(POGOVOR) Aleksander Sekulić: V krogu favoritov je deset ekip

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
19.08.2023 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je z Dončićem in druščino prilezel "le" do četrtfinala Eurobasketa, zato je padel v nemilost javnosti. Lahko Aleksander Sekulić letos na SP fante popelje dlje?
Sašo Bizjak

Pred slovenskimi košarkarskimi reprezentanti so še zadnji dnevi priprav na svetovno prvenstvo na Japonskem, ki se bo zanje začelo v soboto, 26. avgusta, ob 13.30 po slovenskem času proti Venezueli. Ekipa se je na Daljnem vzhodu izkrcala že v sredo, tik pred poletom pa je selektor Aleksander Sekulić odrezal še zadnja dva "odvečna" člana odprave, Jordana Morgana in Aljaža Kunca: "Glede na to, da imamo poškodbe na položaju krilnega centra, še vedno verjamem, da je naša moč v zunanji liniji. Tam potrebujemo več izkušenj, več igralcev, ki so izkusili raven tekem, kakršne bodo na svetovnem prvenstvu. Zato smo se zahvalili Kuncu. Kar pa se tiče Morgana; imeli smo veliko dilemo. Niti Morgan niti Tobey nista v optimalni formi. A glede na vse okoliščine smo se na koncu odločili za Tobeyja. Dejstvo je, da bo po pozni priključitvi reprezentanci še največ časa za trening z ekipo imel prav na Japonskem."

Sta se pa tako Morgan kot Kunc udeležila še zadnjega treninga pred odhodom reprezentance. "Da ne pobegneta oziroma da ni videti, kot da smo ju nagnali. Prav je, da se primerno razidemo," je dodal Sekulić, ki si ne želi kakšnih zamer. Navsezadnje bo z Morganom moči združil v ruskem Lokomotivu iz Kubana, kamor je Američana pripeljal iz zadnjeuvrščene ekipe turške lige, Konyasporja: "Opcija je bila, da bi šli s 14 košarkarji na Japonsko in se šele tam odločili, kdo bo odpadel, a to ne bi bilo pošteno do igralcev, da jih peljemo tja in potem takoj pošljemo domov. Odločitev je bila težka, saj nista bila zraven, ker bi imela kakšne privilegije, ampak ker si to zaslužita." Bosta pa vseeno oba ostala v pripravljenosti vse do začetka tekmovanja, če bi se v zadnjih dneh kdo od izbrancev poškodoval.

Sašo Bizjak

Padci so pregloboki

Na Japonsko Slovenci niso odšli z dobro popotnico. Predvsem na pripravljalnem turnirju proti velesilama Španiji in ZDA v Malagi so spoznali, da so daleč od svetovnega vrha, pa tudi Črnogorci so jim na zadnji domači pripravljalni tekmi nasuli stotico. Da v obrambi in pri skoku še škripa, ni nobena skrivnost: "Treba bo dajati več točk od nasprotnikov," malo v šali in malo zares pripomni selektor. "Ena od pomembnih stvari, ki smo se jih v zadnjem času lotevali na treningih, je prav obramba. A ni nujno, da število prejetih košev govori o tem, kako dobra je obramba. Lahko je tudi posledica hitre igre. Hitrejša ko je igra, več je posesti žoge in več je košev. Mi si želimo hitro igro, da bi dosegali več košev, je pa s tem več možnosti tudi za nasprotnika, jasno. A daleč od tega, da je naša obramba brezhibna." Pri tem je izpostavil ključno slabost obrambe: "Ne le na zadnjih tekmah, tudi proti Grčiji smo veliko točk prejeli iz protinapadov po izgubljenih žogah. In slednjih ni bilo malo. Predvsem proti Američanom smo morali ustavljati njihov protinapad. Na trenutke nam je uspevalo. Je pa res, da smo v tem elementu igre še vedno prejeli 36 ali 38 točk, kar je odločno preveč. Ne glede na to, da gre za Američane, si tega ne smemo dovoliti." Ob tem selektorju lase kravžlja še preveč nihanj v igri, zaradi katerih temne minute zasenčijo tiste svetle, ko fantje igrajo povezano in se držijo dogovorjenih stvari tako v obrambi kot v napadu: "Padci so pregloboki. Proti Španiji smo v zaključkih druge in zadnje četrtine naredili razliko -20 točk, torej toliko, kolikor je znašal poraz. Tudi ko več nimamo možnosti minute odmora - in takrat je nismo imeli -, moramo najti način, kako zaustaviti nasprotnika oziroma kako se razigrati v napadu."

No, pa saj ni vse črno, čeprav je naloga trenerjev ravno najti pomanjkljivosti in jih popraviti. "Kar se tiče dobrih stvari - v večini trenutkov imamo povezano igro, imamo košarkarje, ki igrajo skupaj, in to mora biti naša največja moč. Držati moramo skupaj, tudi ko nam gre slabo. In ko držijo skupaj na igrišču, mi je res užitek gledati te fante," izpostavlja Sekulić, ki verjame, da bo ekipa do začetka prvenstva odpravila napake in igrala tako, kot je zamišljeno: "Če ne bi verjel v nas, bi se moral odločiti tudi za kakšno drugo potezo. Verjamem, da bomo našli način, kako pomagati eden drugemu in izboljšati ekipo do te mere, da bodo vsi v optimalni formi."

Ni dvoma, slabši smo

Ni skrivnost, da bo največje breme na plečih prvega zvezdnika prvenstva Luke Dončića, sploh po poškodbi Vlatka Čančarja. Kako pomemben je Dončić za igro Slovenije, se je najbolj očitno videlo na tekmi proti Črni gori - ko ga je za tri minute in pol zamenjal Aleksej Nikolić, so Črnogorci nadoknadili deset točk zaostanka. "So oziroma bodo tudi situacije, ko bodo morali drugi igralci prevzeti iniciativo. Veliko bo odvisno tudi od tega, kako zaščititi Luko. V prvi vrsti mora Luko zaščititi sodniški kriterij. Proti Španiji ni bilo ravno tako, zato pa mu morajo stopiti v bran drugi igralci," je prvi mož stroke že dal navodila svojim izbrancem.

Robert Balen

Tudi zato, ker med njimi v primerjavi z lani ni dveh NBA-jevcev, Gorana Dragića in Vlatka Čančarja, ter nadomestnega kapetana Eda Murića, se zdi, da so letos pričakovanja javnosti nekoliko nižja kot pred Eurobasketom. Pa pričakovanja v ekipi? "Vsi mi bi radi posegali po najvišjih mestih, s tem ciljem tudi gremo na prvenstvo. To je naš motiv. Bolj ko bomo verjeli v te stvari, lažje bomo to prenesli na teren. Največ bo odvisno od nas samih. Ne podcenjujem nikogar, niti Bineta Prepeliča niti Jakoba Čebaška, je pa dejstvo, da smo brez Čančarja in Murića slabša ekipa. Všečno pa je, da je Bine na pripravljalnih tekmah prikazal dobre predstave, kar nam daje upanje, da se lahko kosamo z najboljšimi. Verjamem, da je v krogu najožjih favoritov kakšnih deset ekip."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta