"Po metrih smo bili zraven, po sodniških ocenah ne"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.02.2023 15:12

Po četrtem mestu na ekipni tekmi skakalk na SP v Planici je Maja Vtič žalovala zavoljo majhnega zaostanka za medaljami, trener Zoran Zupančič pa se je jezil na sodnike: "Ne razumem, da je tekmovalka ocenjena s 16,5 za 94 metrov!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Po četrtem mestu na ekipni tekmi je v slovenskem ženskem skakalnem taboru vladalo mešano razpoloženje; po eni strani zadovoljstvo s skoki, po drugi strani grenkoba, ker je le malo - 9,5 točke (toliko jih prinese recimo 5 metrov daljši skok) - zmanjkalo do prve medalje na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Maja Vtič je zavzdihnila pred novinarji: "Tako malo točk ... Kaj hočemo. Priložnost je bila. Škoda, saj tekmujemo doma. Najbolj boli to, ker nam je zmanjkalo tako malo točk.V drugi seriji smo sicer vse malo dodale, žal pa tekmice več niso delale napak. Če bi nam zmanjkalo več točk, bi bilo po eni strani lažje. Ko pa veš, da je bila medalja tako blizu, je toliko težje."

9,5 točke se sicer da izgubiti tudi z dvema slabima doskokoma in posledično slabšimi sodniškimi ocenami. In prav te so zmotile slovenskega selektorja Zorana Zupančiča: "Po metrih smo bili čez celo tekmo neprestano zraven najboljših, po sodniških ocenah pa žal ne. V tem pogledu sem razočaran oziroma celo jezen. To nas je oddaljilo od medalj v sicer tesnem boju." A doskoki Slovenk pogosto niso bili v telemark, smo ugotavljali novinarji, nakar je Zupančič odvrnil: "Vsekakor nekatere tekmovalke to znajo narediti lepše. Ne razumem pa, da je tekmovalka ocenjena s 16,5 za 92 ali 94 metrov. Tako se oceni skok na 78 metrov. Sploh pa če gre za tekmovalko, ki skuša narediti telemark, ki morda ni nič slabši .... Vemo, da je sodniški stolp na eni strani in to bi morali sodniki upoštevati. Vsaka tekmovalka naredi telemark z drugo nogo. Z ene strani se vidi bolje, z druge slabše."

Da je v Zupančičevih besedah veliko resnice, kaže preprost izračun: nemške skakalke so skupno preskočile 751 metrov, Avstrijke 742,5 metra, Norvežanke 745,5 metra, Slovenke pa 743 metra. Pri tem so Nemke skupno nabrale 413,5 točk iz sodniških ocen, Avstrijke 417, Norvežanke 410, Slovenke pa 398 točk. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta