(ODZIVI) Matjaž Kek po zmagi nad Armenijo: Ne delajte cirkusa iz Joja Iličića

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
04.06.2024 21:16

Slovenska nogometna reprezentanca na predzadnjem testu pred potjo v Nemčijo z 2:1 premagala Armenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ni šlo povsem gladko in brez napak, je pa zmaga ostala doma. Slovenska nogometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Stožicah z 2:1 premagala Armenijo. "Dobrodošla zmaga za dobro atmosfero in veselje gledalcev. Igra pa mi daje ogromno prostora, da jih ribam dalje, opozarjam, popravljam … Od mene ne boste slišali klišejev o težkih nogah, to so mednarodne tekme. Vesel sem, da smo jo dobili. Imamo ogromno materiala za analizo," je dejal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Deset dni pred uradnim začetkom evropskega prvenstva, teden dni preden se bo 26 slovenskih reprezentantov odpravilo v pripravljalno bazo v Wuppertalu, je bila navijaška evforija še bolj mila. Nasprotnik pač ni bil tako atraktiven kot marca, ko je Cristiano Ronaldo s Portugalsko v eni uri razprodal največji slovenski stadion. Da bo Armenija - 95. reprezentanca s Fifine lestvice, ki se v 32 letih, odkar igra pod samostojno zastavo, še ni uvrstila na veliko tekmovanje - privabila manj ljudi, je bilo jasno. Večji del severne tribune je prekrivala ogromna slovenska zastava, tudi na preostalih delih stadiona se je našel kak prazen stol, je pa bilo vzdušje vseeno precej boljše kot na nekaterih tekmah v obdobju pred kvalifikacijami za Euro 2024.

Selektor se je držal napovedi, da bo na predzadnjem testu pred potjo v Nemčijo – v soboto ob 15. uri Slovenijo v Ljubljani čaka še tekma proti Bolgariji – premešal enajsterico, preizkusil nekaj novih moči. Namesto Jana Oblaka je med vratnicama začel Vid Belec, kapetanski trak je nosil Jaka Bijol, ob njem je v osrčju obrambe začel Vanja Drkušić, v zvezni vrsti je priložnost dobil izkušeni Jasmin Kurtić, na desnem krilu Tomi Horvat, ki je klubsko sezono z graškim Sturmom sklenil z dvojno lovoriko, v konici napada pa se je Andražu Šporarju pridružil Žan Vipotnik. Ob Oblaku sta od standardnih članov prve enajsterice v kvalifikacijah začela še Timi Max Elšnik in Petar Stojanović, med 30 povabljenci na priprave so izven kadra ostali poškodovana Žan Celar in Miha Blažič ter Nino Žugelj, ki je še v nedeljo igral na Norveškem, in vratar Matevž Vidovšek.

Robert Balen

Tudi take tekme je treba dobiti

"Da smo igrali brez nekaterih igralcev, ki tvorijo jedro, ne more biti izgovor za preveč napak. Prevečkrat smo zamujali v duelih, dali smo jim priložnost. Mi je pa čisto okej, da smo tudi mi na klopi malo trpeli. Ni bila brezvezna prijateljska tekma, pomembno je take tekme dobiti. Ta ekipa se je naučila take tekme dobiti, kar je izredno dobro," je o spremenjeni ekipi dejal Kek. Prvi polčas ni ponudil kopice priložnosti, jih je pa dovolj, da je Slovenija zagrabila vodstvo. Po predložku Erika Janže z leve strani se je do žoge dokopal Jan Mlakar, z levico sprožil iz prve in v 11. minuti zadel za 1:0. Član italijanske Pise se je podpisal pod svoj tretji gol v dresu izbrane vrste. Slovenija je imela najlepšo priložnost za povišanje vodstva v zadnji minuti prvega dela. Najprej je sprožil Horvat, po odbitku še Vipotnik, obakrat pa se je izkazal armenski vratar Ognjen Čančarevič.

Robert Balen

Armenija pred odmorom ni sprožila niti enega strela v okvir gola, je pa na začetku drugega polčasa dokazala, da zna biti nevarna. Belec je še preživel poskusa Serobjana in Dašjana, po kotu v 56. minuti pa je kapituliral. Eduard Spercjan je podal, kapetan Varazdat Harojan pa je bil natančen z glavo. Kek je hitro reagiral, na igrišče poslal Stojanovića in Elšnika, ob njima pa še … Josipa Iličića. "Grande Jojo, dobrodošel nazaj," so že na začetku drugega polčasa članu Maribora sporočili združeni slovenski navijači. Ko je Kranjčan stopil na igrišče, dokončno prekinil dveinpolletno obdobje brez nastopa za reprezentanco, pa je v Stožicah odmevalo: "Jojo, Jojo!" Ni trajalo dolgo, da so se vzkliki ponovili. Iličić je v 63. minuti natančno zaključil akcijo rezervistov, izkoristil podajo Stojanovića, si ob armenskem branilcu spretno nastavil žogo na levo nogo in odpeljal Slovenijo v novo vodstvo. 17. gol za Slovenijo je dosegel 36-letni virtuoz, na večni lestvici strelcev zdaj zaostaja le še za Zlatkom Zahovičem in Milivojem Novakovićem.

Stojanović (levo) je vesel, da je Josip Iličić znova v reprezentanci.
Foto: Robert Balen

Potniki v Nemčijo? Oblačno!

"Rad bi, da se ne dela cirkus iz Joja Iličića. Je del ekipe, ki ga je sprejela na svoj način. Igralci so zdaj starejši in izkušenejši od zadnjega druženja z njim. Nogomet je tudi karma, zna vzeti in nagraditi. Naj bo to nagrada za sezono v Mariboru, za to, da me je prisilil, da razmišljam, kako nam pomaga na igrišču, ne pa o njegovem priimku. Naj nogomet še naprej piše take zgodbe. Vesel sem tudi, da so ga sprejele Stožice," je o junaku tekme dejal Mariborčan na čelu strokovnega štaba reprezentance. Še pred sobotno tekmo proti Bolgariji bo moral sestaviti končni seznam potnikov v Nemčijo. Je podoba, kdo bo med 26 igralci na Euru, že jasna? "Oblačna! Za drugo in tretjo tekmo mi ni treba nobenega čakati, za nepripravljene igralce ne bo prostora," je odgovoril Kek in dodal, da bodo s seznama odpadli en vratar in trije igralci v polju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta