(ODZIVI) Stopničke za slovenske orle postajajo le še vprašanje časa

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.12.2023 20:25

V nemškem Klingenthalu je dve zmagi slavil domačin Karl Geiger, na današnji tekmi sta si Anže Lanišek in Lovro Kos razdelila najboljši slovenski rezultat sezone, četrto mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na prizorišču, kjer sta že slavila Jaka Hvala in Domen Prevc, je Anže Lanišek v soboto zabeležil daljavo dneva, v nedeljo pa rezultat sezone.
EPA

Le dvakrat v zadnjem desetletju so slovenski smučarski skakalci tako dolgo čakali na prve stopničke sezone. In tudi tokrat, na tretji postojanki v nemškem Klingenthalu, so ostali brez njih. A danes je šlo za las! Najboljši slovenski rezultat sezone, četrto mesto, sta si namreč razdelila celo dva varovanca Roberta Hrgote - vedno boljši slovenski alfa orel prejšnje sezone Anže Lanišek in malodane rezervist, šesti skakalec reprezentance, ki je zaradi kvote petih slovenskih skakalcev izpustil prvi dve prizorišči svetovnega pokala in na tretjem zamenjal Žigo Jelarja, Lovro Kos.

Karl Geiger je bil v Klingenthalu nepremagljiv.
EPA

Usodno nižanje zaletišča?

Morda bi si dvojec zaslužil celo kaj več kot leseno medaljo; po prvi seriji je bil Lanišek (141,5 m) celo drugi, Kos, ki je skakal že kot 16. (od 57 tekmovalcev), pa je s 142,5 metra skorajda celotno prvo serijo prebil na vodilnem položaju in bil po uvodnih skokih vseh tekmecev tretji. A zaključek finalne serije jima ni šel na roko. Zakaj? Ko je po prvi seriji sedmouvrščeni Andreas Wellinger pristal pri rekordu skakalnice (146,5 metra), je tekmovalna žirija za eno naletno mesto znižala zaletišče. Kljub temu je Švicar Gregor Deschwanden za svoj prvi pristanek na odru za zmagovalce ponovil Wellingerjev dosežek - žirija pa svojo reakcijo. Za kvartet tekmovalcev, ki je sledil - Stefana Krafta, Rjoja Kobajašija, Kosa in Laniška -, je bilo dvakratno znižanje zaletišča preveč in izgubili so boj za stopničke, ne pa tudi Karl Geiger, ki je sobotni zmagi dodal še nedeljsko.

No, Anže Lanišek je tako sobotnemu šestemu mestu s skokom dneva (146 metrov) dodal četrto: "Še ena lepa tekma, dva zelo dobra skoka. Dobra popotnica za naslednji konec tedna v švicarskem Engelbergu. Letvica za prevzem prvega mesta v finalu je bila visoka. Škoda, na koncu je malo zmanjkalo. Ni bil kriv kakršenkoli pritisk, saj sem tovrstnih rezultatov že vajen iz lanske sezone. Naredila se je vetrovna luknja, tudi zato se je denimo na finalni nastop (Geigerja, ki je zaradi premočnega vetra enkrat moral zapustiti naletno rampo) čakalo. Morda sem malce zategnil skok v drugem delu in zato ni odneslo, kot bi lahko. Želel bi si do 150 metrov (smeh). Ampak v redu. Ne glede na vse je to zelo lep rezultat. Najbolj pa mi je všeč sproščenost in da lahko uživam v skoku, kot je potrebno." Ob tem se je še posebej zahvalil svoji psihoterapevtki, s katero je od petka, ko se je s 25. mestom v kvalifikacijah zdel povsem izgubljen, vrnil tik pod vrh, pa čeprav so se dotlej zdeli Avstrijci in Nemci nepremagljivi.

Tik tok za krajšanje časa

Četrto mesto je še imenitnejši dosežek za Lovra Kosa, ki je na tekmo prišel kot rezervist A-ekipe. No, v Klingenthalu je pred kratkim že proslavljal - konec septembra je zmagal na poletni tekmi celinskega pokala, zimska sezona v svetovnem pokalu pa je vendarle povsem drug nivo. Da Kos obeta, je sicer dokazal že v petek, ko je na treningu v drugo skočil najbolje med vsemi. Kljub temu je bil nedeljski nastop na tekmi daleč najboljši, kar jih je prikazal minuli konec tedna, denimo na sobotni tekmi je bil najslabši med trideseterico finalistov. "Po prvi seriji si tudi sam nisem mislil, da bom prikazal še en podobno lep skok. Resda je pred menoj žirija popravljala zaletišče, a me to ni zmedlo. Malce je bilo 'smotano', ker nisem navajen biti po prvi seriji tako visoko. Med serijama sem si krajšal čas z gledanjem videoposnetkov na tiktoku, pa je hitro minilo. Sem pa potem dokazal, da se tudi z nižjega zaleta da dobro skočiti," je bil zadovoljen 24-letnik iz Moravč, od koder je tudi Primož Peterka.

Epa

Med drugimi orli presežka ni bilo. Peter Prevc je zbral 12. in 11. mesto, Domen Prevc 17. in 14., Timi Zajc pa 18. in 17. "Moram reči, da je bila nedeljska tekma res lepa. Predvsem sem vesel za Anžeta in Lovra. Opravila sta res dva vrhunska skoka. Sploh druga serija je bila tehnično res lepa. V drugem delu se je mogoče veter malo igral in ni omogočal, da bi poletela malo dlje. Veseli me, da je vseh pet fantov naredilo vsaj po en dober skok na tekmi, mogoče manjka še sproščenost. Res napredujemo iz tekme v tekmo in lahko mirno gledamo naprej," je nastope svojih varovancev ocenil trener Robert Hrgota.

Vrstni red v SP: 1. Stefan Kraft (Avstrija) 509 točk, 2. Andreas Wellinger (Nemčija) 380, 3. Karl Geiger (Nemčija) 353 ... 9. Anže Lanišek 178, 12. Peter Prevc 144, 14. Timi Zajc 120, 19. Domen Prevc 65, 21. Lovro Kos 51, 38. Žiga Jelar (vsi Slovenija) 7.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta