imeli privrženci vijoličastih, a na koncu obračuna so na igrišču slavili zeleno-beli.

"Čestitke. Najprej Olimpiji za osvojeni pokal, prav tako pa naši ekipi za fanatično, bojevito predstavo. Ta pokal so si fantje po prikazanem zaslužili vsaj toliko ali domala enako kot tekmeci. Po vsem, kar se je dogajalo, je šlo za šokantno, predinfarktno tekmo. Fantom truda, želje po zmagi ne gre oporekati. Ni lahko odigrati takšne tekme ob koncu sezone, v tako zahtevnih razmerah za igro," je po tekmi povedal trener Maribora Damir Krznar, ki ni skrival razočaranja nad razpletom obračuna.

(POGLED S TRIBUNE) Ne Mijatović, Olimpiji bi moral pokal izročiti Tolić. Ali pa sodnik

Andrej Petelinšek

Da bo tekma živčna, je bilo jasno po manj kot štirih minutah igre, ko je Marko Tolić (pre)hitro prejel rumeni karton zaradi domnevnega oviranja vratarja Olimpije Matevža Vidovška med izvajanjem kota. V prvem delu so imeli večjo posest žoge Ljubljančani, Mariborčani, ki pri podajah niso bili dovolj zbrani, pa so si na razmočenem igrišču vseeno priigrali dve večji priložnosti. Zeleno-beli so v okvir vrat Ažbeta Juga v prvem delu streljali le enkrat.

Drugi polčas so vijoličasti začeli s pobudo, vratar Olimpije Vidovšek je moral nekajkrat posredovati. Ko so bili Mariborčani v naletu, je bila v 61. minuti tekma za skoraj deset minut prekinjena, ker so najzvestejši mariborski navijači na igrišče zmetali več kosov pirotehnike, nekaj raket je poletelo tudi na drugo stran igrišča. Ob pirotehničnem šovu so zagoreli tudi stoli na tribuni, kjer so imele prostor Viole, in posredovati so morali gasilci.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Elšnik nad Laušića, Tolić podcenjujoče

Na igrišču se je znova zaiskrilo v 90. minuti. Marin Laušić je storil prekršek nad Timijem Maxom Elšnikom, ta je burno odreagiral in Hrvata odrinil s hrbta, mariborski vezist pa je bil kmalu zatem zaradi poškodbe zamenjan. Ker Martin Milec, ko je že bil zamenjan, ni upošteval navodil sodnika, mu je ta pokazal drugi rumeni karton. "Namerno sem ga odrinil, če povem čisto iskreno. Pred tem me je udaril res visoko. Ni bil blizu žoge, šel je proti moji stojni nogi, k sreči me ni zadel s podplatom. To so minute, ko smo mogoče malo trpeli, takrat pač malo 'zakrviš', dvigneš občinstvo in sprejmeš karton. Vedel sem, da bi prejel rdeči karton, če bi ga udaril v glavo, nisem tako nor. To so te malenkosti, ko moraš včasih biti malo 'mangup' in sprovocirati nasprotnika, da postane bolj živčen," je svoj vidik dogajanja v 90. minuti predstavil kapetan Olimpije.

Zdelo se je, da bosta ekipi igrali podaljške, potem pa je v 98. minuti Matevž Vidovšek storil neumnost in v kazenskem prostoru odrinil Marka Tolića. Bojan Mertik je po nekaj sekundah pokazal na enajstmetrovko in vijoličasti so imeli priložnost, da v dodatku rednega dela osvojijo pokal. Gledalci so se spraševali, kdo bo streljal. Najboljši strelec Maribora v tej sezoni Žan Vipotnik? Rok Kronaveter, ki je v karieri dosegel več pomembnih golov z enajstih metrov? Mariborčan je imel žogo že v rokah, pa je pristopil Tolić, nad katerim je bil storjen prekršek. Član Dinama, ki je na posoji v Mariboru do konca sezone, je enajstmetrovko izvedel podcenjujoče, v 100. minuti se je odločil za panenko in se osramotil, saj je Vidovšek zlahka ubranil njegov strel.

 

Mertikova sporna odločitev v podaljšku podaljška

Od igre je bilo v podaljšku znova bore malo. V 103. minuti pa so Ljubljančani povedli. Mario Kvesić je prodiral, njegov strel so Mariborčani blokirali, žoga je prišla do Justasa Lasickasa, rezervist pa je premagal Ažbeta Juga. Toda vijoličasti se niso predali. Ob negodovanju napadalca Roka Sirka na klopi Maribora je trener Krznar ob zaostanku v igro poslal branilca Nemanjo Mitrovića, namesto Roka Kronavetra pa Ishaqa Rafiuja. V 114. minuti pa je na veliko presenečenje za Maribor po protinapadu in podaji Ivana Brnića z glavo zadel prav branilec ​Mitrović, nekdanji kapetan zmajev.

Andrej Petelinšek

V Celju se je čakalo na streljanje enajstmetrovk, tekla je 123. minuta, ko sta v kazenskem prostoru po kotu padla napadalec Olimpije Admir Bristrić in bočni branilec Maribora Ignacio Guerrico. Bojana Mertika so iz VAR-sobe pozvali k pregledu posnetka, kar je razveselilo navijače Olimpije. Zaradi negodovanja nad dogajanjem je Mertik vijoličasti klopi pokazal dva rdeča kartona, nato pa na presenečenje zbranih pokazal na enajstmetrovko. Timi Max Elšnik je bil uspešen in slavje ob dvojni kroni Ljubljančanov se je začelo. "Pulz pri enajstmetrovki je bil minimalen, kot da spim. Iskreno povedano, nisem bil nič živčen. V zadnjem času sem imel kar nekaj enajstmetrovk in jih zanesljivo izvedel. Pomagal mi je tudi Matevž, ki je s tisto obranjeno najstrožjo kaznijo po mojem še večji junak danes kot jaz, saj smo si s tem priigrali podaljške in na koncu osvojili zmago. Toda ne le jaz in Matevž, vsi smo zaslužni za to. Od trenerja do zadnjega igralca v kadru. To ni bilo z danes na jutri, ampak od prvega treninga z Albertom Riero," je dejal Elšnik.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Mariborčani protestno niso prišli na podelitev medalj za drugo mesto. Krznar se je po tekmi spomnil prelomnih trenutkov tekme: "Imeli smo svojo zaključno žogo v 100. minuti, ampak način, kako je Tolić izvajal enajstmetrovko ... Za nekatere je zelo pogumen, za druge zelo nor. Je na meji med pogumom in norostjo, lahko rečem tudi neumnostjo. Ta enajstmetrovka nas je povlekla proti dnu, tako da nas je ob vstopu v podaljške nekoliko zamajalo, a smo se zmogli dvigniti. Nato smo prejeli zadetek, potem pa se nam je odziv ob menjavi sistema in s popolnoma tvegano igro, z Mitrovićem v konici napada, takoj obrestoval. Ko pa smo v končnici tekme oboji že čakali na enajstmetrovke, da se konča na morda najbolj pravičen način, saj je tudi Olimpija imela svoje priložnosti, se je zgodila ta enajstmetrovka. Toda takšnih dvobojev z vlečenjem, če je sploh šlo za vlečenje, je med vsako tekmo 10, 12, 15 ... Da to piskaš v zadnji minuti finala pokalnega tekmovanja v državi, je res ... Naj vsak sam presodi o tem." Mariborčani so tako zapravili priložnost, da bi evropska tekmovanja v novi sezoni začeli v drugem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo.

Olimpija je od sezone 2017/2018 osvojila pet pokalnih naslovov, kluba z imenom Olimpija jih imata skupno osem, le enega manj od Maribora. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta