Po dveh letih tudi Nika Križnar dočakala ta "posebni dan"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.03.2024 12:20

Nika Križnar je v Lahtiju osvojila svojo šesto zmago in ujela slovenski ženski rekord Nike Prevc. Slednja je z 10. mestom izgubila nekaj prednosti v skupnem seštevku, 13. Ema Klinec pa se veseli norveških skakalnic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
En mesec, vse od Ljubnega, je Nika Križnar čakala na nove stopničke, na novo zmago pa kar dve leti. 
Sašo Bizjak

Resda je bila Nika Križnar že v četrtkovih kvalifikacijah najboljša Slovenka, a daleč od vrha, na 16. mestu. In zdelo se je že, da bi se lahko petkova skakalna tekma - edina ženska tekma ta konec tedna v nagnetenem finskem Lahtiju, kjer so ob skakalcih še nordijski kombinatorci in tekači - spremenila v pravcato katastrofo. A 23-letnica je že v prvi seriji razblinila vse dvome, ko je s 127 metri postavila ženski rekord skakalnice in zasedla prvo mesto, v finalu pa je vrhunski dosežek nadgradila v presežek, s 131,5 metra znova prestavila mejnik in se še malo približala moškemu rekordu (138 m) Norvežana Johanna Andreja Forfanga iz 2017. Dvomov o zmagi seveda ni bilo, preostali dve tekmici na stopničkah, Avstrijki Jacqueline Seifriedsberger in Eva Pinkelnig, sta zaostali za osem oziroma 14 točk. "Še v kvalifikacijah si nisem predstavljala, da bo na tekmi tako. Zelo sem srečna, presrečna in tudi čustvena. Vesela sem, da mi je končno uspelo," je v solzah sreče takoj po zmagi za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) dejala zmagovalka in ob tem poudarila, da ima za seboj odlično ekipo: "Super tekma je za mano! Počutila sem se res v redu, dobro pripravljeno. Nekako sem bila v nekem fokusu. Po prvem skoku sem že takoj začutila, da bo tokrat nek poseben dan. Potem sem se prepustila in uživala. Res je šlo daleč. V zraku sem imela vrhunske občutke, postavljala sem figuro. Uspelo mi je nekaj, kar sem si močno želela. Zelo sem vesela, res hvala ekipi za vso podporo." Veselje je bilo toliko večje, ker je lastnica kristalnega globusa iz 2021 in najboljša skakalka minulega poletja na šesto zmago, s katero se je na vrhu slovenskih ženskih skokov izenačila s soimenjakinjo Niko Prevc, čakala kar dobri dve leti, vse od Hinzenbacha 27. februarja 2022. 

Povsem drugače je šlo vodilni v skupnem seštevku Niki Prevc. Že v kvalifikacijah je dvigovala obrvi, ko se je na tekmo uvrstila kot zadnja, 40., v družbi 41 tekmovalk. Na tekmi je šlo seveda bolje, a deseto mesto ni nekaj, s čimer bi se letos najboljša tekmovalka ponašala: "To pač ni bil moj vikend, enostavno se nisem našla v nobenem skoku. Ampak pridejo tudi takšni dnevi, ne smem se preveč sekirati." Skrb vzbujajoče bi lahko bilo, da se ji je na vrhu skupnega seštevka Eva Pinkelnig s tretjim mestom približala na 174 točk zaostanka. Spomnimo: zmaga prinaša 100 točk, do konca sezone pa je po dodatni umestitvi Planice v koledar še sedem tekem. Ob tem je vidno - pa tudi skoraj vedno - zadovoljna Pinkelnigova razkrila recept za nov uspeh: "To je bilo še eno zelo zelo 'kul' tekmovanje. Spremenila sem material in to se mi je res obrestovalo."

Pa preostale Slovenke? Ema Klinec je bila 13., Taja Bodlaj 19., Katra Komar 28., Ajda Košnjek 39. "Zelo lepa, poštena tekma. Zelo sem zadovoljna, predvsem s tem, ker sem sledila tistemu, kar smo se dogovorili, in popravila napake iz kvalifikacij. Tudi rezultat je čisto lep," je zadovoljstvo izrazila Klinčeva, ki se še posebno veseli začetka norveške turneje naslednji konec tedna in s tem večjih skakalnic, pa tudi letalnice v Vikersundu, kjer je lani z 226 metri postavila ženski svetovni rekord. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta