(POGOVOR) Dean Bombač: Zdrav, a na igrišče ni stopil že 40 dni

Bojan Bauman Bojan Bauman
10.11.2020 06:00

Kako se je Primorec v Szegedu soočil s koronavirusom. V preteklih dneh je okužbe spremljal tudi v Zrečah, kjer je bil del slovenske reprezentance

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Slovenskega organizatorja igre v rokometni reprezentanci Deana Bombača smo včeraj popoldan prestregli na poti na trening v njegov Pick Szeged. Še v soboto zjutraj je bil z reprezentanti v Zrečah, morali bi potovati v Turčijo, na kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo. Dan pred odhodom so jih testirali in dva igralca sta bila pozitivna na novi koronavirus. Turčija je odpadla, kužna sta bila izolirana, tisti, ki so imeli negativne teste, pa so se odpravili v svoje klube.

Ve, o čem govori

Bombač že ima izkušnjo s koronavirusom. Prebolel ga je v prvem valu, ko se je v Picku okužilo sedem rokometašev. Se boji, da se je med reprezentančnim zborom znova okužil? "Ma ne, nimam strahu. V klubu nas je 80 odstotkov že prebolelo virus in smo že dobro prekužena ekipa. Zreče sem zapustil z negativnim testom, in ko sem prišel v klub, sem opravil še en test. Pravkar čakamo na rezultate, mogoče bodo odkrili še kakšnega, ki se je vmes prekužil. Če bi bil slučajno spet pozitiven, pa tako ne bom imel izbire, znova bo treba v karanteno. Najhuje je, da smo v prvem valu za vrnitev potrebovali kar 40 dni," je opisal Bombač.

Instagram

Primorec je zbolel med prvimi, ko so v klube prihajale prve informacije o poteku bolezni in ukrepih. "Z ekipo smo bili na večerji, po kateri nas je bilo hkrati sedem okuženih. Doma sem okužil tudi ženo in verjetno vse tri otroke, ki so čez nekaj dni dobili vročino, a jih nisem mučil s testiranjem. Tako je bila verjetno okužena cela naša družina. Sam nisem imel komplikacij - dan, dva sem bil utrujen, izgubil sem vonj in to je bilo vse. V treh dneh sem bil že zdrav. Če se v tistem času ne bi testirali, ker je to zahteval protokol v ligi prvakov, bi nedvomno igral naprej. Potem sem moral prestati karanteno. A to je bil še najmanjši problem. Zatem sem na negativni test čakal kar dvajset dni, Nik Henigman celo več kot mesec. Za povrnitev licence športnika sem potreboval še dva preizkusa zdržljivosti srca. Najprej brez obremenitve in čez sedem dni še pod obremenitvijo. Igrišča nisem videl več kot 40 dni."

Cena je visoka

Cena teh zapletov je za klub kar velika. V šestih krogih lige prvakov je Pick Szeged odigral le tri, in še to v posebnih okoliščinah, ko je več kot pol ekipe manjkalo zaradi karantene. Čeprav so eni od kandidatov za nastop na finalnem turnirju, so v skupini A brez točk, na zadnjem mestu. "Na lestvico ne gledamo, saj vemo, da je razporeditev nerealna. V takih okoliščinah ni bilo mogoče delovati. Sedaj je pomembno, da smo znova vsi na treningih, da ostanemo zdravi do konca leta. Po še nekaj naslednjih krogih bo vse že bolj jasno - na lestvici bomo precej napredovali. Še zmeraj sodimo med prve tri ekipe v skupini, zato se za preboj v končnico ne bojimo," je povedal Bombač, ki meni, da bi ukrepi ob okužbah lahko bili boljši. "Doslej so zaradi enega okuženega igralca morale v karanteno cele ekipe, ki so ostale brez treningov. Za vrnitev so bili potrebni kar trije negativni testi, kar zdaj spreminjajo. V igri je preveč denarja, posebej v nogometu. Preveč je že bilo izpada dohodkov, ukrepe je treba omiliti in ohraniti le tiste, s katerimi bodo neposredno zaščitili naše zdravje."

Zaprtja ne bi preživeli

Predpise rahljajo tudi v Sloveniji, čeprav so ugotovili dva okužena, vsi reprezentanti niso pristali v izolaciji. "Tudi pri nas so prišli do ugotovitve, da si v športu popolnega lockdowna več ne moremo privoščiti. Tudi na Madžarskem zdaj vse zapirajo - restavracije, fitnese, vse, ostaja pa profesionalni šport. Ljudje bodo še naprej spremljali tekme, čeprav samo po televiziji, tribune bodo prazne. To je pravilna odločitev, s katero lahko nekoliko zaščitijo športnike, ki nam igra daje kruh," pravi Bombač.

Primorec se je po predčasni razpustitvi reprezentance včeraj na Madžarskem spet priključil klubu. 
Epa

Slovenski reprezentanci sta odpadli kvalifikacijski tekmi za EP 2022 in ob natrpanem urniku ni znano, kdaj ju bo mogoče nadomestiti. Bombač pozna rešitev: "Evropska rokometna zveza bi v teh okoliščinah lahko ukrepala enako kot svetovna zveza, ko je na prvenstvo v Egipt namesto zmagovalcev kvalifikacij povabila višje rangirane ekipe. V skupini 5 smo Slovenci najvišje in nobene debate ni, da se bomo prebili skozi. Zato bi nas lahko na EP uvrstili neposredno. Tako bi prispevali svoj del k umirjanju razmer, pogojenih s širitvijo covida. Bodo pa verjetno enkrat še poskusili organizirati tekme, a če jih ne bo mogoče odigrati, bo treba poiskati nadomestno formulo."

Širitev je dobrodošla

Pred reprezentanco je kar nekaj izzivov - januarja je svetovno prvenstvo in marca bo sodelovala v kvalifikacijah za olimpijske igre. Tudi zato jim ne gre na roko, če bi se kompliciralo s kvalifikacijami za EP. "Svetovno prvenstvo se prične zgodaj januarja. Imamo še dve kvalifikacijski tekmi za EP, od tam bomo na prvenstvo odpotovali neposredno. Če bomo vsi zdravi, ne poznam reprezentance, ki bi nas lahko premagala. Take obrambne linije, kot jo imamo, nima nihče in zato si moramo pred Egiptom postaviti najvišji cilj - iti po medaljo," visoko cilja Primorec.

Vodstvo reprezentance je tokrat še razširilo nabor igralcev - vrnil se je Dragan Gajić, predvidena sta bila tudi brata Skube. "Gotovo sem vesel za Gajota. Mesto v reprezentanci si je prislužil, saj je bil na svojem igralnem mestu v svetovnem merilu številka ena. Ljubo (selektor Ljubomir Vranješ, op. p.) ima povsem jasno sliko, ve, kaj želi. Verjetno je hotel od blizu videti še nekatere igralce, a okostje ekipe, s katero bo v Egiptu napadal zlato, ima že v glavi. Ni trener, ki bi veliko eksperimentiral. Brata Skube sta tudi dobrodošla popestritev, čeprav je povsem jasno, da na mestu organizatorja ne moremo biti štirje. Že če bomo trije, bo eden moral pomagati na levem zunanjem položaju," razmišlja Bombač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta