(ODZIVI) Po žrebu za Euro 2024: Anglež se zahvaljuje vratarju, Danec pa opozarja na slovensko kvaliteto

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.12.2023 18:54

Kljub težki skupini z Anglijo, Dansko in Srbijo selektor Matjaž Kek napoveduje tekmovalno Slovenijo: "Ob kakovosti tekmecev se moramo zavedati tudi svoje kakovosti."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomin na tekme proti Danski je še svež, v slovenski skupini na Euru pa bosta igrali še Srbija in Anglija.
Reuters

Pa je urnik za poletje 2024 začrtan. Slovenska nogometna reprezentanca je na žrebu v Hamburgu dobila nasprotnike na evropskem prvenstvu. Francoz Blaise Matuidi, od letošnjega januarja nogometni upokojenec, je kroglico z napisom Slovenija iz tretjega bobna povlekel kot tretjo, jo poslal v skupino C, kjer sta že čakali Anglija in Danska, iz četrtega bobna pa je žreb v družbo Slovenije uvrstil še Srbijo.

Nasmejan je bil selektor Slovenije Matjaž Kek, ko so se ob naši zastavi zasvetile še angleška, danska in srbska. "Vsi v skupini so bili v zadnjem času naši tekmeci. Zavedamo se njihove moči. Ni lahka skupina, to je skupina, v kateri Slovenija ni favorit. Ob kakovosti tekmecev pa se moramo zavedati tudi svoje kakovosti. Dobro je treba načrtovati vse skupaj, pripravljalne tekme, mesto, v katerem bomo prebivali ... Čaka nas veliko dela, a to bo sladko delo," se je namuznil Mariborčan, ki je z reprezentanco prekinil 14-letni post brez velikega tekmovanja.

"Zanima nas tekmovalnost"

Z Anglijo in Srbijo je Slovenija na velikem tekmovanju že igrala. Na SP v Južnoafriški republiki leta 2010 je bil poraz z Angleži z 0:1 usoden za napredovanje v osmino finala. Proti predhodnici Srbije ZR Jugoslaviji se je Slovenija sploh prvič v zgodovini predstavila na velikem tekmovanju, na Euru 2000 je imela v žepu že vodstvo s 3:0, a po šestminutnem mrku čete takratnega selektorja Srečka Katanca se je končalo s 3:3. Nekaj podobnega, le da se je obrnilo v drugo smer, se je zgodilo na zadnjem medsebojnem obračunu teh dveh reprezentanc v lanski ligi narodov. Srbija je v Ljubljani po prvem polčasu vodila z 2:0, a sta gola Adama Gnezde Čerina in Benjamina Šeška v začetku drugega polčasa poskrbela za remi z 2:2. Najbolj svež je spomin na tekmi proti Danski, ki se je na turnir v Nemčiji prebila iz "slovenske" kvalifikacijske skupine H. V Ljubljani se je končalo z remijem z 1:1, v Köbenhavnu pa je evropska prvakinja iz leta 1992 in polfinalistka zadnjega, iz leta 2020 v 2021 preloženega Eura upravičila vlogo favorita in slavila z 2:1.

Čeprav izkupiček z dosedanjih medsebojnih tekem ni ravno bleščeč – Slovenija je doslej premagala le Srbijo, pa še to le enkrat (v kvalifikacijah za Euro 2012 je bila v Ljudskem vrtu boljša z 1:0) -, selektor ni pokopal upov za preboj v osmino finala. Tam bodo ob po dveh najboljših reprezentancah iz vsake od šestih skupin igrale tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance. "Zanima nas tekmovalnost. Kljub težkim tekmecem bom peljal na turnir ekipo, ki bo želela priti do pozitivnega izida. Nismo v vlogi favorita, kar je mogoče meni celo prav. Marsikdo se je nasmehnil, ko je videl, da je dobil v skupino Slovenijo. Mogoče bo tistim žal. Naredili bomo vse, da bo tako," je zatrdil Kek. V njegovi družbi je bil v Hamburgu tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. "Vedno si želimo, da bi na teh žrebanjih dobili na papirju lažje tekmece. Tokrat ne morem reči, da smo imeli srečo, saj smo dobili res težke tekmece. Ampak kakor koli. Slovenija je na Euru. Fantje se bodo dobro pripravili in mislim, da bomo dobro tekmovali tudi v tej skupini. Ne bo enostavno, ampak verjamem, da si fantje želijo dober nastop. Verjamem tudi, da ne bomo razočarali," je žreb pospremil prvi mož NZS.

Reuters

Danska pohvala: Slovenija ima top kvaliteto

Za Slovenijo se bo turnir začel tri dni po otvoritveni tekmi, ki jo bosta v Münchnu odigrali gostiteljica Nemčija in Škotska. V Stuttgartu se ji bo 16. junija nasproti postavila Danska. "Ne glede na to, katere nasprotnike bi dobili, bi bil vesel, da smo tukaj, veselil bi se poletja z optimizmom in upanjem. Vse tekme bodo težke. Anglija je ena od favoritinj prvenstva, ima odlično ekipo, ki je naredila velik napredek z ogromnim talentom in kvaliteto. S Srbijo smo si zelo enakovredni, s Slovenijo pa smo bili v kvalifikacijski skupini. Navdušen sem, kako se lotevajo stvari. Zelo so jasni v načinu igre, na golu imajo super igralca Jana Oblaka, v napadu pa Benjamina Šeška. Imajo top kvaliteto. Skupina je težka, a tudi mi imamo odlično ekipo in naredili bomo vse, da napredujemo," je skupino premeril danski selektor Kasper Hjulmand.

V Sloveniji najbližjem prizorišču, v Münchnu, se 20. junija obeta dvoboj (nekdanjih) bratskih republik. Tudi Srbija bo na evropskem prvenstvu igrala prvič po letu 2000, sploh prvič se bo na turnirju najboljših reprezentanc Evrope predstavila s tem imenom. "Težka in zanimiva skupina. Naš cilj je, da smo dobri, kolikor je mogoče, da bi bili na prvih dveh mestih. Dobre tekme bodo, dovolj časa imamo, da naredimo analize, načrte in se pripravimo, da bomo najboljši, ko bo najbolj pomembno," je bil v pričakovanjih diplomatski srbski selektor Dragan Stojković.

Anglež se je spomnil na vratarja

Šef stroke prve nosilke skupine ni odpiral penine, ko je izvedel za nasprotnico tretjega bobna. "Slovenija je bila eden mojih prvih nasprotnikov, ko sem postal selektor Anglije. Vedno si bom zapomnil obrambe Joeja Harta. Če ne bi branil, jaz ne bi bil več selektor," je selektor Anglije Gareth Southgate spomnil na remi brez golov v Stožicah v kvalifikacijah za SP 2018, edino od šestih medsebojnih tekem, ki se ni končala z zmago treh levov. Na zadnjem Euru se je njegova ekipa že približala trofeji, v velikem finalu na londonskem Wembleyju je bila po streljanju enajstmetrovk boljša Italija. Tudi tokrat Angleži pogledujejo visoko. "Če bi stal pred igralci in govoril o čemerkoli drugem kot o zmagovanju, ne bi bili zadovoljni. Na zadnjih treh velikih tekmovanjih smo bili v četrtfinalu, polfinalu in finalu, vemo, da je mogoče priti daleč, imamo izkušnje z velikih tekem in kontinuiteto dela zadnjih petih let, ko smo bili med petimi najbolje uvrščenimi na svetu. Se pa mora seveda vse to povezati," je lov na naslov prvaka napovedal Southgate, ki se bo Sloveniji nasproti postavil 25. junija v Kölnu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta