(ODZIVI) Slovenski odbojkarji čez Ukrajino v polfinale EP: Odhajamo v Rim, po kolajno, seveda

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
11.09.2023 20:50

Slovenski odbojkarji so se od Varne poslovili s sedmimi zmagami, v četrtfinalu je padla še Ukrajina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapetan Tine Urnaut je prispeval zmagovito točko.
EPA

Slovenski odbojkarji so tudi v sedmi tekmi evropskega prvenstva v Varni še sedmič zmagali. Danes so pred našimi fanti v četrtfinalu z 1:3 (17:25, 29:31, 25:21, 23:25) klonili Ukrajinci. To je bila druga tekma med Slovenijo in Ukrajino na prvenstvu, tudi prvo, v skupinskem delu, je s 3:1 dobila naša reprezentanca. Slovenci so se v zadnjih osmih letih že četrtič uvrstili med štiri najboljše ekipe in trikrat osvojili srebrno kolajno. Nocoj bo v Varni še druga četrtfinalna tekma med Francijo in Romunijo, jutri pa bosta v Bariju še tekmi med Poljsko in Srbijo (ob 18. uri) ter med Italijo in Nizozemsko (ob 21. uri). Slovenci se bodo v četrtek v polfinalu v Rimu udarili z zmagovalcem tekme med Poljsko in Srbijo.

Naši odbojkarji so v četrtfinalu morali prehoditi težavno pot do zmage. Potem ko so zlahka dobili uvodni niz, drugega pa po maratonskem boju, so v tretjem naredili veliko napak in ukrajinski odbojkarji so z veseljem sprejeli darilo. Zelo vroče pa je bilo v končnici četrtega niza, kazalo je, da ga bodo osvojili Ukrajinci, toda v ključnih trenutkih je nastal preobrat, ki je veselje prinesel v tabor slovenskih odbojkarjev.

EPA

V ospredju ekipni duh

Slovenci so na prvenstvu že pokazali boljše predstave, kot so jo tokrat. Toda spet se je videlo, da so najmočnejši, ko je to najbolj potrebno, proti Ukrajincem so dva niza izvlekli, ko so bili že v izgubljenem položaju. Če je bilo v igri nekaj napak preveč, pa je bilo najbolj pomembno, da jih niso naredili v končnicah nizov, znali so izkoristiti izkušnje in se dokopati do novega velikega uspeha. Tudi na tej tekmi je bil v ospredju ekipni duh, ki krasi naše fante in jih je že velikokrat popeljal do zmage.

epa10854784 Rok Mozic of Slovenia in action during the EuroVolley Men 2023 quarter final match between Slovenia and Ukraine in Varna, Bulgaria, 11 September 2023. EPA/VASSIL DONEV
Vassil Donev

Po uvodnem nizu sicer ni kazalo, da bo tekma izenačena in negotova. Videti je bilo, da Ukrajinci ne bodo kos razpoloženim Slovencem, katerim sta zanesljivo prednost priborila Jan Kozamernik in Klemen Čebulj, slednji je bil nezaustavljiv v napadu. V prvem nizu pri Ukrajincih ni bilo videti njihovega najboljšega igralca Olega Plotnickega, a ko se je v drugem nizu z učinkovitostjo pridružil Vasilu Tupčiju, izbrancem selektorja Gheorgheja Cretuja ni bilo več tako lahko. Igra ni bila več enostranska, postala je izenačena, Ukrajinci so bili milimetre oddaljeni od izenačenja. Vodili so 24:22, pozneje imeli še dve zaključni žogi, toda Slovenci so vse štiri ubranili, na koncu pa je Čebulj poskrbel za zmago z 31:29 in vodstvo v nizih 2:0.

V tretjem nizu se je Slovencem povsem zaustavilo, napake so se vrstile ena za drugo, Ukrajinci pa so pridno nabirali točke. Brez večjih težav so dobil niz, ki jim je, kot je pokazal četrti niz, vlil dodatnega poleta. Kot bi trenil, so povedli 14:9, po nekaj minutah dobre igre pa so jih Slovenci pri 16:16 ujeli. Toda tekmec se ni dal, v prelomnih trenutkih je povedel 22:20, tedaj pa je težak položaj reševal Jan Kozamernik, najprej je z blokom izenačil na 22:22, nato Sloveniji z novim blokom zagotovil še zaključno žogo, ki jo je s pametnim napadom izkoristil kapetan Tine Urnaut.

Veselje po zmagi nad Ukrajinci in uvrstitvi v polfinale.
Epa

Gremo po kolajno!

Po zmagi je v slovenskem taboru zavladalo veselje. "Uf, kašna tekma," se je utrnilo srednjemu blokerju Janu Kozamerniku, "dobro smo začeli, po prvem nizu dobili še drugega, morda tudi s kančkom sreče, v tretjem pa je bilo v igri preveč napak. V četrtem smo se znašli v nezavidljivem položaju, a se je spet pokazalo, kako močan je naš ekipni duh. Prvenstvo se za nas šele začne. Odhajamo v Rim, po kolajno, seveda." "Ukrajinci so kakovostna in zelo neugodna ekipa. Po dveh izgubljenih nizih se niso predali, v naši igri pa so se po vodstvu začele pojavljati napake. Tudi v četrtem nizu ni šlo vse gladko, v odločilnih trenutkih pa smo vendarle dokazali našo vrednost," pa je povedal kapetan Tine Urnaut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta