(ODZIVI) Šimundža ob zmagi s 7:0 proti Aluminiju videl DNK Maribora, ne želi si evforije

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.02.2024 21:30

Vijoličasti leto 2024 začeli z visoko zmago nad Aluminijem. Hat-trick Arnela Jakupovića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arnel Jakupović z devetimi prvenstvenimi goli na lestvici strelcev zaostaja le še za Ruijem Pedrom, ki pa ga v prvi ligi ni več.
Andrej Petelinšek

Nogometaši Maribora so nalogo na prvi uradni tekmi v letu 2024 opravili z odliko. Vse od sedme minute so igrali z nogometašem več, že po prvem polčasu so vodili s 4:0, obračun pa končali s sedmimi goli v mreži Aluminija. "Zelo pozitivno je, da smo osvojili tri točke, v tekmo vstopili osredotočeno in tako odigrali vseh 90 minut. Vsi igralci, ki so igrali, in tudi tisti, ki so ostali na klopi, so zame enakovredni in pomembni. Plod osredotočenosti, podpore drug drugemu in tekmovalnosti tudi med sabo je sedem golov, ki smo jih dosegli," je bil zadovoljen trener Maribora Ante Šimundža.

Snovalec taktike vijoličastih je od prve minute na igrišče poslal tri od štirih novincev, ki so bili v kadru. Tekmo so začeli Maks Barišić, Pijus Širvys in Lan Vidmar, ki je dvoboj nadaljeval tudi ob izpahu rame v drugem polčasu. Redwan Bourles je v igro vstopil v drugem polčasu. Zunaj kadra so ostali Max Watson, Erico Castro in Marko Zalokar, zaradi poškodb pa so manjkali Marcel Lorber, Andraž Žinić, Behar Feta in Gregor Sikošek.

Hitro so Mariborčani začeli z obleganjem gola gostiteljev. Josip Iličić je prvič streljal proti golu 17-letnega Lana Jovanovića v peti minuti. Dve minuti kasneje se je v deževnem Ljudskem vrtu zgodil prelomen trenutek na tekmi. Po strelu Arnela Jakupovića je vratar žogo odbil do Soudanija, nad Alžircem pa je Gašper Jovan storil prekršek za enajstmetrovko in bil še izključen. Kazenski udarec je uspešno izvedel Josip Iličić.

Andrej Petelinšek

Kako ključna je bila za razplet tekme izključitev Jovana? "Marsikdaj se zgodi, da ekipa, ki ima igralca manj, zmaga. Ne glede na izključitev smo bili na nivoju, da bi zmagali. Toda lahko je biti pameten po tekmi. Kar me veseli, je, da smo nasprotnika prisilili, da naredi rdeči karton, to se ni zgodilo slučajno. Tudi po izključitvi smo nadaljevali v istem slogu, čeprav je bil nasprotnik zgoščen," je dejal Šimundža. "Če ne bi bilo prekrška, bi dosegel gol. Rdeči karton je bil zaslužen. Pomembno je, da se nato nismo ustavili," pa je o dogodku na začetku tekme povedal Hilal Soudani.

Sledila je prevlada Maribora. V 24. minuti je Jakupović zadel po podaji Iličića. Po dobre pol ure igre je bilo 3:0, evrogol z razdalje je dosegel Jakupović, ki je bil že med pripravami najbolj razpoložen strelec vijoličastih, Avstrijcu je podal Blaž Vrhovec. Za 4:0 je v 37. minuti zadel Hilal Soudani po podaji Marka Strajnarja, ki je bil med polčasom zamenjan. Šimundža je po obračunu pojasnil, da je bočnega branilca zamenjal zaradi rumenega kartona: "Pri rezultatu s 4:0 ni bilo potrebe po riziku."

Andrej Petelinšek

Še višje vodstvo Maribora je že v prvem delu preprečil mladi Jovanović, z dobrimi posredovanji je nadaljeval tudi v drugem delu, a nato klonil še trikrat. V 68. minuti je drugič na tekmi gol dosegel Soudani po podaji Jakupovića. Napadalec Maribora pa je v 80. minuti dosegel hat-trick po podaji Marka Kolarja. Jakupović je po 20 prvenstvenih krogih pri devetih golih, v tej sezoni prve lige ima gol več le Rui Pedro, ki pa je pred dnevi iz Olimpije prestopil v Turčijo. Za končnih 7:0 je v 88. minuti zadel rezervist Tine Čuk in dosegel prvenec za člansko ekipo Maribora.

Andrej Petelinšek

Trener Aluminija Robert Pevnik je priznal premoč vijoličastih in jim čestital za zmago. "Dosegli so sedem golov in izkoristili igralca več. Z igralcem manj smo se slabo znašli. Maribor je izkoristil individualno kvaliteto. Nismo bili dobri, nismo imeli kombinatorike. Z izjemo priložnosti v drugi minuti si nismo ničesar pripravili, so pa bili igralci srčni do konca," je dejal Pevnik. "Čim prej moramo pozabiti to tekmo. Po izključitvi nismo bili na nivoju. Glave gor. V petek moramo v Kidričevem proti Kopru pokazati boljši obraz," je bil kratek branilec Kidričanov Luka Koblar.​​

Andrej Petelinšek

"Fantje so lahko zelo veseli in ponosni nase, toda moramo se zavedati, da je to samo ena tekma. Všeč mi je, da je Jakupović zadel trikrat in tudi asistiral, da je Iličić po golu asistiral, da je dvakrat podal za gol Vrhovec in da si je asistenc želel tudi Soudani. Ni bilo egoizma. Želja po doseganju golov je bila enakovredna želji po zmagi, asistencah in ekipni igri," je ekipni duh moštva pohvalil Šimundža. "Če bi rekel, da sem pričakoval tako visoko zmago, bi se zlagal. Pričakoval sem našo željo po dokazovanju, tekmovalno mentaliteto in DNK Maribora. To sem tudi dobil. Da smo dosegli sedem golov, je zelo dobro, ne smemo pa biti evforični. Vsaka zmaga krepi samozavest, če pa so fantje ob tem še razigrani, je dobro. Bili smo tudi zelo disciplinirani v obrambi, kar me veseli. To je za nadaljevanje prvenstva zelo pozitivno," je še dejal Mariborčan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta