Pariz-Roubaix: Svetovni prvak podira rekorde, izjemni tudi mladi Slovenci

Uroš Gramc Uroš Gramc
07.04.2024 19:17

Po dirki po Flandriji smo bili deležni še ene sijajne predstave Mathieuja van der Poela, na mladinski izvedbi pa dvojne slovenske zmage

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovenski profesionalci žal niso bili prisotni na vrhuncu spomladanskih klasik, najbolj peklenski od vseh, Pariz-Roubaix, so pa prvič kraljevali na mladinski preizkušnji, dobro polovico krajši od "originalne", ki pa se je prav tako končala na znamenitem velodromu. Po četrtih mestih Simona Špilaka (leta 2004), Gašperja Muleja (2006) in Martina Otoničarja (2012) je Jakob Omrzel kar zmagal, Erazem Valjavec pa je reprezentančni uspeh dopolnil z drugim mestom. Zmagovalec, ki prihaja iz vrst Adrie Mobil, je bil v begu cel dan, 15 kilometrov pred ciljem ga je ujela četverica, a je 18-letnemu Dolenjcu na koncu vseeno ostalo največ moči.

Mladinci so premagali 17 tlakovanih odsekov, dobili so zelo dober občutek, kaj jih čaka čez par let, saj so odpeljali tudi dva od treh najtežjih, Mons-en-Pavele in Carrefour de l'Arbre. Le zloglasni Arenberški gozd so jim prihranili, a tega najbrž nikoli ne bodo doživeli v polnem sijaju. Prireditelji so letos klonili pritisku tekmovalcev, da vanj pripeljejo prehitro, s kar 70 kilometri na uro, predenj so postavili šikano, da se je peloton povsem umiril, s čimer smo videli kak padec manj, a teh - sploh pa predrtih zračnic in drugih nevšečnosti - je bilo še vedno ogromno. Z največ sreče in z največ moči je s progo opravil že lanski zmagovalec Mathieu van der Poel, ki je v samostojni vožnji odpeljal kar zadnjih 60 kilometrov.

Reuters

"Težko je verjeti, da mi je spet uspelo. Morda je bilo letos celo moštvo močnejše kot lani. Zelo ponosen sem na fante in vesel, da sem zaključil delo," je dejal 29-letni Nizozemec, ki ni načrtoval napada od tako daleč, pa še vedno 20 km bližje cilju kot Tadej Pogačar na Strade Bianche. "Želel sem le narediti dirko težko, ker mi to ustreza. Odlično sem se počutil in vedel, da bo proti cilju precej vetra v hrbet. V zadnjih kilometrih sem celo užival, precej bolj kot prejšnji teden na Flandriji, ko sem bil povsem na koncu z močmi. O tem nisem sanjal niti kot otrok, to presega vsa moja pričakovanja, sicer pa sem letos zelo motiviran, saj želim pokazati mavričasto majico," je povedal kapetan ekipe Alpecin-Deceuninck, ki je kot prva osvojila prve tri "spomenike" sezone. 

Jasper Philipsen je dobil sprint trojice za drugo mesto. 
Reuters

Svetovni prvak je tudi sam postavil kar nekaj cenjenih dosežkov. Za cel kilometer je izboljšal rekordno povprečno hitrost, ki jo je postavil lani. Postal je eden od le šestih, ki so slavili v mavričasti majici, nazadnje Peter Sagan pred šestimi leti, pa tudi "dvojček" Flandrija-Roubaix ni tako pogost (11 kolesarjev). V tem tisočletju sta ga po dvakrat osvojila Fabian Cancellara (2010, 2013) in Tom Boonen (2005, 2012), enkrat Peter Van Petegem (2003). Njegova prednost (tri minute) pred moštvenim kolegom Jasperjem Philipsenom na drugem in Madsom Pedersnom (Lidl-Trek) na tretjem mestu je med višjimi v 121-letni zgodovini dirke, po letu 2000 je imel le Johan Museeuw (leta 2002) za pičle štiri sekunde več zaloge. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta